Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Protejarea copiilor împotriva violenței este o prioritate!


București, 21 noiembrie 2014. Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, pe data de 20 noiembrie 2014, UNICEF România și Camera Deputaților au organizat, pentru al doilea an consecutiv, o Gală de Informare și Strângere de Fonduri în vederea protejării copiilor  împotriva violenței. Gala de Informare și Strângere de Fonduri este parte a campaniei “Violența verbală rănește”, derulată de UNICEF în România începând cu luna octombrie 2014.


Evenimentul a reunit reprezentanți ai Guvernului – Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului Gabriela Coman, Secretarul de stat în cadrul MMFPSPV, Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Ioana Cazacu  – reprezentanți ai Parlamentului României – Florin Iordache, Președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, deputații Gabriela Podașcă, Andreea Paul și Mihai Sturdzu – ai mediului diplomatic și de afaceri, personalități publice, artiști – Sore și Andreea Bălan -, jurnalişti, precum şi persoane fizice care doresc să susțină proiectele UNICEF în beneficiul copiilor vulnerabili.Chiar dacă nu există o soluție simplă, un vaccin sau un medicament împotriva violenței, știm ce putem face pentru a proteja mai bine copiii din România. În ultimii, UNICEF în parteneriat cu autorități centrale și locale a testat noi servicii la nivelul comunității pentru a identifica familiile și copiii la risc, pentru a le oferi sprijin și pentru a mobiliza comunitatea pentru a-i ajuta. UNICEF nu poate lupta de unul singur împotriva acestui fenomen. Avem nevoie de parteneriate puternice, pe termen lung, cu autorități, companii, profesioniștii care lucrează cu copiii, ONG-uri, lideri de opinie, media și, bineînțeles, cu părinții”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România. “Suntem foarte mândri să avem sprijinul lui Maxim Vengerov, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF la nivel internațional, care s-a alăturat campaniei noastre împotriva violenței asupra copiilor”, a completat Sandie Blanchet.Invitații la Gala UNICEF – Camera Deputaților s-au bucurat de un concert extraordinar oferit de celebrul Maxim Vengerov, unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii, care sprijină de asemenea lupta împotriva violenței ce afectează copiii. Maxim este Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF din anul 1997.
Sunt mândru să sprijin campania UNICEF împotrva violenței verbale asupra copiilor și sunt bucuros să văd că, în România, factori de decizie, reprezentanți ai mediului de afaceri, celebrități și media își unesc eforturile împotriva violenței. Cred că fiecare dintre noi are un rol important deoarece toți copiii au dreptul la dragoste și grijă din partea părinților lor, nu de cuvinte furioase”, a declarat Maxim Vengerov, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF.
Toți cei trei Ambasadori Naționali pentru UNICEF România au fost prezenți la Gală: Andreea Marin, care a fost gazda evenimentului, Gheorghe Hagi și Smiley care, împreună cu Pavel Bartoș, au prezentat Licitația de Păpuși. Designeri români celebri s-au alăturat luptei împotriva violenței asupra copiilor și au creat păpuși deosebite. Astfel, invitații la Gală au susținut această cauză și au licitat pentru Isabella – creată de designerul Lena Criveanu; Iona – Elena Perseil; Ambrette – Maria Lucia Hohan; Sofia – Edita Lupea, Liuba – Irina Marinescu, Plum Fairy – Dollflowers, designed by Eli Roman & Andreea Roșianu;Păpușa cu Rochie Roșie realizată de Parlor prin sprijinul Molecule F și Dare realizată de designerul Silvia Șerban. Marița a fost realizată de Veronica Tănase, o fetiță din județul Prahova.
Pentru combaterea violenței împotriva copiilor, este necesar un efort colectiv din partea Guvernului, a Parlamentului, a societății civile, a mediului de afaceri, mass-media și a personalităților publice din toate domeniile de activitate. Fiecare dintre noi are rolul lui, dar cred că putem merge mai departe de atât. Cred că putem găsi sprijin pentru ceea ce facem noi în toate straturile societății românești”, a subliniat deputatul Gabriela Podașcă transmițând mesajul Președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.UNICEF lucrează împreună cu autorități centrale și locale, ONG-uri și alți parteneri pentru a dezvolta și implementa modele eficiente inclusiv din punct de vedere al costurilor pentru a preveni violența, pentru a îmbunătăți cadrul legal și pentru a influența normele sociale. Fondurile strânse în urma Galei vor susține eforturile UNICEF ca fiecare comunitate din România să aibă un asistent social, un asistent medical și o școală prietenoasă care să identifice cât mai repede cazurile de violență împotriva copiilor și să ofere sprijin.
Holzindustrie Schweighofer, Raiffeisen BANK, Enel, Siemens și Carrefour sunt companiile ce au răspuns deja pozitiv apelului nostru de combatere a violenței verbale împotriva copiilor. Mulțumim pentru sprijin ArCuB. Mulțumim colegilor din presă pentru sprijinul acordat în promovarea Galei, în special ziarului Puterea și revistei Forbes.
Astăzi, 21 noiembrie 2014, Maxim Vengerov, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF, a  făcut o vizită specială la Școala Gimnazială din Filipeștii de Târg, parte din Campania UNICEF de sprijinire a absenteismului școlar și creștere a participării școlare “Hai la Școală!”. Maxim a fost întâmpinat cu cântece și dansuri de către copiii, iar el i-a inspirat prin muzica sa și prin căldura cu care le-a povestit despre drumul spre performanță.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu