Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 16 noiembrie 2014

Reducerea mortalității infantile

 Salvaţi Copiii îşi propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1900 de nou-născuţi. La fiecare 5 ore, un copil mai mic de un an moare. Ţara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9 la 1000 de copii născuţi vii în 2012, cauza principală fiind naşterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.Salvaţi Copiii România a iniţiat
proiectul Fiecare Copil Contează, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani. Prin proiectul “Fiecare Copil Contează” ne propunem diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani, în perioada 2010 – 2015. Acest proiect este derulat în parteneriat cu compania farmaceutică GSK Romania şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.Câteodată, ca să salvezi o viaţă este nevoie doar de un gest. În România există, în continuare, zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi înainte de termen se sting pentru că nu există suficiente incubatoare, în care eforturile medicilor sunt zădărnicite de lipsa unor minime dotări. De aceea, Salvaţi Copiii România continuă programul de dotare cu incubatoare a maternităţilor din România, prin campania de strângere de fonduri Un gest pentru o viaţă. Orice sprijin acordat, prin donaţii online sau prin SMS la 8833 (2 euro), este binevenit.

În cadrul campaniei Un gest pentru o viaţă, strângem fonduri pentru 15 maternităţi din Bucureşti, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Suceava, Timiş şi Vaslui.Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari) s-a implicat, din 2011 şi până în prezent, în acţiuni de îmbunătăţire a stării de sănătate a mamelor şi copiilor până în 5 ani din 31 de comunităţi rurale dezavantajate din ţara noastră. Astfel, un număr de 6930 de beneficiari, dintre care: 5356 copii 0-5 ani, 941 mame tinere şi 633 gravide au beneficiat de susţinerea Salvaţi Copiii.Prin proiectul Fiecare Copil Contează au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componentă majoră deinformare şi educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi, şi printr-o componentă de intervenţie, care presupune asigurarea unei alimentaţii sănătoase (suplimente nutriţionale) femeilor gravide şi copiilor cu vârsta de până la 5 ani.Bebeluşii născuţi prematur au nevoie de îngrijire specială, iar o maternitate în care medicii ridică nepuntincioşi din umăr nu este nicidecum un loc potrivit pentru a spune Bun venit pe lume!

În doar doi ani (2012-2014), am reuşit să echipăm cu aparate vitale 54 de secţii de nou-născuţi din 33 de judeţe ale ţării, acordând, astfel, o şansă la viaţă pentru peste 10.000 de nou-născuţi.Dezbaterile comunităţii medicale reunite la workshop-ul Program prioritar de sănătate publică în România: reducerea mortalităţii infantile şi a consecinţelor prematurităţii, organizat de Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, s-au finalizat cu formularea unui set de recomandări care vor fi înaintate pe căi instituţionale factorilor de decizie.

Specialişti în sănătate publică, neonatologie, pediatrie, obstetrică-ginecologie, endocrinologie şi reprezentanţi ai moaşelor şi asistenţilor medicali au discutat o serie de propuneri pentru formularea unor politici de sănătate având ca obiectiv o şi mai puternică reducere a ratei mortalităţii infantile din România.Salvaţi Copiii România este o organizaţie care militează activ pentru drepturile copilului şi protectia copilului.
Puteţi susţine activităţile organizaţiei Salvati Copiii prin donatii online şi Campania 2%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu