Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 12 noiembrie 2014

MFE supune consultării publice un pachet de finanțări dedicate în special sprijinirii locuitorilor fostelor zone industrializate

 Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a lansat în consultare publică, în data de 9 noiembrie a.c., documentele necesare pentru lansarea a patru cereri de propuneri de proiecte care fac parte dintr-un pachet de intervenții adresate în special zonelor foste industrializate.
'Industrializarea din timpul regimului comunist a însemnat popularea masivă a localităților din jurul coloșilor industriali. Știm prea bine ce s-a întâmplat după 1990: cei mai mulți s-au închis.
Asta a generat un adevărat cutremur social ale cărui unde se simt adânc în România de astăzi. Familii întregi au fost nevoite să își găsească un loc de muncă în alte orașe sau chiar în alte țări.
Adesea, fără să beneficieze de niciun sprijin sau de reconversie profesională. Pentru un venit decent, părăsirea orașului sau a țării a însemnat, totodată, și părăsirea propriilor copii.
În lipsa unui părinte sau chiar a ambilor, aceștia ajung să părăsească școală și să compenseze o adolescență bulversată prin excese sau derapaje. Vrem să ajutăm aceste familii cu soluții concrete!
Le oferim sprijin copiilor și familiilor din zonele foste industrializare, de la soluții de reintegrare socială și profesională, până la consiliere în vedere începerii unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.
Dacă ne pasă de România trebuie să acționăm acum pentru a opri depopularea satelor, a comunelor și a orașelor mici. Iar asta o putem face doar ajutându-i pe cei care încă mai sunt acolo. Toți au ajutat România, acum a venit vremea ca România să îi ajute pe ei!' a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Documentele supuse consultării publice, în scopul lansării a patru cereri de propuneri de proiecte, sunt disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Acestea sunt următoarele:
* Schița Ghidului Solicitantului Condiții Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte 'Prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii', Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 2.2 POS DRU.
În cadrul viitorului apel de propuneri de proiecte vor fi finanțate proiecte ce vor sprijini în special preșcolarii, elevii care ar putea părăsi timpuriu școala, dar și părinții sau tutorii acestora, precum și persoane care au părăsit timpuriu școala și care au vârste mai mici de 18 ani.
Scopul acestui apel de proiecte va fi cel al implementării programelor de tip 'școală după școală', respectiv al programelor de reintegrare în educație de tip 'a doua șansă'. Minimum 50% din grupul țintă eligibil va fi format din persoane care au domiciliul/ reședința în zonele/ județele/ orașele care au fost industrializate.
* Schița Ghidului Solicitantului Condiții Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte 'Formare profesională continuă pentru angajați', Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 2.3 POS DRU.
Scopul acestei cereri de propuneri de proiecte va fi sprijinirea angajaților întreprinderilor/ instituțiilor din sectoarele economice incluse în direcțiile actuale de politică industrială, în scopul calificării și recalificării. Minimum 50% din grupul țintă eligibil al proiectelor finanțate va fi format din persoane care au domiciliul/ reședința în zonele/ județele/ orașele foste industrializate.
* Schița Ghidului Solicitantului Condiții Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte 'Măsuri active de ocupare pentru zone foste industrializate', Axa Prioritară 5, DMI 5.1 POS DRU.
Viitorul apel de propuneri de proiecte va sprijini persoanele inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă, șomerii și persoanele care au părăsit timpuriu școala din regiunile foste industrializate, în scopul sprijinirii (re)integrării pe piața muncii.
* Schița Ghidului Solicitantului Condiții Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte 'Măsuri active de ocupare pentru zone foste industrializate în mediul rural', Axa Prioritară 5, Domeniul Major de Intervenție 5.2.POS DRU.
Cererea de propuneri de proiecte va viza persoanele inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă; șomeri, persoane care activează în domeniul agriculturii de subzistență, managerii și angajații din mediul rural din regiunile foste industrializate.
Scopul acestui apel va fi cel al facilitării accesului la ocupare în activități non-agricole, crearea condițiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor profitabile non-agricole, furnizarea sprijinului pentru crearea de noi locuri de muncă și noi forme de ocupare pentru lucrătorii independenți din zonele rurale, respectiv promovarea culturii antreprenoriale în zonele rurale.
Lista beneficiarilor și a partenerilor eligibili în cadrul fiecărei viitoare cereri de propuneri de proiecte este disponibilă în schițele Ghidurilor Solicitantului.
Ministerul Fondurilor Europene așteaptă propuneri și sugestii pe marginea documentelor lansate în consultare publică până la data 13 noiembrie 2014, ora 12.00, la următoarea adresă de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.
Comunicat de presă - MFE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu