Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 12 noiembrie 2014

Salvați Copiii lansează campania pentru reducerea mortalității infantile 'Un gest pentru o viață'

Salvați Copiii România a demarat în acest weekend campania 'Un gest pentru o viață', prin care va promova în rândul publicului larg numărul de donații prin SMS 8833.
Campania este menită să susțină Programul național de reducere a mortalității infantile, pentru modernizarea maternităților și a secțiilor de nou-născuți, precum și pentru oferirea de suport parental.
Inițiativa de acum vine în continuarea campaniei de strângere de fonduri 'Bun venit pe lume!', grație căreia, în doar doi ani (2012-2014), am reușit să echipăm cu aparate vitale 54 de secții de nou-născuți din 33 de județe ale țării, acordând, astfel, o șansă la viață pentru peste 10.000 de nou-născuți.
În cadrul campaniei 'Un gest pentru o viață', strângem fonduri pentru 15 maternități din București, Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Suceava, Timiș și Vaslui.
Din fericire, cifrele oficiale demonstrează o îmbunătățire vădită a situației, la care ne bucurăm că am contribuit. La trei ani de la demararea campaniei, rata mortalității a scăzut de la 10,1? la 8,5? — așadar, o scădere importantă, de aproape 1.000 de decese în cifre absolute.
Chiar și așa, în continuare, în România, un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 5 ore, iar țara noastră se situează în continuare pe primul loc în clasamentul ratei mortalității infantile (pentru comparație, media europeană este de 4?).
Principala cauză de mortalitate infantilă a devenit prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mai mari șanse de supraviețuire acum, decât aveau în 1990, dar aceasta depinde de îngrijirile pe care le primesc înainte de a se naște și în primele ore de viață.
Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, 90% din copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% din acești copii mor.
'Intrăm în cel de-al treilea an al campaniei de reducere a mortalității infantile, intitulată anul acesta 'Un gest pentru o viață'. Este cea mai importantă campanie de strângere de fonduri derulată de Salvați Copiii și, poate, cea care are cel mai important impact la nivelul societății.
Multă lume nu înțelege de ce este atât de important să doneze sume atât de mici, cum este acest SMS la 8833, în valoare de doar 2 euro. Îi asigurăm că, multiplicat, acest gest aproape simbolic chiar contribuie la salvarea unor vieți.
Fără sprijinul persoanelor care cred în cauza noastră, nu ne putem îndeplini obiectivul de a moderniza toate secțiile de nou-născuți echipate precar, cu aparatură veche de zeci de ani, și care sunt, în momentul acesta, mai numeroase decât cele care funcționează decent', a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii.
Și Amalia Năstase, susținătoarea programului nostru de reducere a mortalității infantile, a amintit că 'în cei doi ani în care am luat pulsul sistemului de neonatologie din România, din maternitate în maternitate și din spital în spital, am întâlnit medici extraordinari, care cumpără din propriile resurse aparatură sau improvizează tot felul de echipamente pentru a salva viețile copiilor născuți înainte de termen.
Este o situație de neconceput, care în România a devenit o realitate de zi cu zi, și pe care o putem schimba doar mobilizându-ne să facem treaba autorităților. Salvați Copiii și-a asumat acest rol și sunt mândră că, pentru al treilea an consecutiv, sunt ambasadorul campaniei de dotare a maternităților și secțiilor de nou-născuți'.
Câteodată, ca să salvezi o viață este nevoie doar de un gest. În România există, în continuare, zeci de secții de nou-născuți în care copiii născuți înainte de termen se sting pentru că nu există suficiente incubatoare, în care eforturile medicilor sunt zădărnicite de lipsa unor minime dotări.
De aceea, Salvați Copiii România continuă programul de dotare cu incubatoare a maternităților din România, prin campania de strângere de fonduri 'Un gest pentru o viață'.
Orice sprijin acordat, în acest sens, pentru promovarea numărului de SMS 8833 este binevenit.
Despre Organizația Salvați Copiii
Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile și protecția copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele organizației sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenție deosebită către cei aflați în situații dificile — copiii din comunitățile dezavantajate, copiii victime ale violenței, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiați etc.
În cei 24 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicați în campaniile și programele desfășurate de organizație.
Salvați Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări.
Contact Salvați Copiii România
Adina Clapa
Coordonator program
Mirona Hrițcu
Coordonator comunicare

Comunicat de presă - Salvați Copiii România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu