Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!duminică, 7 iulie 2024

Timișoara City Marathon powered by UPT „Alergăm împreună, trăim istoria, ne proiectăm viitorul în fiecare pas”

Sub sloganul „Alergăm împreună, trăim istoria, ne proiectăm viitorul în fiecare pas”, începând din 2024, evenimentul sportiv Timișoara City Marathon (TCM) trece într-o nouă etapă și se va desfășura în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara.

Cea de-a opta ediție a maratonului va avea loc

duminică, 27 octombrie 2024, colaborarea dintre Clubul Sportiv Alergotura, organizatorul Timișoara City Marathon, și Universitatea Politehnica Timișoara reprezentând o punte între două dintre tradițiile timișorene fundamentale: sportul și educația. TCM devine astfel parte a unei noi viziuni, în care fiecare pas al maratonului poartă povestea orașului nostru și a oamenilor care îl fac special.

„Prin această colaborare, ne propunem să inspirăm și să încurajăm atât realizările individuale, cât și spiritul de echipă, întărind legăturile dintre educație și sănătate, între tradiție și inovație. La Politehnică, educația și sportul au mers mână în mână încă din primul an de activitate, în urmă cu mai bine de un secol. După cum știm, Societatea Sportivă a Studenților din Politehnica Timișoara s-a înființat în 1921, la doar câteva luni de la înființarea universității. În timp, Poli a devenit cel mai iubit și cel mai important brand al Timișoarei. Pentru a reflecta importanța pe care Universitatea Politehnica Timișoara a acordat-o întotdeauna sportului, încă de la înființare, în urmă cu câțiva ani a fost demarată, în cadrul manifestărilor dedicate aniversării instituției, o cursă, pe stadionul Știința, în care studenții, cadrele didactice și toți cei care sunt alături de UPT aleargă un număr de tururi de pistă egal cu numărul anilor de existență ai universității. Tradiţionala cursă de alergare în cadrul Zilelor Politehnicii, organizată în parteneriat cu Alergotura, a mobilizat de la an la an tot mai mulţi studenţi şi cadre didactice și ajuns deja cât un maraton. Continuăm așadar colaborarea, acum și într-un eveniment sportiv oficial”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

„E un nou început pentru Timișoara City Marathon. Nu doar alergăm împreună și trăim istoria orașului nostru, ci  ne și proiectăm viitorul împreună. Astfel, unirea tradiției Timișoarei cu energia inovatoare vine ca un pas firesc în care istoria și viitorul se întâlnesc în armonie.  Avem o bază solidă, o moștenire lăsată de Eugeniu de Savoya care la 18 octombrie 1716 a intrat în cetatea Timișoara, readucând Banatul în rândul civilizației europene. Pe ea ne bazăm și ne construim visele care ne transportă în viitor”, a declarat Alexandru Lorinți, președintele Alergotura.

Înființată în 1920, Universitatea Politehnica Timișoara este cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării. Anul acesta, universitatea marchează centenarul primei generații de absolvenți care au primit diplomele de ingineri. În această colaborare, UPT aduce energia inovatoare și pasiunea pentru modelarea unui viitor îmbunătățit.

În decursul timpului, toate conducerile Politehnicii timișorene au acordat o atenție aparte sportului, dar și dezvoltării unei infrastructuri care să susțină această activitate, astfel încât astăzi Universitatea Politehnica Timișoara se poate lăuda cu baze sportive cum nu mai are nici o altă instituție de învățământ superior. „Politehnica noului secol” presupune însă și întreținerea și modernizarea acestei baze, concomitent cu aducerea acesteia la standardele de astăzi.

Prin diversele sale curse, Timișoara City Marathon este un eveniment accesibil tuturor categoriilor de alergători. La linia de start sunt așteptați toți cei care iubesc sportul și experiențele noi, sperând să atragă o diversitate cât mai mare, din cât mai multe orașe și țări.

În scurt timp se vor deschide înscrierile; cei care doresc să fie la curent cu toate noutățile legate de Timișoara City Marathon powered by UPT sunt îndemnați să urmărească pagina web a: https://timisoaracitymarathon.ro/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu