Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 26 iulie 2024

ANCOM avertizeaza asupra riscului de roaming involuntar in judetele de granita

In contextul calatoriilor de vara si al altor activitati in zonele de granita ale Romaniei, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) atrage atentia utilizatorilor de servicii de telefonie mobila asupra riscului de roaming involuntar in peste 350 de unitati administrativ-teritoriale din judetele de granita. Intrarea in roaming involuntar poate genera costuri suplimentare semnificative pentru apeluri, mesaje si date mobile, chiar si in cazul in care utilizatorii nu au trecut efectiv granita.

In conformitate cu Legea nr. 255/2023, ANCOM a identificat unitatile administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar si a publicat lista acestora aici. Autoritatea va informa primariile, consiliile judetene si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii despre UAT-urile incluse in lista cu risc de roaming involuntar pentru a lua masurile administrative corespunzatoare impuse de legislatia in vigoare.

Ce este roamingul involuntar?

Roamingul involuntar apare atunci cand telefonul mobil se conecteaza automat la retelele de telefonie mobila din tarile vecine in timp ce utilizatorii se afla in zonele de granita ale Romaniei. Aceasta situatie poate aparea atunci cand semnalul retelei de telecomunicatii dintr-o tara vecina este semnificativ mai puternic decat cel al retelei utilizatorului, in zonele cu acoperire slaba a retelei utilizatorului final (semnal slab sau la limita de sensibilitate) sau in cazurile de indisponibilitate temporara a semnalului din reteaua utilizatorului final (de exemplu, din cauza unor incidente sau lucrari programate).

Principalul risc asociat cu roamingul involuntar consta in faptul ca acesta genereaza costuri suplimentare, utilizatorii putand fi taxati cu tarife de roaming international pentru apeluri, mesaje si date mobile, chiar daca nu au trecut efectiv granita.

Zonele cu risc

Atentie! In special la granita cu Republica Moldova, Serbia si Ucraina costurile suplimentare pot fi substantiale, deoarece in aceste tari, care nu sunt membre UE, nu se aplica tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii.

ANCOM a identificat 356 de unitati administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar, situate in judetele de granita: Mehedinti - 33 UAT-uri, Timis - 31 UAT-uri, Botosani - 29 UAT-uri, Satu Mare - 28 UAT-uri, Bihor - 26 UAT-uri, Iasi - 22 UAT-uri, Dolj - 21 UAT-uri, Caras-Severin - 19 UAT-uri, Suceava - 19 UAT-uri, Giurgiu - 15 UAT-uri, Arad - 15 UAT-uri, Constanta - 13 UAT-uri, Calarasi - 13 UAT-uri, Vaslui - 13 UAT-uri, Tulcea - 13 UAT-uri, Galati - 11 UAT-uri, Maramures - 11 UAT-uri, Teleorman - 14 UAT-uri si Olt - 10 UAT-uri.

Harta Aisemnal.ro

Pentru a evalua riscul de roaming involuntar si pentru a verifica nivelul de semnal din Romania, ANCOM recomanda utilizarea hartii interactive disponibile pe Aisemnal.ro. Aceasta platforma reflecta acoperirea cu semnal mobil pentru tehnologiile 2G, 3G si 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piata din Romania. Harta urmeaza sa fie actualizata in ultimul trimestru al acestui an si permite utilizatorilor sa identifice cu precizie locatiile cu semnal puternic si sa ia masuri preventive pentru a evita conectarea automata la retele straine, care poate genera costuri suplimentare.

Recomandari pentru utilizatori

Pentru a evita costurile suplimentare asociate cu roamingul involuntar, ANCOM recomanda utilizatorilor:

sa selecteze manual reteaua de telefonie mobila pentru a evita conectarea automata la o retea straina;
sa verifice setarile de roaming ale telefonului si sa dezactiveze roamingul de date in zonele de granita;
sa monitorizeze mesajele de bun venit primite de la operatorii straini care informeaza despre activarea roamingului;
sa verifice tarifele de roaming aplicabile la operatorul lor de telefonie mobila pentru a anticipa costurile posibile.

Ce trebuie sa faca utilizatorii daca sunt afectati de costuri suplimentare?

Daca utilizatorii observa ca au fost taxati pentru roaming involuntar, trebuie sa contacteze imediat serviciul de relatii cu clientii al operatorului de telefonie mobila pentru clarificari. In cazul in care problema nu este rezolvata, utilizatorii pot adresa o plangere catre ANCOM, conform pasilor descrisi aici.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul InfoCentru ANCOM la sectiunea Roaming involuntar (de granita) si pe harta interactiva Aisemnal.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu