Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 26 iulie 2024

Incendiu la două gospodării în Zorlențu Mare

Azi-noapte, în jurul orei 00:40, pompierii cărășeni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu, care a cuprins două gospodării, în localitatea Zorlențu Mare.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Reșița, cu o autospecială de primă intervenție și comandă, trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.
 
La sosirea echipajelor, ardea în întregime prima locuință, pe o suprafață de aproximativ 400 mp, precum și casa alăturată, pe o suprafață de aproximativ 250 mp.

Echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale unei persoane de sex masculin, în vârstă de aproximativ 50 de ani, proprietarul uneia dintre case. Acesta a suferit o ușoară intoxicație cu fum și arsură de gradul I la unul dintre membrele inferioare, refuzând uterior transportul la spital.

În urma evenimentului, au ars, în întregime, prima locuință, compusă din șase camere, o bucătărie, o baie, o terasă și o anexă, iar din locuința alăturată: două camere, o bucătărie, două cămări, un șopron cu lemne și a fost afectat un autoturism, pe o suprafață de aproximativ 10%.

Intervenția pompierilor a durat aproximativ cinci ore, aceștia reușind să salveze din calea flăcărilor patru camere și o baie, precum și 22 de păsări (rațe și găini) din casa alăturată la care s-a extins incendiul.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a incendiului utilizarea focului deschis în spaţii închise (afumătoare).

Pentru a preveni astfel de situații de urgență, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “SEMENIC” al judeţului Caras-Severin vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor: 

▪️ Afumătorile nu trebuie amplasate în apropierea clădirilor, a depozitelor de furaje, în magazii, şoproane etc. sau lângă materiale combustibile. 

▪️Se recomandă ca acestea să fie făcute din cărămidă şi materiale incombustibile.

▪️Este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului.

▪️Curațati afumatoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe  preparatele din carne în locurile fierbinți  sau în contact cu sistemul de producere a fumului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu