Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!vineri, 5 iulie 2024

Inspectorii ITM Caraș-Severin au aplicat amenzi de 130.500 lei în urma controalelor din luna iunie

În luna iunie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului 

Teritorial de Muncă Caraş-Severin au desfășurat 182 controale din care 124 în domeniul relațiilor de muncă și 58 în domeniul securității și sănătății în muncă, fiind dispuse angajatorilor 173 măsuri obligatorii de remediere a deficienţelor constatate.
Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 130.500 lei.
Principalele deficienţe identificate:
- primirea la muncă a salariatului fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă și fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor (REVISAL), transmiterea de date eronate sau incomplete în REVISAL, la locul de muncă organizat al angajatorului nu sunt păstrate copiile contractelor individuale de muncă pentru toți salariații, dispozițiile legale privind munca suplimentară, sărbătorile legale și repausul săptămânal nu sunt respectate, nu se ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat, nu este îndeplinită obligația plății salariilor cel puțin o dată pe lună la data stabilită în contractul individual de muncă;
- inexistența trusei de prim-ajutor, nepurtarea echipamentului individual de protecție acordat de angajator, nu se asigură existența unui punct de prim-ajutor, căile de acces nu sunt păstrate în permanență libere, nu e întocmit planul propriu de securitate și sănătate al șantierului, instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă nu sunt elaborate pentru toate activitățile din unitate, planul de prevenire și protecție nu este întocmit în urma evaluării riscurilor, nu se efectuează măsurarea rezistenței de dispersie a prizelor de împământare, unitatea nu a transmis lista cu substanțele și preparatele chimice periculoase pe care le deține, lipsa autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, etc.
Au fost identificate cinci persoane care prestau muncă nedeclarată, patru neavând încheiate în formă scrisă contractele individuale de muncă, iar una a fost primită la muncă fără transmiterea elementelor raportului de muncă în REVISAL cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
Cei trei angajatori sancționați pentru muncă nedeclarată activează în domeniul de activitate comerț, respectiv întreținerea și repararea autovehiculelor.
Au fost comunicate de către angajatori 8 evenimente care au avut ca urmări 7 cazuri de incapacitate temporară de muncă și 1 deces, iar la finalizarea cercetărilor se va stabili dacă sunt accidente de muncă sau în afara muncii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu