Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!miercuri, 3 iulie 2024

Controale în întreprinderile care desfășoară activități din industria metalurgică

 
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș Severin sunt implicați încă din trimestrul II în Acțiunea de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care își desfășoară activitatea în industria metalurgică, diviziunea CAEN 24.
Dat fiind faptul că lucrătorii care prestează muncă în acest sector de activitate sunt supuși anumitor riscuri din cauza mediului specific de la locul de muncă, se impune efectuarea de controale în întreprinderile care desfășoară activități din industria metalurgică – diviziunea CAEN 24, cât și în unități din alte domenii CAEN care aplică procese specifice industriei metalurgice, ca de exemplu fabricarea rulmenților sau fabricarea autovehiculelor, utilaje sau instalații.
Enumerăm câteva din riscurile care pot determina producerea accidentelor de muncă în sectorul de activitate supus controlului:
- utilizarea de utilaje cu grad ridicat de uzură fizică și morală;
- risc de explozie și/sau emisii majore de noxe;
- folosirea utilajelor la care au fost efectuate modificări ale parametrilor constructivi fără ca aceste modificări să facă obiectul unei noi evaluări a riscurilor;
- pericole electrice, mecanice; risc de incendiu; etc.
Pentru prevenirea producerii accidentelor de muncă este necesar ca angajatorul din domeniul industriei metalurgice să nu ignore pericolele existente la locurile de muncă; să asigure exploatarea fără pericole a echipamentelor de muncă prin verificarea periodică; să întocmească instrucțiunile proprii și documentația tehnică corespunzătoare și ulterior să execute lucrări care necesită măsuri speciale de siguranță; să organizeze adecvat activitatea în domeniul securității și sănătății în muncă. Pentru îmbunătățirea nivelului securității și al protecției sănătății la locurile de muncă sunt necesare adoptarea și aplicarea măsurilor de prevenire cât și evaluarea tuturor riscurilor.
Nu în ultim rând, angajatorul trebuie să supravegheze periodic starea de sănătate a propriilor lucrători, iar desfășurarea unor activități care implică un grad ridicat de risc să fie efectuate cu un număr suficient de lucrători calificați, autorizați și instruiți corespunzător.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu