Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 12 iulie 2024

A început UPT Campus Explorer. Aproape 200 de elevi experimentează viața de student

 
Auditoriumul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit marți, 9 iulie 2024, deschiderea taberei pentru elevi UPT Campus Explorer, aflată la prima ediție. Timp de o săptămână, elevii care au finalizat clasa a XI-a au oportunitatea să descopere viața de student la Universitatea Politehnica Timișoara, să viziteze laboratoarele și să participe la numeroase activități, ateliere interactive și evenimente recreative.
În cadrul deschiderii, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, le-a vorbit liceenilor despre ce înseamnă Politehnica, despre istoricul celei mai vechi instituții de învățământ superior din vestul țării, aflată la momentul în care aniversează 100 de ani de la absolvirea primei generații de ingineri din Timișoara, despre buna legătură cu companiile din zonă și i-a invitat pe elevi ca, pe viitor, să se alăture ca studenți.
La rândul său, prof.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector al UPT și sufletul proiectului, a subliniat faptul că acesta completează în mod fericit o serie de alte inițiative ale Politehnicii dedicate elevilor, de la Caravana UPT, punerea la dispoziție la laboaratoarelor din facultăți și a laboratorului interactiv de fizică Experimentarium TM, și până la concursurile din cadrul proiectului „Politehnica Timișoara, un pas spre viitorul tău!”, care să-i ajute pentru o mai bună orientare în carieră.
Paul Stiegelbauer, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al UPT, le-a mărturisit elevilor că studenții, membri ai ligilor din facultăți, își doreau de mult timp un asemenea proiect, prin care să le prezinte viitorilor potențiali colegi ce înseamnă viața de student la Poli.
O prezentare detaliată despre Universitatea Politehnica Timișoara, despre oportunitățile de care beneficiază studenții acesteia (rata de angajabilitate a absolvenților de peste 90%, burse de până la 2.900 de lei, cazare în cămine modernizate pentru toți solicitanții, facilități sportive cum nu mai are nici o altă universitate, servicii medicale gratuite, mobilități internaționale prin programele Erasmus sau ca urmare a Alianței de universități europene EUDRESS, din care și UPT face parte, cea mai modernă bibliotecă universitară, programe de închiriere gratuită de calculatoare pe perioada studiilor, sprijin pentru activități de antreprenoriat, activități interesante derulate prin UPT Campus Creativ), despre activitățile ligilor studențești, dar și despre evenimentele de anvergură organizate de UPT (Tech Talks, Poli Bike Challenge, Ceremonia de absolvire, Timișișoara City Marathon etc.) a fost realizată de Alexandru Luca, directorul Departamentului de Marketing Universitar, care le-a împărtășit elevilor din experiența sa de student la UPT, masterand, iar în prezent cel mai tânăr angajat într-o funcție de conducere.
În perioada 9-14 iulie 2024, UPT Campus Explorer îi invită pe elevi să descopere viața de student într-un mod mai aparte și să exploreze universul Universității Politehnica Timișoara, să participe la diferite activități didactice, precum și să se implice, împreună cu studenții din ligile facultăților, în ateliere și activități care le vor stimula creativitatea și dezvoltarea personală.
Elevii vor avea posibilitatea să experimenteze ce înseamnă să fii student la UPT, care este oferta educațională a facultăților, în ce meserii și domenii ar putea activa după absolvire și ce oportunități oferă Universitatea Politehnica Timișoara. În cadrul activităților didactice și practice, precum și la atelierele și activitățile recreative organizate de studenții din ligi și de voluntarii UPT, elevii vor putea afla mai multe informații despre specializările UPT și vor putea experimenta studenția la Universitatea Politehnica Timișoara.




Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu