Conform informării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, de astăzi intră in vigoare, la nivelul județului nostru, o nouă avertizare COD ROȘU de caniculă, valabilă până marți, 16 iulie.
Pentru a trece cu bine de această perioadă de foc, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “SEMENIC” al județului Caraș-Severin vine în sprijinul dumneavoastră cu următoarele recomandări:
Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice)!
Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00!
Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare!
Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe!
Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică!
Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, cola) sau zahăr (sucuri carbogazoase) în cantitate mare!
Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală!
Nu consumați alcool - vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei!
Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie!
Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme!
Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră!
Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător!
Să nu uităm că în aceste perioade crește mult riscul de incendiu, de aceea vă îndemnăm să țineți cont de următoarele măsuri de prevenire:
Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităților, în zonele de agrement și în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți!
Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept!
Nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.)!
Nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune!
Nu aruncaţi la întâmplare resturile de chibrituri sau ţigări aprinse!
Restricționați orice activitate din care ar putea rezulta producerea unui incendiu!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu