În ultima perioadă, s-au produs modificări substanțiale, în ceea ce privește legislația rutieră pentru droguri.
Acestea au fost aduse prin trei acte normative foarte importante care fac referire la reținerea sau retragerea permisului de conducere, în urma testării cu aparatul drugtest.
,, Conform Ordonanției de Urgență numărul 97 a fost reglementat acel termen de 72 de ore, oarecum o obligație pentru instituțiile medico-legale pentru a efectua analiza monstrelor biologice recoltate de la persoanele implicate în evenimentul rutier sau, în legătură cu traficul rutier. În cazul în care, aceste instituții medico-legale nu ne comunică un termen negativ în timpul celor 72 de ore sau expiră cele 72 de ore permisul de conducere reținut sau retras se va restitui conducătorului auto. ”, declară Stelian Cornea, șef serviciu rutier IPJ Caraș-Severin.
Cele mai esențiale modificări au fost aduse cu privire la reținerea sau retragerea permisului de conducere pentru constatarea unor situații, în care, în urma testării cu aparatul drugtest s-a constat o valoare pozitivă sau pentru situațiile în care, aceștia au refuzat sau nu au putut să se supună testării cu un mijloc tehnic certificat, în vederea stabilirii concentrației de alcool, în aerul expirat sau a substanțelor psihoactive, în organism.
La nivelul județului, au fost înregistrate 10 astfel de cazuri, pentru 8 dintre acestea rezultatul primit de la Institutul de medicină legală Timisoara a indicat prezența în organism a substanțelor psihoactive. Un caz este încă în așteptare, iar pentru celălalt rezultatul a fost negativ.
,,În momentul în care primim aceste rezultate noi ca serviciu rutier, informăm printr-un SMS la numărul de telefon indicat de acesta sau la adresa de e-mail printr-un mesaj text, iar în cazul în care, conducătorul nu a menționat un număr de telefon sau o adresă de e-mail, se comunică în maxim 12 ore la domiciliu, prin servicii de curierat.” , a mai menționat șeful serviciului rutier Caraș-Severin.
În cazul în care rezultatul de la insituția medico-legală vine pozitiv după cele 72 de ore, adică după ce i-a fost restituit permisul de conducere, în termen de 8 ore, structura de poliție pe raza căruia domiciliază conducătorul auto merge în vederea ridicării permisului de conducere și îl informează cu privire la suspendarea dreptului de a conduce.
Este foarte important că, conform Ordonanței de Urgență numărul 84, sunt reglementate niște obligații pentru poliștii rutieri, care procedează la oprirea unui autovehicul și respectiv în cazul în care, observă în interiorul autovehicolului recipiente care pot conține alcool sau observă substanțe suceptibile de a avea efecte psihoactive sunt obligați să procedeze la testarea acelui conducător auto.
De asemenea, este foarte important ca cetățenii să se informeze și asupra medicamentelor pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să consulte un medic, deoarece unele dintre acestea sunt contraindicate pentru condusul autovehiculelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu