Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 22 iulie 2024

UPT va avea un Centru de Suport pentru Acţiune Climatică și un Consiliu Climatic

Pe parcursul următorilor ani, prin proiectul „Empowering Local Climate Action”, Universitatea Politehnica Timișoara se va concentra și pe consolidarea rezilienței comunităților locale vizavi de schimbările climatice. Planurile echipei de proiect includ extinderea inițiativelor de adaptare climatică prin dezvoltarea unor planuri de acţiune climatică și realizarea unor campanii de

advocacy pentru a influența politicile publice în favoarea dezvoltării durabile.

În acest sens, a avut loc în Sala Polivalentă a Bibliotecii UPT un workshop la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor locale și regionale, instituţii relevante pentru domeniile acoperite de proiect, mediul academic etc. La nivelul Universitatii Politehnica Timișoara se dezvoltă în prezent un Centru de Suport pentru Acţiune Climatică (CSAC). Acesta va oferi asistență tehnică și consultanță pentru implementarea proiectelor de atenuare și adaptare climatică, sprijinind comunitățile și autoritățile locale în dezvoltarea și aplicarea strategiilor durabile. Centrul va avea rolul de a servi ca hub de informații, furnizând date relevante, analize și resurse necesare pentru evaluarea riscurilor climatice și planificarea acțiunilor eficiente. Prin formarea și educarea continuă a factorilor de decizie și a publicului larg, centrul va contribui la creșterea conștientizării și a capacității de răspuns la provocările climatice.

Un alt rol important al Centrului este facilitarea colaborării și parteneriatelor între diverse organizații, instituții și comunități. Acesta va promova schimbul de bune practici și inovații tehnologice, organizând ateliere, conferințe și sesiuni de formare. De asemenea, Centrul sprijină accesarea finanțărilor pentru proiectele climatice, oferind consultanță în elaborarea propunerilor de proiect și în managementul acestora. Prin aceste activități, Centrul de Suport pentru Acțiune Climatică joacă un rol crucial în mobilizarea resurselor și a eforturilor colective pentru a reduce impactul schimbărilor climatice și a construi comunități reziliente.

În cadrul centrului va funcţiona un Consiliu Climatic. Rolul lui va fi de a elabora și de a propune spre implementare diverse strategii și politici care să promoveze măsuri de atenuare a schimbărilor climatice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptarea la efectele schimbărilor climatice.

Consiliul Climatic va monitoriza progresul în atingerea obiectivelor climatice și va oferi recomandări pentru îmbunătățirea politicilor existente. De asemenea, va facilita dialogul și colaborarea între diferiți actori implicați în acțiunile climatice, asigurând coerența și eficiența măsurilor adoptate. Prin activitățile sale, Consiliul Climatic va avea rolul de a contribui la crearea unui cadru legislativ și instituțional favorabil dezvoltării durabile și la consolidarea angajamentelor naționale și internaționale în domeniul schimbărilor climatice.

Proiectul „Empowering Local Climate Action” este implementat în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă din Wietzenhausen, Germania, ONG-ul People in Need din Cehia  și beneficiază de un buget de peste 472000 euro prin intermediul Iniţiativei Climatice Europene (EUKI, https://www.euki.de/).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu