Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
miercuri, 3 iulie 2024
Student la UPT, student european
Pentru tinerii absolvenți de liceu care se pregătesc pentru înscrierea la facultate nu este importantă doar diploma pe care o vor obține la absolvire, ci și beneficiile pe care le au în perioada studenției sau setul de cunoștințe, competențe și valori pe care le acumulează, care să le asigure tranziția către o carieră de succes.
Având o bază materială de invidiat, cu săli de curs, amfiteatre și laboaratoare modernizate, multe cu sprijinul companiilor partenere, cea mai modernă bibliotecă universitară, baze sportive cum nu mai are nici o altă instituție de învățământ superior (cu bazine de înot, terenuri de fotbal, handbal, volei, tenis, pistă de alergare etc.), patru cantine studențești, locuri în cămine modernizate sau aflate în curs de modernizare pentru toți solicitanții, cele mai mari burse, Universitatea Politehnica Timișoara dispune de întreaga infrastructură pentru asigurarea celui mai bun parcurs educațional.
Iar legătura cu marile companii din zonă, probabil cea mai bună din țară, asigură punerea în practică a cunoștințelor învățate și formarea de competențe, prin intership-uri, sprijin în realizarea proiectelor sau chiar angajare part-time în perioada studiilor, iar la absolvire, un job pe măsura dorințelor și a pregătirii de specialitate. Nu întâmplător, rata de angajabilitate pentru absolvenți este de peste 90%, Politehnica timișoreană oferind garanția unei cariere de succes.
UPT este puternic ancorată și pe plan international, studenții beneficiind de o serie de facilități, mobilități de studii, de practică, școli de vară internaționale, diplome în cotutelă, fie în cadrul Erasmus+, fie prin sutele de acorduri bilaterale cu universități de pe întreg mapamondul.
În calitate de membru al alianței europene E³UDRES² (Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions), care promovează dezvoltarea orașelor mici și mijlocii și a mediilor lor rurale, transformându-le în regiuni inteligente și durabile, conturând și contribuind la crearea unui viitor prosper, cu o mai bună calitate a vieții pentru o societate europeană în plin progres, Universitatea Politehnica Timișoara le asigură studenților săi un întreg set de valori și practici europene inovative, dezvoltate la nivelul alianței.
Cele 9 universități membre ale alianței au pus bazele universității europene a viitorului, ca promotor pentru dezvoltarea unor regiuni europene inteligente și sustenabile, concomitent cu promovarea unei noi culturi universitare, mai ancorată în realitățile regionale și în oferirea de soluții pentru societate.
Universitățile partenere au în vedere realizarea unui sistem perfect adaptat pentru viitor, care poate face față tuturor provocărilor și crizelor din economie și din societate, dar și a celor legate de mediu. Misiunea universității trebuie să fie aceea de a oferi soluții, iar în prezent se pun la punct detaliile pentru rutele comune de studiu, la nivel de licență, masterat și doctorat, un program de micro-credențiale, înființarea unor centre de excelență în domeniile comune de interes etc.
Campusul european multiuniversitar imaginat de universitățile membre E³UDRES² vizează o mobilitate accentuată, atât a studenților, cât și a cadrelor didactice și a cercetătorilor, punerea în comun atât a facilităților, cât și a cunoștințelor, realizarea de proiecte în comun, oportunitatea de cunoaște culturi diferite, oameni noi, de a lega prietenii cu cei care au aceleași interese.
În cadrul Alianței Europene E³UDRES², UPT stimulează angajamentul și antreprenoriatul studenților prin activități precum I Living Labs, bootcampuri, hackathoane, și circuite de angajament internațional, facilitând învățarea interactivă și cultivând o rețea globală de contacte. Studenții sunt încurajați să participe la concursuri de cultură generală și științifică, precum Science Pub Quiz, și să asiste la prelegeri deschise care îi inspiră și motivează prin prezentarea ultimelor descoperiri și inovații.
Laboratoarele sunt programate periodic în fiecare dintre țările partenere, oferind studenților oportunitatea de a călători, de a învăța și de a colabora la nivel internațional. Participarea este gratuită, cu suport pentru cheltuielile de călătorie și cazare disponibil prin programe ERASMUS+ sau alte ajutoare instituționale, garantând accesul egal pentru toți studenții. Studenții acumulează credite academice (ECTS) pentru participarea lor, transformând aceste laboratoare într-o componentă esențială a parcursului lor educațional la UPT.
Detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul E³UDRES: https://eudres.eu/
Departament Comunicare si Imagine
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu