Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 12 iulie 2024

RECOMANDĂRI PENTRU O VACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ


Perioada concediilor și a vacanțelor îi determină pe oameni să fie mai preocupaţi de pregătirea deplasărilor ce vor urma, fără să se mai gândească la măsurile minime de siguranță pe care trebuie să le ia pentru a nu deveni victime ale unor fapte de natură penală. 

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor și pentru a preveni comiterea de astfel de fapte și în perioada sezonului estival, polițiștii cărășeni recomandă cetățenilor să fie prudenți și să aibă în vedere luarea de măsuri de protecție a locuinței și a bunurilor proprii.

În primele 6 luni din acest an, numărul furturilor din locuințe, curți, anexe gospodărești, a scăzut cu 12,3%, fiind înregistrate 99 de astfel de infracțiuni, cele mai multe în mediul urban.

Pentru a preveni comiterea de furturi din locuință, în perioada în care lipsiți de la domiciliu, polițiștii cărășeni vă recomandă:

* Când lipsești de acasă, asigură-te ca toate ușile și ferestrele sunt încuiate;

* În cazul în care lipsești o perioada mai lungă de timp, roagă-ți prietenii sau vecinii apropiați să treacă pe la tine, să ridice corespondența;

* Instalează un sistem de alarmare în locuință;

* Dacă locuiești la bloc, încuietoarea de la ușa locuinței trebuie să nu permită accesul, din exterior, la șuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul ușii, pentru a evita prinderea și ruperea lui;

* Dacă locuiești la parter sau la etajul 1, grilajele de la ferestre îi descurajează pe hoți.

* Mai mult, solicită administrației montarea unui interfon la intrarea în scară, pe care să îl utilizați în mod corect pentru a ști exact cine intră în clădire, dotarea cu încuietori corespunzătoare a ușilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare, iluminarea bună a holurilor și palierelor blocului;

* În plus, dacă locuiești la casă, poți opta pentru supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfășurată în curtea casei, iluminare cu senzori de mișcare, protecție perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curte.

Comportamentul prudent trebuie adoptat și pe rețelele sociale:

* Atunci când plecați pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceți acest lucru public pe internet;

* Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori. Faceți-le inaccesibile pentru persoane necunoscute și manifestați o atenție sporită la datele personale și fotografiile pe care le postați;

* Evitați prieteniile cu persoane pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre dumneavoastră celor pe care „i-ați întâlnit” doar în mediul online.

De asemenea, pentru o vacanță reușită, nu uitați:


•  Consumat cu moderaţie, alcoolul poate fi un ingredient al distracţiei şi al stării de bine. Numai că, dacă depăşiţi măsura, vă poate transforma fie într-o victimă, fie într-un agresor. Opriţi-vă la timp, pentru a nu vă strica vacanţa.

* Când mergeţi la plajă sau la o plimbare prin staţiune, nu luaţi sume mari de bani cu dumneavoastră, ci doar stricul necesar. O borsetă sau o gentuţă ,,turistică”, ţinută în faţă şi protejată cu mâna, constituie o modalitate foarte bună de păstrare a valorilor.

* În zonele aglomerate, nu puneţi bani şi acte în rucsacuri purtate în spate! Hoţii se pot servi cu uşurinţă. Dacă vă opriţi să cumpăraţi ceva, nu scoateţi din geantă toţi banii, ci doar suma necesară achizionării produsului.

Vă dorim o vacanță în siguranță!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu