Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 7 iulie 2024

Future Days: munca de un an a studenţilor-arhitecţi de la UPT, în expoziţie

Facultatea de Arhitectura şi Urbanism din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara a reluat joi, 4 iulie 2024, pentru prima dată după pandemie, tradiţia expoziţiilor de final de an, de această dată într-un spaţiu nou -ARChA, dar şi alături de un partener alături de care construieşte cu succes deja de peste un an de zile o nouă identitate a campusului UPT - Campus Creativ.

Expoziţia Future Days reuneşte în două spaţii - ARChA şi Sala Expoziţională de la parterul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, rezultatele tuturor atelierelor şi programelor şcolii precum şi proiectele de diploma ale generaţiei 2024. O bună parte din aceste proiecte au fost dedicate în acest an unor clădiri şi spaţii ce fac parte din patrimoniul universităţii: Serele UPT, Clădirea Electro, Clădirea Facultăţii de Chimie.

"Future Days" surprinde momentul prezent şi toată oferta de programe academice pe care şcoala o pune la dispoziţie (arhitectură, urbanism, reabilitarea patrimoniului şi mobilier şi arhitectură de interior), oferind în acelaşi timp o posibilă imagine a arhitecturii de mâine.

Această primă ediţie marchează şi debutul expoziţiei proiectelor de diplomă, punând laolaltă rezultatele celor trei unităţi tematice ale anului 6: Proiectare complexă, Proiectare în context urban, respectiv Restaurare, regenerare şi reconversie patrimonială. Etajul expoziţiei cuprinde posterele sinteză şi machetele acestor proiecte, precum şi o serie de proiecte şi diplome ce au fost distinse pe parcursul anului 2023-2024 la concursul RESPO DEE, Bienala Naţională de Arhitectură sau Anuala de Arhitectură Bucureşti.

În cadrul vernisajului expoziţiei, decanul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, conf.univ.dr.arh. Cristian Blidariu a subliniat că "Pentru noi, pentru Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, a fost un an special, care a început cu primul Festival al Şcolilor de Arhitectură din România - FAST, organizat împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România, cu participarea tuturor celor 5 şcoli de arhitectură din ţară, a continuat cu inaugurarea Archa, iar acum am reuşit, iată, să organizăm această expoziţie cuprinzătoare, cu proiectelor tuturor specializărilor şi tuturor anilor, chiar la încheierea anului universitar".

Prezent la eveniment, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a mărturisit că "Acum patru ani, când am atribuit clădirea, aflată într-o stare deplorabilă, Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, nu îmi închipuiam cum avea să se transforme. A fost o muncă uriaşă restaurarea acesteia, dar mă bucur când văd ce au reuşit să facă colegii noştri, e un spaţiu atât de lucru, cât şi de expoziţie sau pentru organizarea de evenimente, şi mă bucur când vâd că şi proiectele expuse de studenţi sunt aplicate local, fie la campusul nostru, fie la porţiuni din oraş".

Tot în deschiderea evenimentului, au vorbit Şerban Ţigănaş, decanul Facultăţii de Arhitectură din Cluj-Napoca, care a apreciat legătura puternică şi dialogul stabilit între şcolile de arhitectură din România, conf.univ.dr.arh. Răzvan Nica, prodecanul Facultăţii de Arhitectură din Iaşi, care s-a referit la viitorul arhitecturii, prin prisma lucrărilor realizate de studenţi, şi Alexandru Luca, directorul Departamentului de Marketing Universitar al UPT, care a subliniat buna legătură stabilită cu reprezentanţii Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, împreună cu care au definit conceptul Campus Creativ şi implicarea în evenimentele dedicate Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Parterul centrului ARChA găzduieşte expoziţia atelierelor de proiectare aferente celor cinci ani premergători, fiind o radiografie nu doar a celor mai bune rezultate din anul 2023-2024, cât o reprezentare a parcursului şi filosofiei didactice specifice şcolii. În acest sens, o bună parte din proiectele expuse surprind atenţia pe care FAUT a acordat-o în acest an spaţiilor campusului Politehnicii, o preocupare construită de-a lungul ultimilor ani prin teme ce au încercat să surprindă prin diverse scări şi abordări conceptul de campus verde şi smart.

A doua locaţie a expoziţiei Future Days, Sala Expo de la parterul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism găzduieşte rezultatele programelor de licenţă şi master dedicate arhitecturii de interior.

Locuinţa individuală într-un ţesut de secol XIX, în localitatea Jimbolia, refuncţionalizarea serelor aflate în vecinătatea clădirii ARChA, locuire colectivă pentru tineri, cu funcţiuni complementare, în cartierul Fabric, pornind de la premiza densificării centrelor oraşelor şi a regenerării cartierelor istorice, un Centru pentru Artă Contemporană în zona centrală, între malul Begăi, Bd. Vasile Pârvan şi podul Mihai Viteazu, Afterschool Speedwell Paltim - reimaginarea unei clădiri de patrimoniu industrial printr-o nouă funcţiune educaţională, un ansamblu rezidenţial nou şi adaptarea unei clădiri existente la Helsinki, strategii de intervenţie cu rol de eficientizare energetică sensibile la caracterul arhitectural valoros pentru corpul de clădiri Electro, un sediu nou pentru Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara, pe amplasamentul de pe Bd. Victor Babeş, respectiv în clădirea istorică a fostei facultăţi de chimie a UPT de pe strada Carol Telbisz, regenerarea urbana a zonei Dorcol din Belgrad, Serbia, refuncţionalizarea şi extinderea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane - Magna Curia Deva, amenajarea terenului proxim şi generarea unui traseu muzeal coerent, amenajarea unui spaţiu dat, destinat pasiunii unui copil cu vârsta până în 12 ani, proiectarea unui spaţiu de educaţie bazat pe colaborare, într-o clădire istorică ce aparţine Facultăţii de Chimie, amenajarea spaţiului de la parterul Palatului Băile Neptun ca restaurant tematic, ţinând cont de context şi de specificul clădirii, amenajarea zonei de zi în cadrul unei locuinţe contemporane, amenajarea unui restaurant cu specific românesc în cadrul unui hotel de patru stele, transformarea Fabricii de Ţigări Timişoara într-un hub cultural-artistic, sunt temele principale pentru proiectele realizate de studenţii Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism a UPT, cuprinse în expoziţia Future Days.

Printre invitaţii la vernisaj s-au numărat reprezentanţi de la toate facultăţile de arhitectură din România, dar şi de la celelalte universităţi din Timişoara.

Expoziţia este inclusă în proiectul "Enhance: UPT Campus Creativ" şi face parte din Programul cultural naţional "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023", finanţat prin programul Legacy Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timişoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu