Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 25 iulie 2024

Finala internațională a concursului ICEC, găzduită din nou de UPT

După ce a organizat, în urmă cu doi ani, finala internațională a competiției, Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara a găzduit din nou ultimul act al concursului studențesc ICEC 2024 (International Civil Engineering Competition), eveniment organizat de IACES LC Timișoara (Comitetul Local al Asociației Internaționale a Studenților în Inginerie Civilă din Timișoara), ce are ca scopuri principale conectarea studenților de la Inginerie Civilă din întreaga lume, IACES LC Timișoara fiind membru al IACES (International Association of Civil Engineering Students), formarea relațiilor între studenți, cadre didactice și companii din acest domeniu, cât și promovarea

României din punct de vedere al Construcțiilor si Arhitecturii.

Concursul ICEC 2024 este dedicat viitorilor ingineri civili, studenți care au avut astfel șansa să își testeze cunoștințele în domeniu și să își aprofundeze pasiunea pentru construcții. ICEC este o competiție ce pune accent pe abilitățile studenților în domeniul structurilor, hidraulicii și materialelor de construcții prin diferite probe, având ca scop dezvoltarea viitorilor ingineri cu potențial.

Competiția internațională a reunit peste 50 de participanți, din 10 țări. Concursul propriu-zis s-a desfășurat pe o perioadă de 3 zile, fiecare zi fiind dedicată unei probe diferite. Anul acesta, probele au fost: Geodezie; Planificare Urbană; Structuri.

Participanții, organizați în echipe provenite din Portugalia (Lisabona și Porto), Germania (Karlsruhe), Grecia (Thessaloniki), Serbia (Belgrad), Ungaria (Budapesta), Mexic (Guadalajara), Turcia (Istanbul și Ankara) și România (UPT, Timișoara) au luat parte la seminarii înaintea probelor, oferite de către profesorii Facultății de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara, după care li s-au oferit seturi de reguli și kit-uri pentru ducerea probelor la bun sfârșit. După desfășurarea acestora, ediția 2024 a concursului ICEC a fost câștigată de echipa din Lisabona (Portugalia).

Pe lângă cele trei probe ale competiției, organizatorii (membrii IACES LC Timișoara) au pregătit pentru participanți un program bogat ce a inclus turul orașului, o vizită pe șantier, vizită la Muzeul Satului și alte activități de socializare și timp liber.

O activitate inedită a fost a fost Seara Internațională, unde fiecare echipă a împărtășit cu ceilalți tradiții și obiceiuri din zona de proveniență, precum si mâncarea, dansurile și melodiile tradiționale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu