Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 5 iulie 2024

Lucrările studenţilor UPT, admirate la București într-un eveniment internaţiona



Cu ocazia Reuniunii Anuale a Granturilor SEE și Norvegiene pentru anul 2024, organizată de Punctul Naţional de Contact pentru aceste mecanisme din cadrul Ministerului Investiţiilor și Proiectelor Europene la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București s-a organizat și o expoziţie ce a conţinut schiţe ale unor clădiri de patrimoniu ale orașului Timișoara realizate de studenţi ai Facultăţii de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universităţii Politehnica Timișoara prin proiectul SEE 691- „Capitalizing on urban culture by promoting cultural heritage and cultural entrepreneurship”, un proiect al UPT în colaborare cu HGUt, Bryne, Norvegia.
Lucrările au putut fi astfel admirate de reprezentanţi ai Statelor Donatoare, ai Ministerului Afacerilor Externe Norvegian, ai Ambasadei Regatului Norvegiei în Romania, ai Oficiului Mecanismului Financiar, ai Ministerului Finanţelor Publice, ai Operatorilor de Program și ai altor enitităţi implicate în managementul acestor granturi. Lucrările se regăsesc și în albumul intitulat Patrimoniu cultural urban, publicat anul trecut, în cadrul proiectului, la Editura Politehnica.
Proiectul „Capitalizing on urban culture by promoting cultural heritage and cultural entrepreneurship” a beneficiat de un grant in valoare de 44.635.12 euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin graturile SEE și norvegiene și s-a derulat pe parcursul anului trecut, fiind finanţat prin apelul Timișoara capitală europeană a culturii 2023. În cadrul acestui apel, din cele 23 de iniţiative finanţate, UPT a fost promotor în șapte iniţiative și partener într-o altă iniţiativă – a opta. În cadrul acestor proiecte s-au realizat conferinţe, mese rotunde, workshopuri, expoziţii, cursuri, climatoane, un recital de pian al lui Andrei Ivanovici, urmașul autorului celebrei opere ,,Valurile Dunării”  și s-au publicat volume și broșuri, fiind implicaţi zeci de experţi din România și Norvegia și mii de participanţi, în special tineri – studenţi și liceeni.
Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu 3,3 miliarde de euro prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la 2,8 miliarde de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Informații suplimentare pot fi obţinute de la directorul proiectului SEE 691, dr.ing. Rareș Hălbac-Cotoară-Zamfir - e-mail: rares.halbac-cotoara-zamfir@upt.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu