Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!luni, 1 iulie 2024

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin au desfășurat 43 de misiuni pe teritoriul județului Caraș-Severin


În acest sfârșit de săptămână, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin au desfășurat 43 de misiuni pe teritoriul județului Caraș-Severin.


 Incendii
În această perioadă, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea a cinci incendii: unul produs la un adăpost de animale, unul izbucnit la o hală de prelucrare a lemnului, iar alte trei manifestate la arderi necontrolate .
Sâmbătă, în jurul orei 19:00, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un adăpost de animale de pe raza municipiului Caransebeș. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Caransebeș, cu o autospecială de primă intervenție și comandă și două autospeciale de stingere. În urma incendiului au ars adăpostul de animale, construit din lemn, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, o anexă gospodărească, cu o suprafață de aproximativ 50 mp, cu bunurile din interior, precum și vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 1000 mp. Din fericire, în urma evenimentului nu au fost înregistrate victime.
Duminică, la ora 17:05, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o hală de prelucrare a lemnului din satul Ticvaniu Mic, comuna Ticvaniu Mare. S-au deplasat la locul intervenției pompierii din cadrul Secției Oravița, cu două autospeciale de stingere. Aceștia au acționat aproximativ o oră pentru lichidarea incendiului, în urma căruia au ars aproximativ 7 tone de rumeguș. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
De asemenea, pompierii cărășeni au acționat pentru stingerea a trei incendii manifestate la arderi necontrolate, două la vegetație uscată și unul la deșeuri menajere, în urma cărora au fost afectate 6 ha de teren. Având în vedere că în perioadele caniculare crește riscul de incendiu din cauza uscăciunii și a temperaturilor ridicate, facem apel la cetățeni să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt și să nu arunce la întâmplare resturile de chibrituri și țigări aprinse.
 Alte misiuni
În perioada de referinţă, pompierii militari au intervenit în cazul producerii a două accidente rutiere, au desfășurat o misiune de salvare animale, precum și alte misiuni în sprijinul comunităților.
 Misiuni de prim ajutor
Totodată, s-au înregistrat 31 de intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, precum și alte situații din categoria asistență persoane.

În continuare, pompierii militari cărăşeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu