Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 1 iulie 2024

MEDER 2024, conferința ce reunește cei mai importanți specialiști în robotică pe plan mondial, la UPT

 
Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 27 iunie 2024, deschiderea festivă a celei de-a VI-a ediții a Simpozionului Mechanism Design for Robotics - MEDER 2024, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timişoara, Facultatea de Mecanică, Departamentul de Mecatronică, cu suportul IFToMM (Federaţia Internaţională de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor) şi cu sprijinul organizatoric al ARoTMM – Asociația Română de Știința Mecanismelor și a Mașinilor, ASTR – Academia de Științe Tehnice din România și a SRR – Societatea de Robotică din România.
Scopul simpozionului este de a reuni cercetători, profesioniști din industrie și studenți dintr-o gamă largă de discipline legate de mecanisme și robotică pentru a împărtăși cele mai recente evoluții și a discuta direcțiile pentru viitorul mecanismelor și cercetare în robotică.
MEDER 2024 continuă o serie de succes de simpozioane care au început în Mexic 2010, au continuat în China 2012, în Danemarca 2015, în Italia 2018 și în Franța 2021.
În deschiderea conferinței, cei doi co-președinți, prof.univ.dr.ing. Erwin-Christian Lovasz, directorul Departamentului de Mecatronică din UPT, și Marco Ceccarelli, director al Laboratorului de Robotică și Mecatronică de la Universitatea din Roma Tor Vergata, proaspăt Doctor Honoris Causa al Politehnicii timișorene, au salutat participanții la conferință, declarându-se încântați de numărul mare și de calitatea lucrărilor transmise, dar și de acoperirea geografică mare (45 de lucrări științifice cu autori din 16 țări).
Tot în deschidere, decanul Facultății de Mecanică din cadrul UPT, prof.univ.dr.ing. Dragoș Uțu, a prezentat un scurt istoric al facultății, dar și a eforturilor depuse de cadrele didactice și cercetători pentru a ține pasul cu provocările tehnologice ale zilelor noastre.
Nu în ultimul rând, prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector al UPT, dar și cadru didactic al Facultății de Mecanică, a prezentat câteva dintre numeroasele evenimente științifice, dar nu numai, organizate de Politehnică în ultima perioadă.
După discursul invitatului special al conferinței, Marco Ceccarelli, au urmat prezentările lucrărilor științifice, în plen și pe secțiuni.
Avântul extraordinar pe care robotica l-a luat pe plan mondial se reflectă în cantitatea și calitatea lucrărilor prezentate, conferința beneficiind de prezența unora dintre cei mai reprezentativi specialiști la nivel mondial, de la cele mai importante centre de cercetare în domeniu, care au scris istorie în domeniul roboticii.


Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu