Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!luni, 1 iulie 2024

ITM Caraș - Severin, face apel pentru ridicarea carnetelor de muncă neridicate

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș Severin face apel către cetăţenii care încă nu au intrat în posesia carnetelor de muncă, să se prezinte la sediul instituţiei noastre situat în Municipiul Reșița, strada Traian Lalescu, nr. 22.

Ne adresăm în mod special cetățenilor români care lucrează în străinătate și care, în

perioada de vară, se întorc în țară în concediu, cu mențiunea că, la ora actuală, în arhiva ITM Caraș Severin se află 7880 carnete de muncă care pot fi ridicate de către titulari prin prezentare la ghișeul instituției situat la parter, în programul de luni până joi, între orele 8,00 – 16,30 sau vineri, între orele 8,00 - 14,00.

Deținerea carnetului de muncă este importantă deoarece acesta este necesar pentru  dovedirea vechimii în muncă dobândită până la data de 1 ianuarie 2011.

Începând cu data de 01 ianuarie 2011, vechimea în muncă se operează electronic de către angajatori în Registrul general de evidență a salariaților, documentul care atestă activitatea desfăşurată în temeiul unui contract individual de muncă fiind adeverinţa eliberată de către angajator, în mod gratuit sau extrasul din Revisal eliberat de către inspectoratelele teritoriale de muncă, contra cost -20 lei/document.

Precizăm că instituția noastră deţine doar carnetele de muncă ale salariaților care au activat la angajatorii cu capital integral privat și care au avut sediul social în judeţul Caraș Severin, înfiinţați după anul 1990.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu