Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!marți, 2 iulie 2024

La 100 de ani de la absolvirea primei generații de ingineri din Timișoara, UPT a oferit promoției 2024 o ceremonie de neuitat

Sărbătoare memorabilă pentru absolvenții promoției 2024 a Universității Politehnica Timișoara! La 100 de ani de la absolvirea primei generații de ingineri din Timișoara, perioadă în care cei peste 140.000 de absolvenți au dus prestigiul Politehnicii peste tot în țară și în lume, conducerea celei mai vechi instituții de învățământ superior din Timișoara a oferit promoției 2024 o ceremonie de neuitat, pentru a le mulțumi și a le răsplăti eforturile depuse în cei 3, 4, sau 6 ani în amfiteatre și laboratoare, la cursuri, seminarii și examene.
Evenimentul a început, în data de 30 iunie 2024, în Piața Victoriei, pe platoul din fața Rectoratului UPT, unde peste 1.000 de absolvenți, îmbrăcați în robe, însoțiți de părinți și prieteni, s-au reunit pentru deja tradiționala Paradă a Absolvenților. Coloana, acompaniată de formația SuperChill, s-a îndreptat, sub privirile curioase ale trecătorilor, spre Stadionul Știința, locul de desfășurare al ceremoniei, moderată anul acesta de cunoscutul Andi Moisescu.
În debutul ceremoniei, după intonarea imnului academic al UPT de către cunoscutul muzician Horia Crișovan, compozitorul acestuia, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a amintit că „în acest an aniversăm, după cum bine știți, 100 de ani de la primul absolvent din vestul României, în 1924. Nu a fost ușor, o mare parte dintre cadrele didactice de atunci își luaseră tezele de doctorat la universități celebre din Germania, Franța sau Elveția, iar ștacheta era foarte ridicată. Un alt moment de referință pentru generațiile universității a fost anul 1956, când Politehnica timișoreană a demonstrat că a format primii cetățeni adevărați. Într-o Românie complicată din punct de vedere politic, are loc la Timișoara cea mai mare revoltă pur studențească. Atunci, în cantina MV a Politehnicii, peste 2000 de studenți puneau întrebări despre ce se întâmplă în țară și solicitau autorităților o serie de reforme. Un al treilea punct care definește ce s-a întâmplat în primul secol al Politehnicii este Revoluția din 1989, când studenții, alături de toți timișorenii, au făcut din Timișoara un simbol al libertății. Dacă primele generații au trecut prin numeroase greutăți, voi ați trecut printr-o pandemie, cu care nu erați obișnuiți, dar și printr-un 2023 fabulos, anul în care Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană, iar campusul UPT a găzduit cele mai multe evenimente culturale din oraș. În ceea ce privește viitorul, nu vă pot spune ce vă va rezerva, dar din moment ce ați ajuns aici, v-ați dovedit ambiția, ați învățat în Timișoara, un oraș al toleranței, pe care aș vrea să o duceți cu voi, să fiți curajoși și să nu vă temeți de eșecuri, ci să învățați din ele. Aveți 100 de generații în spate, dar voi puteți deveni una de referință pentru următoarea sută”.
Pe scena instalată pe Stadionul Știința au urcat apoi reprezentanți ai mediului economic, cu care Universitatea Politehnica Timișoara are, probabil, cea mai bună relație din învățământul românesc. Károly Borbély, CEO Hidroelectrica SA, Christian von Albrichsfeld, Country Head Continental România, Sabin Totorean, Country Senior Officer Nokia România, Ligia Ardelean, Country Manager Atos România & Bulgaria, Bogdan Vasiliu, Plant Manager DRÄXLMAIER Timișoara, Sinel Gâlceavă, Director Grup Retail BCR, i-au felicitat pe absolvenți pentru reușita lor, le-au urat succes în carieră și în viață, amintind că în lumea de azi, tot mai tehnologizată, aflată într-o schimbare accelerată, provocările sunt mari, dar și oportunitățile sunt la fel. Dacă sunt curajoși, își depășesc zona de confort și își urmează visul, succesul va veni cu siguranță.
Paul Stiegelbauer, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al UPT, le-a urat proaspeților absolvenți să-și găsească și să-și scrie, fiecare, propria poveste, iar președintele Senatului UPT, conf.univ.dr. Liviu Cădariu-Brăiloiu, le-a cerut absolvenților să se ridice în picioare și să-i aplaude pe părinți și pe profesori.
Au urcat apoi pe scenă reprezentanții celor 10 facultăți ale Universității Politehnica Timișoara, care au mulțumit profesorilor care i-au ghidat și le-au lărgit cunoașterii, dar și părinților, care i-au susținut mereu, au vorbit despre perioada frumoasă a studenției, chiar dacă a fost o generație greu încercată, dar care a trecut de toate obstacolele cu capul sus și a ajuns la momentul absolvirii, despre prieteniile legate în perioada studenției, despre visurile cu care au venit la Politehnică și despre competențele cu care pleacă de aici pentru a-și făuri viitorul și a-și creiona cariera, fiindcă Politehnica i-a pentru tot ce oferă viitorul.
Iar pentru a demonstra încă o dată că Universitatea Politehnica Timișoara a încurajat și a răsplătit întotdeauna performanța, conducerea UPT a păstrat tradiția instituită în urmă cu câțiva ani, de evidențiere și recompensare a studenților excepționali, care au obținut media 10 pe tot parcursul studiilor de licență, prin acordarea, în cadrul Ceremoniei de Absolvire, a unor diplome „Magna Cum Laude”. În acest an, cinci astfel de diplome au fost acordate „în semn de apreciere pentru rezultatele academice remarcabile, pentru dedicare și consecvență în atingerea standardelor de performanță în activitatea didactică, pe întreg parcursul studiilor universitare de licență, materializate prin media generală 10 pe toți anii de studiu”, absolvenților Efrem Dragoș-Sebastian-Mihaly și Plăvăț Vlad, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, specializarea Calculatoare, Andrei Elena și Alevandru Roxana, de la Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului, specializarea Ingineria Substanțelor Anorganice și Protecția Mediului, și Rareș Dobre-Baron, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, specializarea Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații.
Ca o încununare a Ceremoniei de Absolvire 2024, dar și a întregii perioade de studenție, a urmat un impresionant foc de artificii, iar concertul extraordinar al formației The Motans a ridicat în picioare cei aproape 10.000 de spectatori.

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu