Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 26 septembrie 2023

Studenții Universității Politehnica Timișoara, din nou în amfiteatre

 

După festivitatea de deschidere a anului de învățământ academic, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara sâmbătă, 22 septembrie 2023, pe Stadionul Știința, în cadrul căreia în special proaspeții studenți din anul I au luat cunoștință de valorile, tradiția și prestigiul celei mai vechi instituții de învățământ superior din vestul țării, au ascultat poveștile unor absolvenți de success, au participat la

inagurarea expoziției Bright City Scapes de la Archa și a pavilioanelor dedicate Festivalului Școlilor de Arhitectură, dar s-au și distrat la „Back to School Party”, luni, 25 septembrie 2023, aceștia au luat loc în băncile amfiteatrelor unde, în cadrul ceremoniilor de deschidere organizate de cele 10 facultăți, și-au cunoscut decanii, profesorii și colegii, orarele de studii, tutorii și decanii de an, descoperind și facilitățile pe care le au ca studenți ai Politehnicii timișorene.

            La ceremoniile de deschidere din cadrul facultăților au fost invitați, pe lângă reprezentanții conducerii universității, cei ai partenerilor din mediul economic, care au prezentat ofertele de practică adresate studenților și au premiat studenții cu cele mai bune rezultate în anul anterior, ai Departamentului de Relații Internaționale, care au vorbit despre mobilitățile studențești și bursele în străinătate oferite în cadrul parteneriatelor cu peste 400 de universități din întreaga lume, ai Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic, care le-au oferit studenților informații despre modulul de pregătire pedagogică, pe care îl pot urma gratuit și care le oferă, în plus, pe lângă specializarea absolvită, posibilitatea de a urma o carieră didactică, ai Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră, care au prezentat atât serviciile pe care le oferă, cât și beneficiile activităților de voluntariat pe care le coordonează, ai Bibliotecii UPT, care au vorbit despre serviciile pe care le oferă cea mai modernă bibliotecă universitară din țară, ai ligilor studențești, care îi pot atrage pe colegii lor mai tineri în activitățile pe care le coordonează. Ceremoniile au inclus și activități de suflet, cum a fost întâlnirea „bobocilor” de anul I, cu absolvenții de TCM de acum 50 de ani, care au venit special să-i încurajeze pe studenți și să le vorbească despre frumusețea meseriei de inginer, pe care au practicat-o o viață întreagă. De asemenea, studenții au fost îndemnați să profite de bazele sportive cum nu mai are nici o altă universitate din țară pentru practicarea unor sporturi, acestea fiindu-le puse la dispoziție gratuit.

            Pentru buna funcționare a activităților didactice, dar și administrative și sociale, Universitatea Politehnica Timișoara a investit, în cursul acestei veri, peste 600.000 de euro pentru pregătirea spațiilor de învățământ, a căminelor și a cantinelor, dar și a bazelor sportive. Astfel, au fost renovate bazinul și covorul sintetic la terenul mare de fotbal de la Baza Sportivă 2, s-au igienizat toate căminele și cantinele UPT, s-au amenajat spațiile verzi, s-au vopsit bancile, au fost montate coșuri stradale noi, a fost pregătit pentru deschidere noul bufet din corpul Electro. Tarifele pentru cazarea în căminele UPT au rămas nemodificate, acestea fiind cuprinse, în funcție de tipul de cămin, între 180 - 185 de lei pentru studenții proprii admiși fără taxă. De altfel, Universitatea Politehnica Timișoara dispune de 5150 de locuri de locuri în cămine, suficiente pentru toți solicitanții studenți ai UPT, oferind posibilități de cazare, în limita locurilor disponibile, și altor universități. De asemenea, UPT oferă studenților proprii posibilitatea de lua masa la cantinele proprii, unde beneficiază de tarife subvenționate și cu adaus 0%, cartelele având valoarea de 12 lei. O realizare cu care Politehnica se mândrește este și inaugurarea spațiului Archa, prin reamenajarea și punerea în valoare, cu sprijinul Facultății de Arhitectură, a unuia dintre edificiile emblematice ale universității, fosta Cantină, o clădire de patrimoniu, construită în 1928.

            Așadar, noul an de învățământ începe dub auspicii bune pentru cei peste 13.000 de studenți, dintre care aproape 3.000 în anul I. Cu toate scăderile numărului de absolvenți de liceu din ultimii ani, Universitatea Politehnica Timișoara înregistrează o creștere a numărului de studenți, atât la nivel de licență, unde au fost ocupate toate locurile de la admiterea din acest an, cât și la ciclurile de master și doctorat.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu