La sfârșitul săptămânii trecute, poliţiştii de imigrări din trei județe au desfăşurat mai multe activități și acțiuni, pe raza de competenţă, având ca scop combaterea migrației ilegale şi a muncii nedeclarate a străinilor pe teritoriul României. Activități au fost desfășurate și în domeniul azilului de către polițiștii din cadrul Direcției Azil și Integrare. Au fost identificați 13 străini în situații ilegale și peste 120 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare au fost emise.
În perioada 1 - 3 septembrie a.c., în domeniul migrației, poliţiştii de imigrări din judeţele Arad, Bihor și Botoșani au desfăşurat, o serie de activităţi și acțiuni specifice atât cu forțe proprii cât și în cooperare cu alte structuri cu atribuții în domeniu. În acest context s-a acționat pe două paliere: unul fiind partea de prevenire, iar celălalt de combatere a situațiilor ilegale.
Ca urmare a acțiunilor și activităților desfășurate au fost identificați 13 străini în situații ilegale, 11 dintre aceștia fiind preluați de la polițiștii de frontieră.
Pe linie de azil, în perioada de referință, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.426 cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, au fost acordate 122 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare.
Totodată, din data de 18 martie 2022 și până în prezent au fost emise 142.007 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare.
În două zile polițiștii de imigrări din Arad au preluat de la polițiștii de frontieră 11 străini aflați în situații ilegale
11 străini aflați în situații ilegale au fost preluați timp de două zile de polițiștii de imigrări din Arad. Trei dintre aceștia au fost introduși în Centrul de Cazare al Străinilor luați în Custodie Publică Arad.
În perioada 1 – 2 septembrie a.c., polițiștii de imigrări din Arad au preluat de la polițiștii de frontieră 11 străini, cu vârste cuprinse între 22 și 43 de ani, din Etiopia, Bangladesh, India și Pakistan.
Din verificări a reieșit că persoanele în cauză sunt bănuite de tentativă la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
Ca urmare a celor constatate, trei dintre acestea au fost introduse în Centrul de Cazare al Străinilor luați în Custodie Publică Arad, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre. La ieșirea din țară va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Alte opt persoane au solicitat o formă de protecție internațională și au fost conduse la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara, până la clarificarea situației.
Un tânăr din Haiti a fost preluat de polițiștii de imigrări din Bihor de la polițiștii de frontieră
Polițiștii de imigrări din Bihor au preluat de la polițiștii de frontieră un tânăr de 25 de ani din Haiti, care se afla în situații ilegale. Întrucât acesta a solicitat o formă de protecție internațională a fost condus la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara.
O femeie din Turkmenistan depistată cu ședere ilegală de polițiștii de imigrări din Botoșani
La data de 1 septembrie, polițiștii de imigrări din Botoșani au depistat cu ședere ilegală o femeie de 54 de ani, din Turkmenistan.
Întrucât aceasta este membru de familie al unui cetățean român, iar în astfel de situații este interzisă returnarea, a fost îndrumată către structura de imigrări unde a și solicitat prelungirea dreptului de ședere.
Controlul permanent asupra
respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei
ilegale şi a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura
de azil rămân acţiunile prioritare ale poliţiştilor de imigrări, care
contribuie la creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu