Astfel, Regulamentul (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare şi control, prevede la art. 70 obligaţia statelor membre de a institui şi utiliza un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafeţelor ce trebuie să fie operaţional începând cu 1 ianuarie 2023.
Totodată, art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului instituie Sistemul de monitorizare a suprafeţelor agricole, care are ca scop verificarea condiţiilor de eligibilitate în vederea gestionării corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse de fermieri
- Pentru toate intervenţiile legate de suprafaţă finanţate din FEGA
- Pentru anumite intervenţii legate de suprafaţă finanţate din FEADR
prin utilizarea datelor furnizate de sateliţii Sentinel din cadrul programului Copernicus.
Acesta reprezintă o procedură de observare, de urmărire şi de evaluare regulată şi sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a obligaţiilor care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obţinute de la sateliţii Sentinel ai programului Copernicus sau a altor date cu valoare cel puţin echivalentă şi este utilizat pentru observarea, urmărirea şi evaluarea activităţilor şi practicilor agricole desfăşurate pe parcelele care fac obiectul intervenţiilor bazate pe suprafaţă astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea sprijinului solicitat.
Printr-un algoritm de inteligenţă artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliţii Sentinel 1 şi 2, în combinaţie cu informaţiile conţinute în declaraţiile fermierilor, se identifică:
- categoria de folosinţă a terenului,
- tipul culturii agricole,
- stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânţat,
- data de răsărire,
- cosit/păşunat, recoltat,
- suprafeţe incendiate,
- suprafeţe inundate,
- suprafeţe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referinţă, etc.
Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului corespunde declaraţiei fermierului sunt marcate cu un steguleţ verde, fiind confirmate în procent de 95,2% din punct de vedere al categoriei de folosinţă, al culturii şi al suprafeţei solicitate şi vor putea fi gestionate în control administrativ în vederea determinării şi efectuării plăţilor.
Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declaraţiei fermierului sunt marcate cu un steguleţ roşu şi vor face obiectul unei acţiunii follow-up de clarificare cu fermierul.
Această acţiune are ca scop clarificarea neconformităţilor identificate, cum ar fi prezenţa unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor, tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor astfel încât cererile să fie gestionate în mod corespunzător în control administrativ, respectiv pentru a putea fi autorizate la plata în avans, începând cu 16 octombrie 2023.
APIA, mereu aproape de fermieri!
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu