Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 29 septembrie 2023

AFIR de 23 de ani în slujba satului românesc dezvoltat cu fonduri europene

 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale împlinește 23 de ani de la înființare, pe parcursul cărora a gestionat fonduri europene pentru agricultură și dezvoltarea mediului rural în România. Începând cu implementarea Programului de preaderare, SAPARD, continuând cu Programul Național de Dezvoltare Rurală în cele

două perioade de programare financiară, 2007 – 2013 și 2014 – 2020, până în prezent când derulează Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună în perioada 2023 – 2027 (PS PAC 2023  – 2027), AFIR a menținut un standard de excelență în gestionarea banilor europeni.

                    Sărbătorim un moment semnificativ în istoria Agenției, ajunși la cea de-a 23-a aniversare. Este un moment de reflecție, de recunoștință și de angajament. În ultimele două decenii, AFIR a fost în fruntea încurajării dezvoltării rurale, a sprijinirii fermierilor și a promovării investițiilor durabile în zonele rurale. Am asistat la progrese remarcabile, de la modernizarea infrastructurii agricole la sprijinirea comunităților rurale cu resurse financiare. În timp ce privim în urmă la realizările noastre, trebuie să recunoaștem dăruirea echipei AFIR de-a lungul acestor ani, sprijinul neclintit al partenerilor noștri și deschiderea comunităților rurale. Împreună am transformat provocările în oportunități, iar mediul rural în centre ale dezvoltării și prosperității. Valorile noastre de bază rămân principiile directoare pentru tot ceea ce facem, integritate, profesionalism și dăruire fiind convingerile fundamentale care conduc la succesul activității noastre de-a lungul timpului, a precizat George CHIRIȚĂ, Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Prin cele trei programe de finanțare (SAPARD, PNDR 2023, PNDR 2020), Agenția a încheiat 181.890 de contracte de finanțare cu fermierii, antreprenorii și autoritățile publice din mediul rural, pentru dezvoltarea de investiții cu o valoare totală care depășește 14,3 miliarde de euro. Valoarea plăților efectuate de AFIR se ridică la 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor de investiții, precum și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă.

Realizările AFIR, susținute de cifre și date concrete, nu ar fi fost posibile fără o permanentă preocupare de simplificare procedurală, de a muta efortul administrativ de la beneficiar la instituție, prin crearea unui cadru eficient (mecanisme, fluxuri și sisteme on-line cu cel mai bun raport cost-eficiență și timp-performanță) pentru primirea și evaluarea cererilor de finanțare a investițiilor cu fonduri nerambursabile acordate României de către Uniunea Europeană.

În acest sens, AFIR a aplicat constant acțiuni de reducere a birocrației pentru a veni în sprijinul beneficiarilor investițiilor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Începând cu 2015, când a demarat implementarea PNDR 2014 – 2020, Agenția a digitalizat tot mai mult fluxul documentelor (depunerea online a cererilor de finanțare, de plată, derularea online a achizițiilor, utilizarea semnăturii electronice, verificarea rezonabilității costurilor cu ajutorul Bazei de date cu prețuri de referință, date deschise pentru proiectele implementate etc) pentru a fi cât mai simplu pentru beneficiarii noștri să ajungă la finanțări.

De asemenea, tot pentru reducerea birocrației și a fluxului administrativ, AFIR a încheiat o serie de protocoale de colaborare al căror obiect este accesul la bazele de date ale mai multor instituții (APIA, ANAF, ANCPI, MAI, ONRC, Consiliul Concurenței etc.) și, astfel, ne procurăm singuri anumite înscrisuri, fără a le mai solicita beneficiarilor noștri.

Acum, AFIR va deschide primele sesiuni de primire a cererilor de finanțare din cadrul noii programări financiare implementată prin Planul Strategic PAC 2023 – 2027. Într-o primă etapă se vor deschide sesiuni pentru instalarea tinerilor fermieri, investiții în zootehnie, infrastructură de acces agricolă, infrastructură de bază rutieră, înființarea și modernizarea infrastructurii de irigații, transfer de cunoștințe, investiții în sectorul pomicol și procesare agricolă și pomicolă.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este o instituție mereu activă, care a reușit de fiecare dată să facă un pas înainte pentru a performa și a aplica soluții inovative la nivelul sistemului administrativ, astfel încât să servească cât mai bine fermierii, procesatorii, formele asociative, antreprenorii și autoritățile publice din mediul rural.

 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu