Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 1 septembrie 2023

Cerințele minime în domeniul sănătății și securității în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor

Domeniul construcţiilor reprezintă un sector a cărui activitate are o pondere importantă din punct de vedere economic cât şi al forţei de muncă implicate, recunoscut unanim ca având nivel ridicat de risc astfel că, lucrătorii din construcții se confruntă cu factori de risc de accidentare uneori cu consecințe deosebit de grave.

Diversitatea șantierelor de construcție împreună cu diferențele de ocupații și tehnologii, precum și instrumentele și materialele utilizate, fluctuațiile mari de personal, practici de subcontractare sau externalizare, fac ca managementul securității și sănătății în muncă în acest domeniu periculos să devină o provocare.

Prezentăm mai jos cerințele minime în domeniul sănătății și securității în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor:

- echipamentele de muncă utilizate trebuie prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă,  balustrade solide (suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară), cu platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime;

- lucrătorii trebuie să utilizeze echipamentele individuale de protecţie corespunzătoare  (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci, ochelari și mănuși de protecție, îmbrăcăminte cu vizibilitate ridicată);

-   platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor trebuie să fie dimensionate  și construite astfel încât să nu prezinte riscuri de accidentare în timpul utilizării;

-  Planul propriu de securitate şi sănătate trebuie să fie în șantier și trebuie completat şi adaptat în funcţie de evoluţia lucrărilor.

-  angajatorul trebuie să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său (la angajare/ la schimbarea locului de muncă sau la transfer/la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent/ la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru / la executarea unor lucrări speciale);

-  atunci când, în același loc de muncă își desfășoară activitatea lucrători din mai multe întreprinderi și/sau unități, angajatorii acestora trebuie să ia măsurile necesare privind informarea lucrătorilor și/sau reprezentanților acestora despre riscurile profesionale;

- angajatorul trebuie să dispună de programe de instruire-testare la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii, pentru  conducătorii locurilor de muncă/lucrători, pe meserii şi activităţi;

- angajatorul trebuie să elaboreze instrucţiuni proprii pentru completarea şi/sau aplicarea reglementarilor de securitate şi sănătate în muncă, ținând seama de particularitățile activităților și ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor.

Trebuie subliniat faptul că lucrătorii din construcții se află pe șantier pe parcursul întregii zile de muncă și de cele mai multe ori activitățile lor profesionale necesită  efort fizic considerabil, îndeplinind sarcini care le pot contamina mâinile și antebrațele. Din aceste cauze este necesar de a oferi lucrătorilor facilități sociale pentru a reduce riscurile inerente. Aceste facilități trebuie să includă: zone de odihnă și alimentare; zone pentru depozitarea echipamentului individual de protecție; toalete și sisteme sanitare (care ar putea include facilități de spălare a mâinilor și facilități de duș), iar uneori spații de cazare.

Nu în ultim rând, trebuie menționat faptul că nu doar lucrătorii sunt expuși riscului în timpul lucrărilor de construcții, ci și cetățenii de rând, inclusiv copiii, inspectorii de muncă având obligația să verifice dacă conducerea șantierului de construcții acordă atenția cuvenită acestui subiect.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu