Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 9 septembrie 2023

Sezonul alergiei la ambrozie este în plină desfăşurare: care sunt simptomele sale şi cum o putem preveni şi trata

Recomandările Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC)

Sezonul alergiei la ambrozie este în plină desfăşurare. În acest context, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) transmite o serie de recomandări privind identificarea, prevenţia şi tratamentul acestei afecţiuni tot mai răspândite, care afectează semnificativ calitatea vieţii pacienţilor.
Prevalenţa alergiei la polenul de ambrozie este în creştere la nivel mondial, în principal din cauza schimbărilor climatice şi a poluării, care contribuie la creşterea producţiei şi concentraţiei atmosferice de polen, la prelungirea sezoanelor polinice, precum şi la creşterea alergenicităţii polenurilor. Sensibilizarea la polenul de ambrozie provoacă rinoconjuctivită şi astm, iar creşterea duratei sezoanelor polinice provoacă creşterea duratei simptomelor şi afectează calitatea vieţii pacienţilor alergici.

În România, durata sezonului în care se manifestă alergia la ambrozie poate varia în funcţie de factorii de mediu, dar se manifestă cu precădere în lunile august-septembrie şi se prelungeşte uneori şi în luna octombrie.

Care sunt simptomele alergiei la ambrozie

În general, simptomele rinitei alergice se dezvoltă la 1 din 5 copii până la vârsta de 2 - 3 ani, la aproximativ 40% din copiii cu vârsta de până la 6 ani şi la 30% din adolescenţi. În zona de vest a României, datele statistice din ultimii 10 ani relevă o tendinţă îngrijorătoare de creştere a numărului de persoane cu afecţiuni alergice cauzate de ambrozie, care poate ajunge până la 60% dintre cei cu rinoconjunctivită alergică, pacienţi care dezvoltă în timp şi simptome de astm. Simptomele respiratorii cauzate de polenul de ambrozie pot fi atât de severe, încât mulţi dintre pacienţii alergici sunt nevoiţi să părăsească oraşul în perioada polinică de vârf (lunile august/septembrie).

Simptomele tipice în timpul expunerii la polen includ: strănut (frecvent în salve), obstrucţie nazală, prurit nazal şi rinoree apoasă anterioară sau posterioară. Inflamaţia alergică poate progresa şi la nivelul ochilor, urechilor, sinusurilor feţei şi la nivelul faringelui, cu apariţia unor simptome adiţionale în aceste zone. Cel mai frecvent se asociază simptomele oculare, manifestate prin prurit, înroşirea ochilor, lăcrimare şi edem palpebral bilateral. În formele severe de rinită alergică apare şi alterarea calităţii somnului, a capacităţii de concentrare şi desfăşurare a activităţilor zilnice, sportive sau şcolare.

Unii pacienţi dezvoltă şi astm, manifestat prin episoade de tuse seacă, senzaţie de lipsă de aer sau de compresiune toracică, respiraţie dificilă şi zgomotoasă, simptome care se pot exacerba în crizele de astm. De asemenea, copiii cu rinită alergică pot dezvolta sinuzită recurentă, otită medie sau eczemă.

Ce alimente pot afecta starea pacienţilor

Pacienţii alergici la ambrozie pot dezvolta reacţii la consumul unor alimente nepreparate termic, precum pepene galben, pepene verde, banană, castravete, cartoful alb, zuchini, ceai de muşetel şi păpădie. Cel mai frecvent simptom este reprezentat prin prurit la nivelul buzelor, limbii sau faringelui. Aceste simptome sunt cauzate de reacţia încrucişată dintre alergenele din polenul de ambrozia şi alimentele menţionate.

Cum putem preveni şi trata alergia la ambrozie

Cele mai importante recomandări de protecţie în timpul expunerii la polenul de ambrozie:

* Păstrarea ferestrelor maşinii şi ale casei închise;
* Evitarea expunerii la polenuri în perioadele cu nivelul cel mai ridicat;
* Limitarea drumeţiilor;
* Limitarea greblării frunzelor;
* Utilizarea aparatelor de aer condiţionat în casă şi în maşină;
* Instalarea filtrelor de aer portabile, cu particule de înaltă eficienţă.

În ceea ce priveşte tratamentul, Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, Preşedinte SRAIC, recomandă vizita la medic, dar şi informarea din surse oficiale. "Terapia farmacologică recomandată de ghidurile internaţionale cuprinde produse sigure, eficiente şi uşor de administrat, care trebuie personalizată în funcţie de simptomele fiecărui pacient de către medic. Durata terapiei trebuie să acopere toată durata sezonului polinic, cât mai precoce şi, în cazul celor cu simptome de astm sa fie prelungită cu încă o lună după încetarea sezonului, deoarece inflamaţia alergică se menţine. De asemenea, pentru a limita efectele aceste afecţiuni din ce în ce mai răspândite, este nevoie de o informare corectă, din surse oficiale, privind prevenţia şi tratamentul acesteia", a declarat aceasta.

O altă opţiune pe care pacienţii din România o au la dispoziţie este imunoterapia cu alergen (AIT).

"Imunoterapia cu alergen presupune administrarea repetată de alergen la intervale regulate de timp cu scopul de a modula răspunsul imunitar în vederea reducerii simptomelor, scăderii utilizării medicaţiei, cât şi pentru a preveni apariţia de noi sensibilizări şi a astmului. AIT este singura opţiune terapeutică prin care se modifică evoluţia bolii alergice şi are potenţial curativ. Imunoterapia cu alergen se iniţiază cu cel puţin 4 luni înaintea sezonului polinic de ambrozia şi are o durată de 3-5 ani, iar beneficiile clinice obţinute pot persista ani de zile după finalizarea tratamentului", a adăugat Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Proiect pilot de măsurare a nivelului de polen în aer

În premieră în România, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brînzeu", în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş", Universitatea de Şiinţele Vieţii "Mihai I" şi Consiliul Judeţean Timiş au implementat în Timişoara un proiect pilot de monitorizare în timp real şi avertizare a populaţiei asupra aeroalergenelor. În cadrul proiectului a fost dezvoltată şi o aplicaţie mobilă, care poate fi descărcată de pacienţi pe telefoanele mobile.

"Aplicaţia Alergotel dă informaţii despre concentraţia de polen/fungi din aerul atmosferic în timp real, în paralel cu concentraţia altor particule din aer. Aceste date sunt preluate de la reţeaua de senzori pentru aeroalergene plasată în patru puncte din Timişoara şi zona periurbană. Totodată, aplicaţia oferă recomandări pentru evitarea expunerii la diferite aeroalergene şi informaţii despre diferitele tipuri de surse de alergene (în prezent fiind disponibile date despre ambrozie, cel mai important alergen în perioada august-septembrie). Platforma permite utilizatorilor să încarce poze cu zonele infestate de ambrozie, inclusiv cu localizarea acestora.

Pentru pacienţii alergici există o secţiune aparte în care aceştia îşi vor putea înregistra profilul alergic. Semnalăm că pentru această perioadă se înregistrează valori extrem de crescute ale concentraţiei polenului de ambrozie, de până la 3200 ppm3, cu mult peste pragul de 30 ppm3, la care pot să apară simptome la pacienţii alergici. Sperăm ca acest proiect să poată fi extins în mai multe zone din ţară, pentru a veni în sprijinul cât mai multor persoane alergice", a declarat Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), înfiinţată în 1990, reprezintă cadrul organizatoric naţional pentru toţi medicii specialişti din domeniul alergologiei şi imunologiei clinice, precum şi pentru alţi specialişti ale căror preocupări au legătură cu această specialitate medicală. SRAIC promovează ridicarea continuă a nivelului profesional şi ştiinţific al membrilor săi, precum şi susţinerea acţiunilor de menţinere şi îmbunătăţire a sănătăţii publice în sfera de pregătire a specialiştilor.
SRAIC este membră a Academiei Europene de Alergologie şi Imunologie Clinică (European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EAACI) şi a Organizaţiei Mondiale de Alergie (World Allergy Organization, WAO).

Mai multe detalii găsiţi pe www.sraic.eu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu