Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 21 septembrie 2023

Activități desfășurate la nivelul IPJ CS în primele 8 luni ale anului 2023



 PENTRU SIGURANȚA ÎN MEDIUL ȘCOLAR 

În cursul acestui an, polițiștii inspectoratului au continuat să desfășoare activitățile specifice conform atribuțiilor de serviciu, pentru îndeplinirea obiectivelor Poliției Române, în direcția creşterii siguranței comunității, asigurării respectării legii și reducerii timpului de reacţie la solicitările cetăţenilor, printr-o prezenţă activă în teren, împreună cu reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne.

 

PE LINIE DE ORDINE PUBLICĂ 

           În primele 8 luni din acest an, au

fost sesizate 515 infracțiuni stradale, cu 6 % mai puține față de perioada similară a anului 2022, când au fost sesizate 550 de astfel de infracțiuni. Dintre acestea 387 au fost sesizate în mediul urban, cu 10% mai puține și 128 în mediul rural, unde a fost înregistrată o creștere de 3 infracțiuni.

          Infracționalitatea sesizată a înregistrat o scădere atât în mediul urban, cât și în mediul rural, de 6,06%, fiind înregistrate cu 260 de infracțiuni mai puține, în mediul urban infracțiunile sesizate scăzând cu 4,83%, iar în mediul rural cu 8,19%. În primele 8 luni au fost sesizate 2.559 de infracțiuni în mediul urban, respectiv 1.468 de infracțiuni în mediul rural.

În ceea ce privește activitățile desfășurate în comunitate, prin prezența polițiștilor de proximitate la cele 1.411 de activități derulate în comunitate, cu 253 mai multe față de anul trecut, s-a avut în vedere atât cunoașterea populației și a teritoriului, cât și identificarea locurilor și mediilor favorabile comiterii de fapte antisociale.

Totodată, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică în incinta și zona adiacentă instituțiilor de învățământ, polițiștii de proximitate au desfășurat 468 de activități preventive, cu 123 mai multe față perioada similară analizată.

De asemenea, polițiștii de la structurile de ordine publică au desfășurat activități conform atribuțiilor de serviciu, pentru gestionarea corespunzătoare a cazurilor de violență în familie sesizate.

Astfel, în primele 8 luni din 2023, infracțiunile de violență în familie au scăzut cu 3,2% (11 infracțiuni), fiind sesizate 332 de fapte. Cele mai multe, 208, au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe, urmate de abandon de familie, 59 și amenințare, 34.

Au fost emise 86 de ordine de protecție provizorii, 84 la solicitarea victimei și 2 la solicitarea altor instituții abilitate, dintre acestea 82 au fost confirmate de procuror, iar 13 transformate în ordine de protecție.

La începutul anului 2023 se aflau în lucru 89 ordine de protecție, iar pe parcursul celor 8 luni ale anului 2023, la nivelul județului Caraș - Severin au fost emise 66 de ordine de protecție.

          În ceea ce privește punerea în executare a ordinelor de protecție, în perioada analizată au fost soluționate 103 ordine de protecție, 96 de ordine de protecție fiind soluționate la expirarea termenului legal, 5 au fost revocate la solicitarea victimei, iar 2 au fost revocate la solicitarea persoanei împotriva căreia s-a emis ordinul de protecție, rămânând în lucru 52 de ordine de protecție.

În acest an, polițiștii au fost solicitați să intervină la 753 de cazuri de violență domestică. În cazul a 106 dintre acestea s-a constatat în urma verificărilor preliminare și a întocmirii formularului de evaluarea a riscului iminent, că există un risc iminent de săvârșirea a unui act de violență asupra victimei. În 20 de situații victima a refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu.

Pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, în cadrul acțiunilor organizate, s-a avut în vedere situaţia operativă de pe raza judeţului, zonele de risc ridicat unde în anii precedenţi s-a înregistrat o creştere a infracționalității în domeniul silvic, urmărindu-se în principal, prevenirea şi descoperirea tăierilor ilegale din fondul forestier proprietatea publică şi privată prin organizarea de acţiuni şi controale pentru identificarea transportatorilor de material lemnos care nu respectă prevederile legale, verificarea documentelor de transport şi a modului de implementare a acestora în sistemul SUMAL, efectuarea de controale şi verificări la exploatările forestiere şi pe drumurile forestiere în vederea confruntării documentelor întocmite cu datele din teren, precum și la depozitele de stocare a materialului lemnos, în vederea confruntării stocului scriptic cu cel faptic, dar și pentru verificarea legalității constituirii acestuia, fiind aplicate măsuri legale fată de cei care comit astfel de fapte.

Pentru realizarea acestor două obiective, au fost executate acţiuni și controale punctuale cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Timișoara, Direcției Silvice Caraș-Severin,  Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare şi Jandarmeriei.

            Astfel, au fost efectuate 678 de acțiuni și controale, în cadrul cărora au fost verificate aproape 1.700 de obiective și vehicule de transport material lemnos, dintre acestea peste 1500.

În această perioadă au fost înregistrate, în urma sesizării din oficiu sau a plângerilor primite, 276 de dosare penale având ca obiect infracțiuni din domeniul silvic,  în scădere față de aceeași perioadă a anului anterior, în care au fost înregistrate 363 de dosare penale.

            În total, în 2023, au fost aplicate 271 de sancțiuni contravenționale la regimul silvic, cu o valoare de 34.650.000 lei, în creștere cu peste 43% față de anul trecut.

În ceea ce privește cantitatea de masă lemnoasă confiscată, polițiștii au ridicat în vederea confiscării peste 1.807 de metri cubi de material lemnos, estimat la peste 562.000 lei, cu peste 30% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

PE LINIE DE SIGURANȚĂ RUTIERĂ

Pentru reducerea riscului rutier pe drumurile publice și în contextul necesității atingerii obiectivelor stabilite la nivelul Poliției Române pe linie de siguranță rutieră, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au desfășurat în mod permanent, activități atât în ceea ce priveşte latura preventivă, de informare și conștientizare a participanților la trafic asupra adoptării unei conduite preventive, cât și pe linia combaterii și sancționării abaterilor de la normele rutiere.

Accidentele rutiere au scăzut în primele 8 luni din acest an, la nivelul județului Caraș-Severin, cu aproape 10%. S-au produs 210 accidente rutiere soldate cu 14 persoane decedate, 34 de răniți grav și 268 de persoane rănite ușor.

Numărul persoanelor decedate a scăzut cu peste 41%, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu aproape 30%, iar cel al persoanelor rănite ușor a scăzut cu aproximativ 3,2%.

Din numărul total de accidente, 43 s-au soldat cu decesul și rănirea gravă a unor persoane, numărul accidentelor grave fiind cu aproape 19% mai mic față de anul trecut.

Principala cauză de producere a accidentelor în Caraș-Severin este viteza, sub cele două forme, viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile de drum. 47 de accidente s-au produs pe fondul vitezei. Cele 47 s-au soldat cu decesul a 4 persoane, rănirea gravă a 8 persoane și rănirea ușoară a altor 67.

Abaterile săvârșite de către bicicliști au constituit a doua cauză a accidentelor rutiere înregistrate în acest an, în Caraș-Severin. 24 de accidente, soldate cu 3 persoane decedate, 3 rănite grav și 18 rănite ușor, s-au produs din această cauză.

Nerespectarea distanței între vehicule, alte preocupări de natură a distrage atenția și neacordarea priorității de trecere vehiculelor au fost alte cauze generatoare de accidente rutiere cu victime pe drumurile publice din județ.

Pentru prevenirea și combaterea acestora, polițiștii au desfășurat în primele 8 luni, 1.392 de acțiuni, dintre care 249 pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză, 189 pentru combaterea conducerii unui vehicul sub influența alcoolului, 179 pentru combaterea conducerii unui vehicul sub influența drogurilor, 142 privind nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni și 67 pe linia nerespectării regulilor de circulație de către bicicliști.

În cadrul acestor activități, polițiștii au aplicat peste 33.000 de sancțiuni contravenționale la regimul circulației rutiere, cu aproape 6.000 de sancțiuni contravenționale mai mult față de perioada similară a anului trecut.

Cele mai multe, peste 14.000, au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, aproape 4.000 pentru nepurtarea centurii de siguranță, alte 1.688 pentru depășire și oprire neregulamentare.

142 de participanți la trafic au fost sancționați contravențional pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice.

De asemenea, politiștii au verificat dacă și ceilalți participanți la trafic respectă regulile de circulație, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în cazul a 1.117 pietoni și 746 de bicicliști.

În ceea ce privește faptele penale la regimul rutier, polițiștii au constatat în cele 8 luni, 432 de infracțiuni contra siguranței pe drumurile publice, dintre care 197 pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, 113 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, 49 pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive și 18 pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

În acest an, numărul infracțiunilor de conducere sub influența substanțelor psihoactive, constatate de polițiști pe drumurile publice din județ, a înregistrat o creștere de peste 150% față de anul trecut.

Premergător începerii noului an școlar, la nivelul inspectoratului au fost dispuse și efectuate activități de verificare a semnalizării rutiere orizontale și verticale din zona unităților de învățământ, sub aspectul conformității și vizibilității acestora, precum și activități de inventariere a microbuzelor școlare și de instruire a conducătorilor acestora.

Activitățile de verificare în trafic a legalității circulației microbuzelor școlare au continuat și după începerea cursurilor în unitățile de învățământ, săptămâna trecută fiind verificate 57 de astfel de microbuze, cu privire la care nu au fost constatate nereguli.

Săptămâna aceasta, până vineri, 22 septembrie, Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere-ROADPOL organizează proiectul ROADPOL Safety Days, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere.

În cadrul acestui proiect, polițiștii rutieri desfășoară acțiuni pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, în zonele și intervalele orare cu risc rutier.

Proiectul, susținut de Comisia Europeană, își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, și, de asemenea,  ca ziua de astăzi, 20 septembrie, să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere produse pe drumurile publice din Europa.

În îndeplinirea acestor obiective, astăzi, au fost stabilite măsuri de organizare de acțiuni cu angrenarea tuturor polițiștilor rutieri.

 

PE LINIE DE SIGURANȚĂ ȘCOLARĂ

 

Siguranța în mediul școlar reprezintă o prioritate permanentă la nivelul județului, toate activitățile desfășurate în această direcție fiind cuprinse în Planul Teritorial Cadru de Acțiune, în care sunt stabilite obiective și acțiuni pentru toate instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, printre care un rol important îl are și Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin.

În anului școlar 2023 - 2024, în Caraș-Severin funcţionează 407 unităţi şcolare, 138 în mediul urban şi 269 în mediul rural.

În vederea organizării activității de menținere a ordinii și siguranței publice în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, cele 407 unităţi şcolare au fost repartizate în responsabilitatea structurilor cu atribuții în domeniul ordinii publice, 394 dintre acestea Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

În perioada premergătoare începerii anului școlar, au fost finalizate activitățile de verificare a unităților de învățământ preuniversitar privind modul de asigurare a pazei și protecției, constatându-se că 64% din totalul unităților școlare îndeplinesc cerințele minimale prevăzute de lege pentru instituțiile de interes public.

În cazul celorlalte, majoritatea grădinițe din mediul rural, s-au dispus măsuri de remediere a deficiențelor cu termene exacte, în unele cazuri fiind demarate procedurile în acest sens, de către conducerea unităților de învățământ.

Încă din prima zi de școală polițiștii au fost prezenți alături de elevi, profesori și părinți în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora, anul școlar debutând în condiții de siguranță și fără incidente grave, în Caraș-Severin.

Pe parcursul acestui an școlar vor fi continuate activitățile informativ-educative în baza Programului de prevenire a infracționalității și a victimizării elevilor în unitățile de învățământ de pe raza județului Caraș-Severin în 2023. 

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au inițiat două campanii de prevenire a  evenimentelor cu consecințe negative asupra elevilor, care vor fi implementate în perioada următoare, campania de prevenire a violenței fizice și psihologice-bullying "Violența distruge vise!", în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Caraș-Severin, Consiliul Județean al Elevilor, polițiile municipale/orășenești și secțiile de poliție rurală, având ca obiectiv principal reducerea riscului de implicare/victimizare a elevilor în fapte cu violență prin educație antibullying și cunoașterea legislației în acest domeniu și campania ,,ZÂMBETE FALSE,, pentru prevenirea consumului de droguri și substanțe psihotrope în unitățile de învățământ preuniversitar din Caraș-Severin, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, polițiile municipale/orășenești și secțiile de poliție rurală.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin a fost constituit grupul de lucru pentru siguranța școlară, sub coordonarea șefului inspectoratului, fiind dispuse următoarele măsuri:

         Includerea unităţilor de învăţământ de pe raza de competenţă în itinerariul de patrulare al patrulelor care acţionează în dispozitivul de ordine şi siguranţă publică în mediul urban şi rural în vederea prevenirii comiterii de fapte antisociale şi asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică în aceste zone;

         În funcţie de termenele stabilite pentru remedierea deficienţelor cu ocazia controalelor efectuate conform Legii 333/2003, se va proceda la verificarea îndeplinirii de către unităţile de învăţământ a sarcinilor şi măsurilor stabilite (întocmirea analizelor de risc la securitatea fizică, implementarea măsurilor stabilite în analizele de risc, remedierea deficienţelor la sistemele electronice nefuncţionale);

         Executarea de acțiuni în vederea verificării respectării prevederilor legale în zona unităţilor de învăţământ, precum şi acţiuni pentru depistarea elevilor care absentează, verificarea unităţilor de alimentaţie publică situate în vecinătatea unităţilor şcolare, care cad sub incidenţa HG nr. 128/1994, privind unele măsuri pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenților;

         Desfășurarea de activități cu caracter informativ-educativ în zona unităţilor de învăţământ preuniversitar, ocazie cu care se vor transmite recomandări pentru prevenirea și combaterea absenteismului, delincvenţei juvenile, a portului de obiecte periculoase, a traficului de persoane și a altor fapte antisociale având ca victime elevi sau cadre didactice;

         Executarea de acţiuni în domeniul rutier în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, precum şi pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului şcolar şi de prevenire a transportului ilicit de persoane (cu referire la siguranţa pe itinerariile de deplasare către/de la unităţile şcolare);

         Asigurarea intervenţiei specifice în cazul producerii unor evenimente în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar. Întocmirea rapoartelor de analiză post-cauzală a fiecărui eveniment şi stabilirea unor direcţii de acţiune în vederea prevenirii unor incidente similare;

         Identificarea elevilor aflaţi în situaţii de risc/vulnerabili, în cadrul întâlnirilor grupurilor de acţiune constituite la nivelul unităţilor de învăţământ;

         Derularea unor acțiuni în sistem integrat în parteneriat cu instituțiile semnatare ale Planului Teritorial Cadru de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară în vederea consolidării climatului de siguranţă în incinta și zona adiacentă școlilor de pe raza județului Caraș-Severin.

 

Siguranța copiilor noștri depinde de implicarea fiecăruia dintre factorii responsabili în acest proces, iar parteneriatul familie-școală-instituții responsabile cu protecția copilului, ordine și siguranță publică și antidrog este esențial în dezvoltarea și menținerea unui mediu sănătos și sigur, pentru copii și tineri.

 

Întreaga activitate a structurilor inspectoratului este coordonată și organizată în direcția îndeplinirii în continuarea a obiectivelor stabilite la nivelul instituției și implicit, pentru creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni prin protejarea persoanelor, a patrimoniului, creșterea siguranței stradale și a siguranței în unitățile de învățământ.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu