Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 28 septembrie 2023

Centrele de zi pentru copii la nivel local nu acoperă decât 30% din necesarul social

 


Organizaţia Umanitară CONCORDIA: "La acest moment, centrele de zi pentru copii la nivel local nu acoperă decât 30% din necesarul social. Este nevoie de un impuls major din partea tuturor factorilor decidenţi pentru deblocarea situaţiei"

CentreZI RO este o reţea naţională a centrelor de zi dezvoltată de Organizaţia Umanitară CONCORDIA, împreună cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale - FONSS şi Asociaţia Educaţie pentru Viaţa Reală, în cadrul proiectului COMPASS - Comunitate, Participare, Sustenabilitate. Reţeaua a fost înfiinţată în 2021, iar în prezent aceasta a ajuns la 143 de membri activi în comunităţile din care fac parte, atât la nivel urban, cât şi rural.

Reţeaua Naţională a Centrelor de Zi îşi propune să contribuie la ruperea cercului sărăciei extreme şi a injustiţiei sociale prin susţinerea intervenţiilor integrate şi investiţii în prevenirea abandonului familial şi educaţional pentru orice categorie de vulnerabilitate a copilului. Prin vocea comună a reţelei, centrele de zi îşi vor face auzite nevoile, astfel încât tot mai mulţi copii defavorizaţi din zonele marginalizate să beneficieze de servicii sociale pentru a avea o viaţă decentă şi pentru a deveni adulţi independenţi şi contributori în societate.

"Am construit Reţeaua Naţională a Centrelor de Zi pentru a înţelege mai bine nevoile cu care se confruntă acestea şi pentru a le putea sprijini, adresându-ne sistemic autorităţilor publice locale şi centrale. Acum, după doi ani de funcţionare, ştim concret situaţia, la nivel naţional. În acest moment, centrele de zi pentru copii, la nivel local nu acoperă decât 30% din necesarul social, atât din punct de vedere numeric, dar şi al serviciilor în centrele deja existente, din cauza subfinanţării. Din estimările noastre, necesarul ar fi 3000 de astfel de centre. Este nevoie de un impuls major din partea tuturor factorilor decidenţi pentru deblocarea situaţiei", declară Diana Certan, director executiv al Organizaţiei Umanitare CONCORDIA.

În proiectul centrelor de zi dezvoltat de Concordia au fost implicaţi până în prezent peste 1500 de stakeholderi, beneficiari şi profesionişti din sistemul social. Peste 600 de copii, tineri şi adulţi au fost impactaţi de acţiunile programului.

În cadrul reţelei au loc vizite de schimb de experienţă organizate în centrele de zi membre ale reţelei, întâlniri trimestriale şi grupuri de lucru în cadrul cărora sunt abordate tematici de interes comun ale profesioniştilor care lucrează în cadrul centrelor de zi (finanţarea serviciilor, formarea profesioniştilor din sistem, standardele de calitate).

În cadrul proiectului a fost organizată pe 26 septembrie conferinţa naţională - "Centrele de zi - investiţii în prevenirea abandonului familial şi şcolar". La conferinţă au participat atât reprezentanţi ai centrelor, cât şi factori decidenţi, politici şi administrativi, în încercarea de a găsi cele mai bune soluţii în ceea ce priveşte dezvoltarea şi finanţarea acestor centre.

În cadrul proiectului a fost elaborat un document de poziţie în urma unui proces participativ şi colaborativ, având ca subiect finanţarea, care îşi propune să evidenţieze necesitatea finanţării de la bugetul de stat a serviciilor de prevenţie, precum şi faptul că diversificarea şi creşterea instrumentelor de finanţare pentru centrele de zi trebuie să aibă la bază principiul "resursă urmează beneficiarul". Un mecanism de finanţare directă a sumelor pentru acoperirea cheltuielilor din centrele de zi, din sume defalcate din TVA ale bugetului de stat, reprezintă cea mai sigură, sustenabilă şi eficientă formă de finanţare a serviciilor licenţiate atât de furnizori publici cât şi privaţi. Este necesar ca factorii de decizie să prioritizeze finanţarea adecvată prin diversificarea surselor de finanţare şi îmbunătăţirea eficienţei mecanismelor de plată pentru a asigura furnizarea de servicii sociale de înaltă calitate, prin care se implementează astfel politicile publice asumate de România pentru reducerea sărăciei în rândul copiilor.

La nivel naţional există 860 centre de zi pentru copii, dintre care 74% sunt în mediul urban şi doar 26% în mediul rural. Mediul rural rămâne în continuare insuficient acoperit de servicii sociale pentru populaţia care are cu adevărat nevoie de acestea.

CentreZI RO este înfiinţată, dezvoltată şi gestionată în cadrul proiectului COMPASS - Comunitate, Participare, Sustenabilitate, prin care s-au alocat peste 220.000 euro prin programul Active Citizens Fund, finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Cum funcţionează centrele de zi şi care este rolul acestora

Copiii şi familiile care sunt afectaţi sever de dificultăţile socio-economice se confruntă de cele mai multe ori cu lipsa unei mese calde, a hainelor, rechizitelor şi chiar a unor condiţii de locuit pentru copii şi părinţi, până la neglijare şi abandon familial şi şcolar.

Una dintre cele mai bune soluţii care pot ameliora aceste situaţii sunt serviciile sociale de tip centre de zi.â

Pentru a creşte eficienţa acestor servicii, a fost creată prima reţea a centrelor de zi din România - CentreZi RO, care contribuie la dezvoltarea a peste 40 de comunităţi insuficient deservite din mediul rural şi urban.

Viziunea reţelei CentreZI RO este de a aduce împreună cât mai mulţi profesionişti din centre care lucrează zi de zi cu copiii şi familiile acestora, creând oportunităţi de dezvoltare prin colaborare, suport, implicare, împreună formând o comunitate şi o voce unitară.

În România, de-a lungul ultimilor ani, centrele de zi au devenit servicii care încorporează esenţa acţiunii sociale, atunci când vine vorba de sprijinul acordat persoanelor vulnerabile. Sunt centre unde se face prevenţie şi sunt ajutaţi copiii aflaţi în situaţiile cele mai grave de marginalizare sau excluziune, sunt locuri unde se lucrează multidisciplinar şi integrat, se face asistenţă unu la unu, bazată pe nevoi şi toate acestea în modul cel mai flexibil, pragmatic şi creativ cu putinţă. Ele au devenit nu doar locuri sigure şi prietenoase pentru copii şi tineri, dar sunt laboratoare de inovaţie şi de dezvoltare pentru grupuri foarte mari de copii şi familii vulnerabile. Astfel, investiţia în centrele de zi este cea mai sigură şi necesară investiţie în viitorul copiilor care se confruntă cu efectele sărăciei, discriminării, marginalizării sau excluziunii.

Proiectul COMPASS - Comunitate, Participare, Sustenabilitate este derulat de Organizaţia Umanitară CONCORDIA în parteneriat cu Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale şi Asociaţia Educaţie pentru Viaţa Reală cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creşterea participării persoanelor din grupurile vulnerabile la procesele locale de luare a deciziilor care îi privesc şi încurajarea contribuţiei acestora la dezvoltarea locală la nivelul a 40 de comunităţi insuficient deservite din mediul rural şi urban din România.

Despre Programul Active Citizens Fund România:

Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO - Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile şi a cetăţeniei active şi creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile. Află mai multe: www.activecitizensfund.ro.

Despre Organizaţia Umanitară CONCORDIA

CONCORDIA este o organizaţie neguvernamentală internaţională, independentă, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor şi familiilor aflate în nevoie, spre o viaţă mai independentă şi responsabilă. În România, proiectele se derulează în Bucureşti, Ploieşti şi Ariceştii Rahtivani (judeţul Prahova), Odobeşti (judeţul Dâmboviţa) şi se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane în fiecare an. Află mai multe: www.concordia.org.ro.

Despre Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale

FONSS reuneşte 44 organizaţii cu activitate recunoscută în domeniul serviciilor sociale, având ca misiune implicarea în schimbarea politicilor şi dezvoltarea sustenabilă a serviciilor sociale. FONSS îşi propune să contribuie la întărirea capacitaţii organizaţiilor neguvernamentale din Romania de a acţiona în domeniul serviciilor sociale pentru promovarea implicării organizaţiilor neguvernamentale din România în politica locală, regională, naţională, europeană şi transfrontalieră pentru dezvoltarea serviciilor sociale. Află mai multe: www.fonss.ro.

Despre Asociaţia Educaţie pentru Viaţa Reală

Asociaţia Educaţie pentru Viaţa Reală (AEVR) e o organizaţie non-profit înfiinţată în 2013, care oferă cursuri de educaţie financiară şi antreprenoriat persoanelor care vor să aibă o relaţie mai bună cu banii şi să trăiască o viaţă prosperă, cu sens. Viziunea AEVR este o societate unită în care să trăim o viaţă liberă şi cu sens, într-o manieră durabilă şi sustenabilă prin sprijinirea oamenilor să-şi (re)capete controlul asupra propriei vieţi, în mod special prin educaţie financiară. Află mai multe: www.aevr.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu