Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 27 septembrie 2023

Noaptea cercetătorilor 2023 în Geoparc

 
Evenimente care promovează aplicaţiile cercetării pentru sănătate, în 20 de locaţii din ţară

În weekendul 29-30 septembrie, copiii şi adulţii din întreaga ţară sunt invitaţi să descopere lumea extraordinară a ştiinţei prin sute de activităţi destinate minţilor curioase de toate vârstele, într-un eveniment din seria Nopţii Cercetătorilor Europeni. Evenimentul din acest an, având ca temă "ReCoNnect - Research for Health", aduce zona de cercetare de excelenţă din România în faţa publicului larg şi se concentrează pe modul în care ştiinţa îşi poate aduce contribuţia la dezvoltarea de soluţii pentru sănătatea oamenilor şi a mediului înconjurător.

În Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, ne propunem să descoperim cum să ne activăm şi să ne conştientizăm simţurile pentru a asimila informaţii legate de geodiversitatea şi biodiversitatea din geoparc.

Evenimentul se va desfăşura vineri 29 septembrie, la Centrul Comunitar Sânpetru din comuna Sântămăria-Orlea, începând cu ora 10.00, şi se adresează în principal elevilor de învăţământ primar şi gimnazial. Un rol important îl vor avea studenţii de la Facultatea de Geologie şi Geofizică şi de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti. Ei îi vor ajuta pe cei mici să îşi dea frâu liber imaginaţiei şi să descopere, vizual, tactil şi auditiv, geoparcul şi comorile sale prin intermediul poveştilor. Şi profesorii din Reţeaua EduGeoparc vor avea posibilitatea să împărtăşească bune practici privind asigurarea unui mediu sănătos de învăţare, astfel încât să putem vorbi cu adevărat de "şcoala pentru toţi". Această activitate este organizată în parteneriat cu Unitatea de Cercetare în Educaţie din cadrul Centrului Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfăşoară la nivel naţional, pentru al doilea consecutiv, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi are loc anual în peste 300 de oraşe europene. În România, anul acesta, consorţiul ReCoNnect va organiza activităţi în 20 de locaţii:

Pe 29 septembrie:
- Baia Mare, Muzeul Judeţean de Mineralogie "Victor Gorduza" şi Muzeul de Ştiinţe Astronomice
- Bistriţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi extensia Bistriţa a Universităţii de Medicina, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" Târgu Mureş
- Brăila, Facultatea de Inginerie şi Agronomie
- Bucureşti, Parcul Liniei, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Geologic Naţional
Buzău, EUROCAMPUS
- Carei, Castelul Karolyi
- Galaţi, Campusul Ştiinţei
- Piteşti, Centrul Regional de Cercetare Dezvoltare pentru Materiale, Procese şi Produse Inovative
- Râmnicu Vâlcea, River Plaza Mall
- Rupea, Geoparcul Aspirant UNESCO Carpaterra, Cetatea Rupea
- Sântămăria - Orlea, Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, Centrul comunitar Sânpetru
- Suceava, platoul din faţa Universităţii Suceava

Pe 30 septembrie:
- Berca, Geoparcul Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului, Târgul comunal Berca
- Cluj Napoca, Casino Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central
- Solca, Liceul Tehnologic ''Tomsa Vodă''
- Horezu, Geoparcul Aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, Liceul "Constantin Brâncoveanu"
- Măgurele, Piaţa Centrală
- Siret, platoul din faţa Colegiului Tehnic "Laţcu Vodă"
- Târgu Neamţ, Amfiteatrul de la Cetatea Neamţ
- Timişoara, Observatorul Seismologic Timişoara

Transmisiunea live de la evenimentele din cele 20 de locaţii va putea fi urmărită pe Facebook şi Youtube (pe canalul Comunitatea Educaţie pentru Ştiinţă).

ReCoNnect - Research for Health este organizat într-un consorţiu din care fac parte Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava şi Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Consorţiul ReCoNnect organizează în fiecare an o serie de evenimente dedicate promovării ştiinţei şi educaţiei pentru ştiinţă, printre care:
- Concursul Naţional de Ştiinţă ReCoNnect
- Noaptea Cercetătorilor Europeni
- Şcoala de Vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele
- Şcoala Altfel ReCoNnect
- Conferinţa Naţională a Comunităţii Educaţie pentru Ştiinţă

Pentru mai multe informaţii privind activităţile ReCoNnect - Research for Health din Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului:
Adina Popa - specialist comunicare

Pentru mai multe informaţii - ReCoNnect - Research for Health: Anamaria Nicola - responsabil comunicare
Dragoş Tătaru - cercetător INFP
https://noapteacercetatorilor.educatiepentrustiinta.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu