Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 9 septembrie 2023

Controale medicale gratuite în mediul rural - caravana "Nu am făcut destul" ajută la depistarea bolilor oncologice

În weekend-urile din perioada 9 septembrie - 5 noiembrie 2023, peste 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul caravanei "Nu am făcut destul", organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). "Nu am făcut destul" este o caravană de controale medicale gratuite în mediul rural, ajunsă la a X-a ediţie.

Investigaţiile au ca scop depistarea bolilor oncologice şi includ: analize de sânge şi urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecţiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutăţii, înălţimii, indicelui de masă corporală. Aceste controale vor fi realizate de către medici specialişti şi rezidenţi, asistente medicale, studenţi la facultăţi de medicină şi elevi la şcoli postliceale sanitare.

Caravana ajunge anul acesta în judeţele Galaţi (comunele Suhurlui şi Cuza Vodă), Vrancea (Cîmpuri şi Tulnici), Vaslui (Girceni şi Olteneşti), Dolj (Măceşu de Sus) şi Braşov (Teliu).

Calendarul ediţiei din 2023:

- 9, 16 & 17 septembrie - Teliu, jud. Braşov

- 16, 23 & 24 septembrie - Suhurlui, jud. Galaţi

- 23, 30 septembrie & 1 octombrie - Olteneşti, jud. Vaslui

- 30 septembrie, 7 & 8 octombrie - Cîmpuri, jud. Vrancea

- 7, 14 & 15 octombrie - Măceşu de Sus, jud. Dolj

- 14, 21 & 22 octombrie - Cuza Vodă, jud. Galaţi

- 21, 28 & 28 octombrie - Tulnici, jud. Vrancea

- 28 octombrie, 4 & 5 noiembrie - Girceni, jud. Vaslui.

Vor fi câte două vizite în fiecare sat. În timpul primei vizite se vor recolta probele de sânge şi urină, iar în a doua vizită, weekendul următor, după venirea rezultatelor de la analize, se vor alătura şi medicii pentru investigaţii mai amănunţite. Costul total al analizelor de care beneficiază o persoană în caravană poate ajunge până la 2.750 lei.

Pe lângă controalele medicale gratuite, caravana aduce şi o importantă componentă educaţională pacienţilor din mediul rural. Aceştia vor fi în dialog constant cu medicii şi voluntarii despre importanţa prevenţiei şi investigaţiilor medicale, vor avea acces la pliante şi broşuri informative şi vor putea urmări video-uri educative în sălile de aşteptare. De asemenea, pacienţii cu suspiciuni de cancer vor fi redirecţionaţi pentru investigaţii suplimentare gratuite şi sprijiniţi pe tot parcursul acestui proces.

Pe parcursul celor nouă ediţii precedente, caravana a testat peste 10.100 de persoane din localităţi rurale din 34 de judeţe, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente şi studenţi voluntari. Doar în ultimii 5 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel puţin 28 de cazuri de cancer (mamar şi de piele).

Proiectul rămâne relevant în contextul în care România are un mare deficit de medici de familie, dar şi de medici specialişti în marea majoritate a zonelor rurale (aproximativ 50% dintre medicii din România profesează în Bucureşti şi în 5 judeţe cu centre universitare). În plus, România este pe ultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate şi al cheltuielilor cu medicina de familie. Pe lângă toate astea, mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE şi a crescut în ultimul deceniu, deşi prevalenţa cancerului în România este mai mică decât media U.E. În anul 2022, CNAS nu a decontat nicio mamografie în nouă judeţe din ţară.

Caravana "Nu am făcut destul" este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi este susţinută de Janssen, Synevo, Pfizer, Roche, iCredit, Novartis, Merck, Bristol Myers Squibb, Servier, Sanofi, Farmaciile Alphega, MSD, Caravana cu medici, Medist Imaging.

Parteneri media: Click Sănătate, Radio Trinitas, Radio România Antena Satelor, Viaţa liberă.

Detalii despre campanie pot fi găsite şi pe: www.invingemcancerul.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu