Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 5 septembrie 2023

Rata mortalităţii infantile în mediul rural este mai ridicată faţă de cea din urban

 
 Rata mortalităţii infantile în mediul rural este mai ridicată faţă de cea din urban: mamele şi nou-născuţii din 16 judeţe primesc "Cutia Bebeluşului", necesară pentru primul an de viaţă

Investiţie de 1.500.000 de euro

* 4.000 de mame şi de nou-născuţi aflaţi într-o situaţie vulnerabilă vor primi gratuit Cutia Bebeluşului

* Organizaţia Salvaţi Copiii derulează din 2010 programe de educaţie şi sănătate pentru gravide, mame şi copii din zonele rurale defavorizate

* Fundaţia OMV Petrom finanţează integral proiectul "Cutia Bebeluşului", în valoare de 1.500.000 de euro
Bucureşti, 5 septembrie 2023: O treime dintre decesele survenite la copiii cu vârsta sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame şi copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante. Organizaţia Salvaţi Copiii şi Fundaţia OMV Petrom lansează proiectul "Cutia Bebeluşului", cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi de a sprijini familiile imediat după naştere.

Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul vine în sprijinul a 4.000 de mame şi nou-născuţi aflaţi într-o situaţie vulnerabilă, care vor primi câte o Cutie a Bebeluşului. Beneficiarele sunt selectate din 42 de comunităţi defavorizate din 16 judeţe: Argeş, Braşov, Botoşani, Caraş Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Vaslui, Dâmboviţa şi Tulcea. În plus, 80 de cadre medicale vor lucra îndeaproape cu mamele şi familiile pentru a le oferi informaţii şi sprijin în perioada postnatală, cursuri de îngrijire a bebeluşilor şi consiliere în alăptare.

Cutia Bebeluşului conţine peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viaţă: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuţilor, termometru de baie, termometru digital pentru corp, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluş în primele 3 luni de viaţă, când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat.

Mai multe detalii despre ce conţine cutia bebeluşului găsiţi aici https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/sanatate/cutia-bebelusului

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România: "Atunci când am început programul de combatere a mortalităţii infantile nu aveam încă radiografia totală a acestui fenomen dramatic pentru România. Încă ne menţinem în topul negativ al Uniunii Europene, la acest capitol. Ne-am dat seama că trebuie să lucrăm pe două paliere: dotarea maternităţilor cu aparatură medicală şi sprijinirea activă a mamelor şi nou-născuţilor aflaţi în situaţii de risc socio-economic. Accesul mamelor la produse medicale şi sanitare este crucial, atunci când vorbim despre şansa copilului de a creşte sănătos".

Ana Maria Mihăescu, Preşedinta Fundaţiei OMV Petrom: "Pentru Cutia Bebeluşului ne-am inspirat dintr-un model probat şi consacrat în timp care şi-a dovedit eficienţa în a reduce rata mortalităţii infantile. Cutia va fi un sprijin real pentru mamele din mediile dezavantajate şi va asigura nou-născuţilor un start mai bun în viaţă, din punct de vedere al sănătăţii şi al siguranţei".

Date statistice:

România se menţine pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Media naţională a ratei mortalităţii infantile a fost, în 2021, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, de 5,2 la mia de copii născuţi vii (aproape dublă faţă de media Uniunii Europene), cauza principală fiind naşterile premature. Rata mortalităţii infantile în mediul rural este mai ridicată faţă de cea din urban: 6,5, faţă de 4,2 la mia de copii născuţi vii. În 2021 au fost înregistrate 1.014 decese în rândul copiilor mai mici de 1 an. O treime dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame şi copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Beneficiile Cutiei Bebeluşului:

* Contribuie la reducerea mortalităţii infantile şi promovează bunăstarea copiilor.

* Cutia Bebeluşului oferă un spaţiu sigur pentru nou-născuţi în primele 3 luni, asigurându-le protecţie împotriva sindromul de moarte subită a sugarului şi a sufocării accidentale cauzate de practici nesigure de somn.

* Contribuie la creşterea responsabilităţii mamei de a-şi îngriji mai bine copilul.

* Încurajează controlul medical în timpul sarcinii, înscrierea la medicul de familie şi realizarea controalelor obligatorii în timpul sarcinii.

* Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebeluşului şi la prevenţia unor boli din viaţa de adult asociate cu perioada primelor 1.000 de zile.

Pentru mai multe informaţii despre "Cutia Bebeluşului", accesaţi:
https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/sanatate/cutia-bebelusului.

*

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 33 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în 118 ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 3.369.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Despre Fundaţia OMV Petrom:

Lansată în anul 2022, Fundaţia OMV Petrom construieşte programe şi susţine investiţii pe termen lung în România pentru comunităţi dezavantajate, în trei domenii cheie: educaţie timpurie, sănătate timpurie şi biodiversitate.

www.fundatiaomvpetrom.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu