Comunicat de presă privind organizarea unor sesiuni de informare a alegătorilor români din străinătate pe tema proceselor electorale din anul 2024
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a demarat procesul de informare a românilor din străinătate cu privire la scrutinurile care vor avea loc în anul 2024, primele sesiuni de conştientizare a alegătorilor fiind organizate la Paris, în 5 septembrie 2023, şi la Roma, în 7 septembrie 2023.
Cele două sesiuni de informare, organizate cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, al Ambasadei României din Republica Franceză şi al Ambasadei României din Republica Italiană, s-au desfăşurat în concordanţă cu misiunea constituţională a Autorităţii Electorale Permanente şi fac parte din activităţile implementate de AEP în cadrul proiectului "DIGI-EMB - Digitalizare pentru creşterea nivelului transparenţei, eticii şi integrităţii activităţilor de management electoral şi finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale".
Sesiunile de informare pe tema proceselor electorale viitoare au fost susţinute de specialişti ai AEP şi s-au bucurat de un interes ridicat din partea participanţilor, respectiv membri ai comunităţilor de români din Franţa şi Italia.
Aceste activităţi continuă demersurile demarate de AEP pentru pregătirea riguroasă şi din timp a alegerilor din anul 2024 şi sunt menite să sprijine formarea unei culturi civice de prevenire a fenomenului corupţiei în sistemul electoral şi să contribuie la sporirea încrederii în integritatea proceselor electorale.
"Informarea corectă şi promptă a alegătorilor este fundamentul alegerilor democratice şi constituie una dintre principalele preocupări ale Autorităţii Electorale Permanente. Suntem onoraţi că Ministerul Afacerilor Externe şi misiunile diplomatice s-au alăturat iniţiativei AEP şi ne sprijină pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a sesiunilor de informare şi conştientizare a alegătorilor români din străinătate. Dorim să ne asigurăm că aceştia îşi cunosc drepturile electorale, dar şi responsabilităţile care decurg din respectarea regulilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor libere şi corecte. Participarea ridicată la primele sesiuni de informare reliefează interesul cetăţenilor pentru toate aceste aspecte. Specialiştii AEP vor continua dialogul cu reprezentanţii comunităţilor româneşti şi cu asociaţiile de români din străinătate pentru consolidarea încrederii alegătorilor în procesele electorale.", a declarat preşedintele AEP, Toni Greblă.
Campania de conştientizare a alegătorilor români din străinătate va continua în perioada următoare şi va include sesiuni de informare organizate de AEP la Bruxelles (19 septembrie), Haga (21 septembrie), Chişinău (27 septembrie 2023), Madrid (3 octombrie 2023), Copenhaga (17 octombrie 2023), Stockholm (19 octombrie 2023), Lisabona (27 octombrie 2023), Berlin (31 octombrie 2023), Viena (2 noiembrie 2023) şi Dublin (14 noiembrie 2023).
Autoritatea Electorală Permanentă implementează, în calitate de beneficiar, proiectul "DIGI-EMB - Digitalizare pentru creşterea nivelului transparenţei, eticii şi integrităţii activităţilor de management electoral şi finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale", finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Sesiunile de informare asigură implementarea de către AEP a Măsurii 2.4. din Strategia Naţională Anticorupţie 2021-2025, sprijinind formarea unei culturi civice de confruntare a fenomenului corupţiei "mici" în sistemul electoral.
Direcţia comunicare
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu