Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 27 septembrie 2023

„Atlasul Distanțelor” a apropiat trei școli de design în spațiul ARChA al UPT


            Spațiul ARChA, reamenajat cu sprijinul Facultății de Arhitectură și Urbanism în fosta Cantină, una dintre clădirile emblematice ale Universității Politehnica Timișoara, a găzduit vineri, 22 septembrie 2023, vernisajul expoziției, „Atlasul distanțelor”, cea de-a treia din cadrul programului Bright Cityscapes, organizată de UPT și FABER.

            Expoziția prezintă

colaborarea a trei școli recunoscute, participante la programul Bright Cityscapes: FAUT - Facultatea de Arhitectură și Urbanism de la Universitatea Politehnica din Timișoara (RO), Atelierul Tehno-geografii de la Academia de Design Eindhoven (NL) și Atelierul Granițe și Teritorii din cadrul Facultății de Arhitectură a TU Delft (NL).

            „Atlasul Distanțelor” explorează semnificația distanței prin limbajul designului și arhitecturii și reprezintă punctul culminant al atelierului „Atlasul Distanțelor”, desfășurat în mai 2023, cu o selecție a nouă proiecte dezvoltate de către studenți români și internaționali.

            La vernisajul expoziției din spațiul ARChA al UPT, cei aproape 300 de vizitatori au putut explora instalații de design și arhitectură, care modelează discursuri contemporane legate de extracție, climă și cicluri industriale.

            Curatoriată de Martina Muzi, „Atlasul Distanțelor” este expoziția culminantă a componentei pedagogice a Bright Cityscapes, parte a programului Timișoara — Capitală Europeană a Culturii 2023, organizat de Universitatea Politehnica Timisoara și FABER, cu finanțare de la: Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, Ordinul Arhitecților din România, Fundația Flex și Fundația Alber.

            Expoziția „Atlasul distanțelor” poate fi vizitată până în data de 4 noiembrie 2023, de luni până sâmbătă, între orele 10:00 - 20:00.

            Vernisajul a fost urmat, în 23 septembrie 2023, în cadrul aceluiași proiect - Bright Cityscapes - și în același spațiu, ARChA, de conferința cu tema „Activism pedagogic și Geografii culturale”, o discuție despre abordări pedagogice radicale și contribuția educației la dezvoltarea Timișoarei.

            În cadrul conferinței au fost prezentate metodele de predare și implicare pe care le implementează tutorii și coordonatorii celor trei departamente de arhitectură și design ale celor trei instituții participante la expoziție:

Facultatea de Arhitectură din Universitatea Politehnica Timișoara (RO)

Atelierul Tehno-geografii de la Academia de Design din Eindhoven (NL)

Atelierul Granițe și Teritorii din TU Delft (NL)

            Tutorii invitați la conferință au fost Cristian Blidariu (FAUT UPT), Martina Muzi (Studio Technogeographies, DAE), Roberto Perez Gayo (Studio Technogeographies, DAE), și Negar Sanaan Bensi (Borders and Territories, TU Delft).

            Conferința a fost precedată de un tur ghidat inedit cu curatoarea Martina Muzi și studenții implicați în expoziție, care și-au prezentat lucrările.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu