Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 11 septembrie 2023

British Council oferă activităţi şi materiale gratuite pentru învăţarea limbii engleze

  
Cu ocazia începerii noului an şcolar, British Council organizează evenimente în cele două centre nou deschise/ deschise recent, între 11 şi 15 septembrie.

Sesiunile sunt destinate adulţilor, copiilor şi tinerilor care doresc să-şi exerseze limba engleză şi să înveţe despre metoda educaţională a British Council.

De asemenea, British Council oferă un site web cu materiale de învăţare pentru studenţii de toate vârstele, care nu pot participa la activităţi în-persoană.

Cu ocazia începerii anului şcolar, British Council, organizaţia internaţională a Regatului Unit pentru relaţii culturale şi oportunităţi educaţionale, oferă activităţi gratuite în-persoană şi materiale online pentru a-i ajuta pe copii, tineri şi adulţi să-şi îmbunătăţească abilităţile de limba engleză

Sub tema "British Council Vine Mai Aproape de Voi!", British Council organizează evenimente publice în perioada 11-15 septembrie la noile sale centre de învăţare din Bucureşti: City Gate South Tower, etajul 1 (Strada Piaţa Presei Libere 3) şi Bucharest One Cotroceni Park, Corp C (Strada Sergent Nuţu Ion, 44).

Evenimentele includ sesiuni de activităţi pentru adulţi, copii şi adolescenţi şi discuţii informative pentru a familiariza părinţii cu metoda interactivă şi comunicativă de predare a British Council, precum şi alte surprize. British Council oferă un discount pentru participanţii care se înscriu la un curs până la sfârşitul lunii octombrie.

Părinţii cu mai mulţi copii vor primi acest discount pentru fiecare copil înscris.

Persoanele interesate pot rezerva locul lor online pentru a participa la programul gratuit de activităţi pentru copii şi tineri şi la sesiunile destinate adulţilor.

British Council oferă următoarele resurse gratuite:
Elevi preşcolari: Videoclipurile "Learning Time with Timmy" pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, pentru a-i ajuta să înveţe primele lor cuvinte în limba engleză în timp ce îşi dezvoltă imaginaţia şi creativitatea.

Elevi în şcoala primară: Portalul LearnEnglish Kids include, printre alte materiale, jocuri, poveşti, cântece şi videoclipuri informative pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, pentru a-şi extinde vocabularul şi gramatica în timp ce dobândesc încredere în limba engleză.

Elevi de şcoală generală şi liceu: Site-ul LearnEnglish Teens este alternativa pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani pentru a-şi exersa limba engleză acasă, în timp ce învaţă despre subiecte de interes pentru ei, cu materiale adaptate vârstei lor.

Adulţi: Secţiunea de Engleză pentru Afaceri de pe site-ul LearnEnglish, materialele de pregătire pentru examenul IELTS şi cursurile MOOC de pe platforma FutureLearn reprezintă opţiunea ideală pentru a-ţi extinde cunoştinţele într-o gamă largă de subiecte în timp ce exersezi limba engleză.

Consolidarea angajamentului educaţional în Bucureşti
Cu ocazia începerii noului an şcolar, British Council România deschide două noi centre de învăţare în luna septembrie, Bucharest City Gate şi Bucharest One Cotroceni Park, situate în nord şi centrul-est al capitalei. Împreună cu campusul din Dorobanţi, amplasat în inima Bucureştiului, noile locaţii extind oferta educaţională a British Council România.

Noile centre de predare oferă întreaga gamă de cursuri ale British Council pentru copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani. Oferta online este completată de EnglishScore Tutors (sesiuni online individuale şi personalizate cu tutori pentru tinerii cu vârste între 13 şi 17 ani), precum şi de cursul de pregătire de 30 de ore pentru examenul Cambridge English B2 First.

Oferta pentru adulţi se concentrează pe cursurile de pregătire online şi faţă în faţă pentru examenele Cambridge English IELTS şi C1 Advanced, precum şi pe programele de Engleză pentru Afaceri şi cursurile în grup sau individualizate pentru studenţii de toate nivelurile. Adulţii pot să se alăture, de asemenea, cursurilor MyClass, care vin cu doua optiuni, cursuri flexibile sau modulare care se adresează cursanţilor A2-C1. Pentru adulţii care încep să înveţe engleza, British Council oferă şi cursul Foundation Elementary.

British Council oferă şi cursuri corporate, folosind expertiză şi experienţă pentru a crea soluţii de învăţare scalabile, atractive şi cu impact pentru profesioniştii din toate rolurile, industriile şi etapele carierei, precum şi pentru studenţi, proaspeţi absolvenţi şi cercetători.

Prin intermediul acestui portal, studenţii pot testa nivelul lor de limba engleză prin susţinerea unui test de nivel gratuit. Ştiind acest nivel orientativ, se pot înscrie la cursurile de limbă Engleză British Council sau se pot folosi de resursele gratuite, online.

*** Despre British Council România
British Council şi-a început activitatea în România în 1938. Instituţia are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi şi ajută cetăţenii români să studieze pentru o calificare în Marea Britanie, să susţină un examen, să-şi dezvolte abilităţile de limbă engleză, să participe la programe de artă, educaţie şi societate, sau să se conecteze cu alţi profesionişti.

În domeniul predării limbii engleze, oferă cursuri faţă în faţă şi online pentru studenţi de toate nivelurile, începând de la vârsta de 3 ani. Prin cele trei centre de învăţare din Bucureşti şi o echipă formată din peste 75 de profesori experţi, British Council furnizează peste 16.000 de ore de predare a limbii engleze în fiecare an în Romania.

Aflaţi mai multe despre activitatea noastră în România: www.britishcouncil.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu