Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 28 septembrie 2023

Apel la idei!, un proiect muzeal inedit în care publicul realizează o expoziţie folosind colecţiile a două muzee de profil tehn


Muzeul Banatului Montan Reşiţa, în parteneriat cu Muzeul Naţional Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida" din Bucureşti şi cu asistenţa specializată a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, anunţă deschiderea oficială a unei expoziţii neobişnuite gandită şi planificată de 10 reprezentanţi din comunitatea locală reşiţeană conform criteriilor recomandate de muzeologia contemporană.

Grupul de 10 persoane - colecţionari, asistenţi medicali, editori video, fotografi, jurnalişti, studenţi, cameramani, pensionari - a fost format iniţial de către specialişti în studii muzeale, curatoriat şi comunicare, pentru a înţelege procesele creative din spatele unei expoziţii, metodele de relaţionare a obiectelor dintr-o colecţie, raportarea poveştii la tipurile de învăţare ale publicului, modul cum se scriu textele de expoziţie, cum comunici ideea proiectului expoziţional în comunitate şi rolul designului în prezentarea obiectului.

Proiectul "Apel la idei!" a fost un experiment curatorial curajos care a schimbat complet paradigma relaţiei dintre muzeu şi public şi care a investit o echipă de oameni proveniţi din medii profesionale din afara domeniului muzeal cu puterea de a investiga şi documenta depozitele Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, de a alege piesele dorite pentru expoziţie şi de a le relaţiona sub forma unor poveşti care să vorbească foarte personal despre inovaţia tehnologică. Fiecare "avocat al comunităţii" şi-a adus de acasă un obiect personal îndrăgit pe care l-a relaţionat cu cele 10 piese selectate din colecţia muzeului reşiţean şi cu alte 10 provenite, sub formă de împrumut, din colecţia fantastică a Muzeului Naţional Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida" din Bucureşti.

Arhitectura expoziţiei gândite de cei 10 a fost "construită" de Studioul Zeppelin, câştigător în anul 2021 a premiului european DASA oferit de European Museum Academy pentru amenajarea expoziţiile Casei memoriale Anton Pann şi a Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, coordonatorul acestui proiect-experiment, îşi schimbă total viziunea şi misiunea dorind să se poziţioneze ca un spaţiu esenţial al dezvoltării culturale şi sociale locale, parte a unui proces asumat de democratizare a participării şi implicării comunităţii în activităţile sale.

Dacă eşti curios de rezultatele acestui experiment, te invităm în perioada 28 octombrie - 31 decembrie 2023 să vizitezi expoziţia al cărui titlu "I......E" trebuie să-l ghiceşti, la Muzeul Banatului Montan, Bd. Republicii nr. 10, de marţi până duminică

****

Proiect lansat şi coordonat de Muzeul Banatului Montan din Reşiţa şi realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional - AFCN.

Parteneri: Muzeul Naţional Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida" din Bucureşti şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România

Partener strategic: Consiliul Judeţean Caraş-Severin

Producător: Zeppelin Studio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu