Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 24 septembrie 2023

DEPĂȘIRILE RISCANTE ȘI OBOSEALA LA VOLAN SE POT TRANSFORMA ÎN TRAGEDII PE DRUMURILE PUBLICE

Atât depășirile neregulamentare sau riscante, cât și oboseala la volan reprezintă cauze care pot conduce la producerea de accidente grave pe drumurile publice.

În Caraș-Severin, în acest an, au fost înregistrate 12 accidente rutiere cu victime, produse pe fondul depășirilor neregulamentare, și alte 19 accidente produse pe fondul altor preocupări de natură a distrage atenția la volan în mod periculos, categorie în care este inclusă și oboseala la volan. În urma acestor accidente o persoană a decedat, 11 au fost rănite grav și 46 au fost rănite ușor.

Este cunoscut faptul că efectele oboselii la volan pot fi comparate cu cele ale conducerii sub influența alcoolului. Somnolența încetinește timpul de reacție și scade vigilența la volan, ceea ce crește riscul implicării într-un accident rutier.

Nu subestimați pericolul de a conduce autovehiculul în continuare, în condițiile în care vă simțiți obosiți, respectiv atunci când aveți dificultăți în a vă concentra, căscați în continuu, simțiți ochii îngreunați sau aveți dificultăți în a ține ochii deschiși, precum și dacă aveți alte simptome de oboseală.

Vă recomandăm ca la primele semne de oboseală să întrerupeți deplasarea, să parcați vehiculul într-un loc sigur şi să vă odihnească până la refacerea completă a capacităţilor psiho-fizice necesare conducerii în siguranţă.

- Înainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!

- Faceți o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri!

- Dacă aveți de parcurs un drum lung și aveți posibilitatea, călătoriți cu un partener care să observe dacă dați semne de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!

O altă cauză generatoare de accidente rutiere grave este angajarea în depășiri neregulamentare. Din grabă sau pe fondul oboselii, deseori, șoferii încalcă regulile rutiere și efectuează manevre riscante care pot provoca tragedii pe drumurile publice.

Vă reamintim că în momentul în care efectuați o manevră de depășire a unui alt vehicul, aflat în mers sau imobilizat, aveți obligația de a semnaliza intenția de efectuare a manevrei, de a păstra o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit, de a vă asigura că vehiculul din față sau cel din spate nu a semnalizat intenția începerii unei manevre similare și că puteți efectua manevra de depășire fără a pune în pericol sau a stânjeni circulația din sens opus.

Asigurați-vă că puteți efectua manevra de depășire în condiții de siguranță atât pentru dumneavoastră, cât și pentru ceilalți participanți la trafic!

Este interzis să efectuați manevre de depășire:

În curbe și în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 de metri;

În zona de acțiune a indicatorului "Depășirea interzisă";

Pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare și marcaje;

Când pentru efectuarea manevrei se trece efectiv peste marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculele circulă pe contrasens;

În situația când din sens opus se apropie un alt vehicul al cărui conducător auto este obligat să efectueze manevre de evitare pentru a nu intra în coliziune;

În locul în care s-a format o coloană de vehicule în așteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulație, precum și în alte situaţii prevăzute de lege.

Nerespectarea regulilor privind depăşirea se sancționează cu amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule vehicule pentru 60 de zile.

Dacă în urma nerespectării regulilor privind depăşirea se produce un accident rutier soldat cu pagube materiale, conducătorului auto vinovat i se suspendă dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar perioada se poate majora la 180 de zile dacă accidentul rutier are ca urmare rănirea unor persoane. 

De la începutul anului, polițiștii cărășeni au aplicat 603 sancțiuni contravenționale pentru efectuarea de depășiri neregulamentare, iar celor 603 conducători auto le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Polițiștii din Caraș-Severin continuă activitățile care au ca scop reducerea riscului rutier și impunerea respectării regulilor de circulație în județ, atât din punct de vedere preventiv, cât și în ceea ce privește combaterea și sancționarea încălcării normelor rutiere.

În cadrul activităților, polițiștii acționează în continuare cu toate mijloacele tehnice din dotarea structurilor de poliție rutieră, respectiv aparate etilotest, etilometru, aparate radar tip pistol Trucam, aparate Drugtest și teste rapide pentru detectarea prezenței substanțelor psihoactive, și continuă acțiunile în colaborare cu alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și din cadrul altor ministere cu atribuții pe linie de siguranță rutieră, pentru realizarea obiectivelor comune, de reducere a numărului de accidente rutiere și asigurare a siguranței circulației pe drumurile publice.

Conduceți prudent! Nu vă angajați în efectuarea de manevre periculoase sau riscante în trafic!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu