Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 4 august 2019

UNICEF - politicile favorabile familiilor sunt esenţiale pentru creşterea ratelor de alăptare în întreaga lume

Beneficiile alăptării sunt numeroase, atât pentru mame, cât şi pentru copii: de la dezvoltarea sănătoasă a creierului bebeluşilor şi copiilor de vârste mici, la protejarea acestora împotriva infecţiilor, la scăderea riscului obezităţii şi al bolilor, până la reducerea costurilor pentru îngrijirile medicale şi protejarea mamelor împotriva cancerului ovarian şi la sân. Totuşi, politicile care susţin alăptarea, precum concediul parental plătit şi pauzele pentru alăptare, nu sunt disponibile majorităţii mamelor din lumea întreagă.


"Beneficiile medicale, sociale şi economice ale alăptării - pentru mamă şi copil - sunt bine cunoscute şi acceptate peste tot în lume. Totuşi, aproximativ 60% dintre sugarii din întreaga lume sunt privaţi de cele şase luni recomandate de alăptare exclusivă", a spus Directorul Executiv UNICEF Henrietta Fore. "În ciuda beneficiilor alăptării, există locuri de muncă în întreaga lume care le privează pe mame de susţinerea necesară. Avem nevoie de investiţii mult mai mari în concediul parental plătit şi trebuie să susţinem alăptarea în toate locurile de muncă pentru a spori ratele alăptării la nivel mondial".

- Doar 4 din 10 bebeluşi sunt alăptaţi exclusiv : Doar 41% dintre bebeluşi au fost alăptaţi exclusiv în primele şase luni ale vieţii lor în 2018. Pentru a stabili o comparaţie, aceste rate au depăşit jumătate - 50,8% - în statele cele mai puţin dezvoltate. Cele mai mari rate au fost înregistrate în Rwanda (86,9%), Burundi (82,3%), Sri Lanka (82%), Insulele Solomon (76,2%) şi Vanuatu (72,6%).
Cercetările arată că sugarii din zonele rurale au mai mult acces la alăptatul exclusiv comparativ cu bebeluşii din zonele urbane.

- Statele cu venituri medii-superioare au cele mai mici rate ale alăptării : În statele cu venituri medii superioare, ratele alăptării exclusive au fost cele mai mici ajungând la 23,9%, înregistrând o scădere de la 28,7% în 2012.

- Alăptarea la locul de muncă funcţionează: Pauzele regulate de alăptare în timpul programului de lucru pentru a include alăptarea ca atare sau pentru extragerea laptelui matern împreună cu un mediu care să susţină alăptarea, precum un spaţiu dedicat, vor permite mamelor să continue alăptarea exclusivă timp de şase luni, urmată de alăptatul complementar adecvat vârstei.

- Mamele care lucrează nu primesc suportul necesar pentru a continua alăptarea : Pe glob, doar 40% dintre mamele de nou-născuţi beneficiază de elementele de bază ale maternităţii la locul de muncă. Această disparitate se accentuează în statele din Africa, unde doar 15% dintre femeile cu nou-născuţi au beneficii pentru a putea continua alăptarea.

- Prea puţine ţări oferă concediu parental plătit : Standardele Convenţiei pentru Protecţia Maternităţii 2000 (nr. 183) a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) includ cel puţin 14 săptămâni de concediu de maternitate plătit, recomandarea către ţări fiind să asigure cel puţin 18 săptămâni, precum şi suport la locul de muncă pentru a susţine alăptarea. Totuşi, doar 12% din statele lumii asigură concediu de maternitate plătit în mod adecvat. Cea mai recentă sinteză a politicilor favorabile familiilor realizată de UNICEF recomandă cel puţin şase luni de concediu parental plătit combinat, dintre care 18 săptămâni de concediu plătit dedicat mamelor. Guvernele şi mediul de afaceri ar trebui să ajungă la cel puţin nouă luni de concediu plătit combinat.

- Disponibilitatea unui concediu de maternitate mai lung presupune şanse mai mari pentru continuarea alăptării : Un studiu recent arată că femeile cu şase luni sau mai mult de concediu de maternitate au cu cel puţin 30% mai multe şanse să continue alăptarea cel puţin şase luni.

- Alăptarea este esenţială atât pentru bebeluşi, cât şi pentru mamele lor : Creşterea ratelor alăptării ar putea preveni 823.000 de cazuri de deces la copiii sub cinci ani şi 20.000 de decese anuale în urma cancerului mamar.

- Număr scăzut de bebeluşi alăptaţi în prima oră : În 2018, mai puţin de jumătate dintre bebeluşii din lumea întreagă - 43% - au fost alăptaţi în prima oră de viaţă. Contactul imediat piele pe piele şi începerea imediată a alăptării păstrează o temperatură corectă a corpului bebeluşului, îi întăreşte sistemul imunitar şi sporeşte şansele ca acesta să fie alăptat exclusiv în continuare. Laptele matern este mai mult decât hrană pentru bebeluşi, este şi un potenţial medicament pentru prevenirea bolilor adaptat nevoilor fiecărui copil.
'˜Primul lapte' - colostrul - este bogat în anticorpi şi le oferă nou-născuţilor protecţie împotriva bolilor şi decesului.

- Investiţiile în alăptare: Dacă se ating ratele optime ale alăptării, s-ar ajunge la o reducere a costurilor medicale globale estimată la 3000 de miliarde de USD. 

* Despre Săptămâna Mondială a Alăptării
Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată anual în perioada 1-7 august pentru a evidenţia importanţa esenţială a alăptării pentru copiii din lumea întreagă. Alăptarea le oferă copiilor cel mai sănătos start în viaţă şi este una dintre metodele cele mai simple, cele mai inteligente şi eficiente din punct de vedere al costurilor pe care le avem pentru a ne asigura că toţi copiii supravieţuiesc şi prosperă. Această fişă de date - care marchează Săptămâna Mondială a Alăptării - aduce noi date din Graficul de performanţă global din 2019 privind alăptarea şi cele mai noi dovezi disponibile privind acoperirea, accesul la politicile favorabile familiilor şi beneficiile economice ale alăptării.

* Despre UNICEF
UNICEF lucrează în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a ajunge la copiii cei mai dezavantajaţi. În 190 de state şi teritorii, lucrăm pentru fiecare copil, pretutindeni, pentru a construi o lume mai bună pentru toţi. Pentru mai multe informaţi despre UNICEF şi activitatea sa în folosul copiilor vizitaţi www.unicef.org.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu