Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 10 august 2019

Green Line Valea Jiului – 95 de milioane de lei, prin Regio-POR, pentru linia verde de autobuze electrice din județul Hunedoara

Două noi contracte de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în valoare totală de 95 de milioane de lei, adică peste 20 de milioane de euro, au fost semnate astăziîn județul Hunedoara, pentru un transport modern și ecologic în Valea Jiului.
Este vorba despre investiția „Green Line Valea Jiului”, cu
componentele 1 și 2, proiecte care prevăd crearea unei linii verzi de autobuze electrice între Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani.

Prin cele două proiecte vor fi achiziționate 26 de autobuze electrice, va fi amenajat un depou în municipiul Vulcan, se vor construi/ moderniza 112 stații de transport public, se vor realiza 34 de stații de reîncărcare pentru autobuzele electrice și 2 stații de reîncărcare pentru automobile electrice.Totodată, vor fi reabilitați aproximativ 5 kilometri de drum.
În 20 dintre stațiile de transport vor exista automate pentru emiterea cardurilor/ tichetelor de călătorie, iar 42 de stații vor fi dotate cu sisteme de informare a călătorilor.
De asemenea, proiectele prevăd implementarea unui sistem de e-ticketing, amplasarea de sisteme de informare și de numărare a pasagerilor în vehicule, monitorizarea și dispecerizarea autobuzelor, supravegherea lor video, crearea unui portal web și a unei aplicații de mobil (Android, IOS) pentru informarea călătorilor.

Investiția este rezultatul parteneriatului dintre Primăria Municipiului Vulcan, Primăria Municipiului Petroșani, Primăria Orașului Aninoasa, Primăria Municipiului Lupeni, Primăria Orașului Uricani, Primăria Orașului Petrila și Consiliul Județean Hunedoara.

Ținta este asigurarea unui transport public de călători modern, nepoluant, de înaltă calitate, atractiv și eficient pe cele patru trasee cuprinse în proiecte, obiectivul final fiind reducerea emisiilor de carbon în localitățile din Valea Jiului.
Cele patru trasee însumează 128 de kilometri dus-întors, după cum urmează: Traseul 1 (38,5 km) - traseul principal, care face legătura integral între Uricani – Lupeni – Vulcan – Petroșani - Petrila; Traseul 2 (10,6 km) - traseu secundar, care face legătura între Aninoasa și Petroșani; Traseul 3 (3,7 km) - traseu secundar, care face legătura între Petrila (zona minei) și Jieț; Traseul 4 (11,15 km) - traseu secundar, asigură legătura în localitățile care aparțin de Uricani, respectiv Valea de Brazi - Cheile Buții.

Contractele au fost semnate de domnii Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, și Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest - Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest, în prezența președintelui Consiliului Județean Hunedoara, domnul Mircea Bobora, și a primarilor din celelalte unități administrativ-teritoriale beneficiare.

Valoarea totală a proiectului Green Line Valea Jiului - Componenta 1 este de 49.089.440,71 lei (43.851.960,94 lei finanțare nerambursabilă), iar Componenta 2 are o valoare totală de 46.017.326,14 lei (39.117.671,69 lei finanțare nerambursabilă).
Perioada de implementare este de 21 de luni – Componenta 1, respectiv 17 luni – Componenta 2.

***

Proiectele sunt finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 4e, Obiectivul Specific 3.2. - Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

***

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio-POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 502 proiecte, în valoare totală de 770,55 milioane euro, din care 631,59 milioane eurofinanțare nerambursabilă.

***

Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați: telefon/fax - 0256/ 491.981, 0256/ 491.923; e-mail - office@adrvest.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu