Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 18 august 2019

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces

Istorii și povești despre migrație din Banat, alături de Fanfara Ciocârlia, Asphalt Theatre și formația Gramofone, la o nouă ediție Cămine în Mișcare

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, continuă anul acesta cu o serie de evenimente menite să ofere publicului ocazii de a redescoperi arta povestitului, povești despre fenomenul migrației din această zonă și să observe cum o comunitate diversă și interculturală poate fi reinventată prin cultură.

Cămine în Mișcare revine anul acesta cu ediția
a doua, în perioada 23 - 25 august, la Comloșu Mare, Comloșu Mic, Lunga și Lenauheim - patru sate vestice ale județului Timiș, situate la granița cu Serbia și încărcate cu istorie, povești de viață și amintiri.

Organizatorii evenimentului îndeamnă lumea să se pună în mișcare fiindcă pregătesc un weekend plin cu povești, tururi ghidate de oameni ai locului, o călătorie-surpriză pe ritmuri de fanfară, spectacole de teatru itinerant, concerte, expoziții, un târg de produse locale, activități pentru copii și multă voie bună.

Dintre invitații care completează programul și promit să-i înveselească pe cei prezenți la eveniment amintim: Fanfara Ciocârlia, Asphalt Theater (Israel), trupa Gramofone și TM Chamber Orchestra, compusă din peste 20 de muzicieni, care vin cu un concert de muzică clasică conceput special pentru satul Lenauheim, locul de naștere al poetului austriac Nikolaus Lenau. Programul va fi completat și de reprezentații ale unor ansambluri folclorice locale și din satul sârbesc Nakovo, precum și de sesiuni de povestiri și prezentare a inițiativelor culturale locale precum Asociația Culturală Suflet Nou și Clubul Femina din Comloșu Mare sau Hambarul cu Carte din Comloșu Mic.

Participarea la spectacole și la toate activitățile din program este gratuită.Programul complet va fi disponibil pe site-ul proiectului și pe pagina de Facebookfacebook.com/movingfireplaces.

Scopul proiectului Cămine în Mișcare /  Moving Fireplaces este să descopere poveștile locului, să spună mai departe istorii despre fenomenul migrației din regiunea Banatului istoric și să pună în valoare locuri speciale și oameni din această zonă. Evenimentul din 23 - 25 august este doar
o primă oprire dintr-un traseu care va continua, din luna august până în decembrie, cu alte evenimente inedite, atât în satele timișene, cât și în Timișoara.”, spune Alexandra Palconi-Sitov, președintele Asociației Prin Banat.

Simona Neumann, director executiv Timișoara 2021 afirmă:„Căminul este un simbol al confortului, siguranței și căldurii de acasă, iar proiectul Cămine în mișcare exact asta își propune: să combată xenofobia și intoleranța, aducând valorile simbolice amintite anterior în discuția comunității și a publicului prin istorii din regiunea noastră. Le mulțumim colegilor de la Asociația Prin Banat pentru că am pornit împreună în această călătorie spre lumină, pe traseul Căminelor în mișcare, în teritoriul dedicat legăturilor dintre oameni și locuri.”

Prima ediție Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces a avut loc în septembrie 2018, la Margina și Zorani, unde cei prezenți au asistat la punerea în scenă a unei povești locale culese în cadrul proiectului și jucată în casa în care s-a ascultat povestea, în prezența și cu sprijinul celor care au spus-o, au admirat împrejurimile în ture cu căruțe trase de cai și s-au bucurat de o expoziție cu pești din sticlă, muzică, ateliere creative pentru copii și adulți, vânătoare de povești.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara 2021 - Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara, ca parte a Programului Cultural TM2021 în anul 2019. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur. Evenimentul Cămine în Mișcare din 23-25 august este realizat cu sprijin din partea Primăriei Comloșu Mare și al Primăriei Lenauheim.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu