Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 7 august 2019

Activități și ateliere speciale pentru participanții la Electroruga de Buzad 2019


În doar trei săptămâni are loc cea de a doua ediție a festivalului Electroruga de Buzad. Pentru a se bucura de o experiență cu adevărat relaxantă, în mijlocul naturii, pe lângă concerte și acte artistice, cei prezenți vor avea parte de activități deosebite, realizate de oameni pasionați. Astfel, între
30 august și 1 septembrie, cei aflați la Buzad vor avea parte de atelier de graffiti, atelier de metode alternative de fotografiere, Animation Worksheep, platforma celor de la festivalul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie „Anim’est”, atelier de djembe și instrumente creative, yoga, drumeții, To the stars astronomy și multe altele.

Timp de două zile, artista ROXIE NETEA va realiza un graffiti pe pereții vechii stații de autobuz din Buzad, în fața Căminului Cultural. Pe măsură ce lucrează, Roxie vă va introduce în tehnicile pe care le folosește și veți putea înțelege cum ia naștere o astfel de operă de artă stradală. Totodată, dacă sunteți pasionați de asta, Roxie va fi acolo pentru a răspunde la toate întrebările.

Una dintre principalele activități este și atelierul care vă învață metode alternative de fotografiere. Daniel Tellman combină plăcerea de a construi propriile camere și răbdarea necesară pentru crearea unei expuneri lungi. Astfel, explorează fotografia prin stenopa și realizează aparate foto care dilată curgerea timpului, arzând imaginile direct pe hârtie fotosensibilă. El vă va dezvălui secretele necesare pentru realizarea unor fotografii cu adevărat speciale. Mai multe informații găsiți aici: http://pinholemoustache.com

Totodată, evenimentul cuprinde o activitatea special dedicată călătorilor. Astfel, dacă vă plac drumețiile și vreți să descoperiții minunata zonă deluroasă a comunei Bogda, veți avea ocazia să mergeți într-un tur ghidat și să înțelegeți istoria meleagurilor ce găzduiesc festivalul și care, în trecut, reprezentau zona unde veneau multe celebrități la vânătoare.

Iubitorii de astrologie, dar nu numai, vor avea parte de o activitate memorabilă, To the stars astronomy, cu ajutorul celor de la AstroVest.ro. Acești vor aduce telescoape cu ajutorul cărora participanții vor putea privi îndeaproape soarele, luna și o mulțime de alte astre. În toate cele 3 zile de festival se vor întâmpla observații solare pe timp de zi și observații astronomice pe timp de noapte. Pasionații de astro vor putea achiziționa de la Școala Veche tot felul de lucruri specifice (binocluri, machete telescoape și multe altele pe care le puteți vedea și aici https://astrovest.ro/site/)

Pe lângă toate acestea, cei prezenți se vor bucura de înălțat de kite-uri, de un atelier de ilustrații manga, de un atelier de producție al ciocolatei artizanale, de un atelier de percuție africană la djembe, dar și de unul de construit de la zero instrumente muzicale creative, de un workshop inedit de makrame vs goblen, de posibilitatea de a învăța noi tehnici de realizat noduri, de plăcerea Board Game-urilor, de energie cu Hula Hoops, de Yoga practicată în cadrul tradiției Satyananda și de Animation Worksheep, platforma celor de la festivalul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie „Anim’est”.



În plus, veți avea ocazia de a juca volei și badminton, de a vă răcori la activitatea de ”lupte cu puștile de apă” și de a vă relaxa în hamacele și pe beanbags-urile din zonele special dedicate.

Electroruga de Buzad 2019 îi va avea pe scenă pe: Technimatic, Rockwell, Black Sun Empire, Antwerp Gipsy Ska Orkestra, Cred că sunt Extraterestru, Silent Strike, Sofa Surfers, Ken Pith, Kosmic Blues, Moonlight Breakfast, Mungo’s Hi Fi, Orkid, Sam Binga, Wicked Dub Division și Alt Om, Bully, Iorga, Nipple`s Delight, Tzuc, UFe de la crew-ul Vinyl Rum Tapas and Wine (VRTW), Acetobă, VAG, Kojok, Soulheads, George Allen și Zoleevee, dar și crew-uri locale precum AnonimTM, Atelier22, Bass Request, Launmomentdat, Purge Crew și Souledout.

Abonamentele se pot achiziționa din rețeaua bilete.ro și de la D`arc Timișoara și D’ARC pe mal, Aethernativ, Cuib D’arte, Scârț loc lejer, Librăria La Două Bufnițe, Stația de cafea și Hostel Costel. Prețul unui bilet începe de la 119 lei. Copiii cu vârsta sub 12 ani și persoanele cu dizabilități au acces gratuit. Puteți afla mai multe informații pe www.electroruga.ro,  pagina de Facebook a evenimentului, https://www.facebook.com/electroruga/, precum și pe Instagram (www.instagram.com/electrorugadebuzad/). 

Evenimentul este organizat de ER Wicked și The Village, cu susținerea Consiliului Județean Timiș, Primăria Bogda, Orange România, Toluna România, Adient , ZF, în parteneriat cu Asociația pentru dezvoltarea turismului Timiș și RE Cult.

COMUNICAT



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu