Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 12 august 2019

DACĂ E MARȚI-13, E ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE


Porți deschise, puncte mobile de informare preventivă și lecții deschise sunt activitățile planificate a fi desfășurate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al Județului Caraș-Severin, în data de 13 august 2019, cu ocazia Zilei Informării Preventive, în scopul îmbunătățirii comportamentului preventiv în domeniul situațiilor de urgență în rândul cetățenilor

          Începând cu anul 2011, la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, fiecare zi de marti 13, indiferent de luna anului, este declarată "Ziua Informării Preventive".     
          Pornind de la ideea că un om informat va şti să acţioneze corect şi rapid în orice situaţie, sub sloganul “Preveniți ghinionul – Marți 13” și având ca logo “pisica neagră”, aceste zile ne oferă ocazia să dovedim cetăţenilor că nu marţi 13 în sine aduce ghinion, ci că lipsa unei educații preventive adecvate este ceea ce poate conduce la evenimente nefericite.
          În intervalul orar 11:00-13:00, subunitățile de intervenție din județul nostru își vor deschide porțile pentru toți cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de pompier. Vor fi prezentate tipurile de misiuni la care participă pompierii militari, tehnica de intervenție și echipamentele din dotare.
          În intervalul orar 10:00-12:00, în Centrul Civic și Parcul Victoria (”Piața Tricolorului”) din municipiul Reșița se vor organiza puncte mobile de informare preventivă, prin intermdiul cărora se vor distribui cetățenilor materiale tipărite cu mesajele campaniilor naționale de informare preventivă, iar la Râul Alb, unde, în perioada vizată, se desfășoară o tabără școlară, va fi susținută o lecție deschisă. Elevilor participanți le vor fi prezentate măsurile de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență, modalități de acordare a primului ajutor în diferite situații, dar și modul de comportare în cazul găsirii de muniție rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.      

Compartimentul Informare și Relații Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu