Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 29 august 2019

Începe cea de a doua ediție a festivalului Electroruga de Buzad


Vineri, 30 august este prima zi a festivalului Electroruga de Buzad. Participanții vor avea parte de multă relaxare, de muzică bună, de activități captivante și, nu în ultimul rând, de evadare din urban. Timp de trei zile, vor urca pe scenă artiști de renume național și internațional, dar și reprezentanți ai crew-urilor locale. Printre cei care vor aduce voia bună la Buzad se numără:
Black Sun Empire, Technimatic, Antwerp Gipsy Ska Orkestra, Cred că sunt Extraterestru, Silent Strike, Sofa Surfers și mulți alții.

Pe lângă muzică, cei prezenți se vor putea bucura de atelier de graffiti, atelier de metode alternative de fotografiere, Animation Worksheep, platforma celor de la festivalul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie „Anim’est”, atelier de djembe și instrumente creative, yoga, drumeții, To the stars astronomy și multe altele.

Organizatorii pun la dispoziție participanților și un autobuz care va porni din Timișoara și va circula în fiecare zi a festivalului. Acesta va pleca de la de la Punctele cardinale (din Timișoara), are 50 de locuri și este gratuit pentru toți cei care dețin abonament sau bilet de o zi.

Totodată, anul acesta, cei care doresc să își petreacă toate cele trei zile de festival la Buzad, vor avea parte de un camping în apropierea evenimentului, amenajat împreună cu cei de la Hostel Costel. 

Prețul unui bilet pe o zi este de 60 de lei și poate fi achiziționat de la fața locului sau din rețeaua bilete.ro. Abonamentele costă 119 lei și pot fi achiziționate de pe bilete.ro și de la D`arc Timișoara și D’ARC pe mal, Aethernativ, Cuib D’arte, Scârț loc lejer, Librăria La Două Bufnițe, Stația de cafea și Hostel Costel.

Copiii cu vârsta sub 12 ani și persoanele cu dizabilități au acces gratuit. Puteți afla mai multe informații pe www.electroruga.ro, pagina de Facebook a evenimentului, https://www.facebook.com/electroruga/, precum și pe Instagram (www.instagram.com/electrorugadebuzad/). 

Evenimentul este organizat de ER Wicked și The Village, cu susținerea Consiliului Județean Timiș, Primăria Bogda, Orange România, Toluna România, Adient, ZF, în parteneriat cu Asociația pentru dezvoltarea turismului Timiș și RE Cult.

Electroruga de Buzad 2019 îi va avea pe scenă pe: Technimatic, Rockwell, Black Sun Empire, Antwerp Gipsy Ska Orkestra, Cred că sunt Extraterestru, Silent Strike, Sofa Surfers, Ken Pith, Kosmic Blues, Moonlight Breakfast, Mungo’s Hi Fi, Orkid, Sam Binga, Wicked Dub Division și Alt Om, Bully, Iorga, Nipple`s Delight, Tzuc, UFe de la crew-ul Vinyl Rum Tapas and Wine (VRTW), Acetobă, VAG, Kojok, Soulheads, George Allen și Zoleevee, dar și crew-uri locale precum AnonimTM, Atelier22, Bass Request, Launmomentdat, Purge Crew și Souledout.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu