Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 13 august 2019

Protejați-vă locuința...geamurile deschise, nesupraveghete, sunt invitație la furt!


În luna august a.c., Poliţia Municipiului Reșița a fost sesizată cu privire la faptul că, persoane necunoscute au pătruns prin escaladarea ferestrei în imobilul persoanei vătămate iar din interior au sustras un televizor în valoare de 1900 lei. În continuare se efectuează cercetări pentru identificarea autorului/autorilor infracțiunii de furt calificat.

De asemenea, tot în luna august a.c., Poliţia Municipiului Reșița a fost sesizată cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns pe geamul dormitorului, lăsat larg deschis, într-un apartament din municipiu, iar dintr-o geantă situată în sufragerie au sustras o sumă de bani. În continuare se efectuează cercetări pentru identificarea autorului/autorilor infracțiunii de furt.
Locuința dumneavoastră nu trebuie să fie o ţintă uşoară pentru hoţi.
Multe furturi din locuinţe sunt comise spontan, favorizate de oportunităţile create de neatenţie sau neglijenţă. Un hoţ observă un geam deschis, o uşă neasigurată sau lipsa unui sistem de alarmă şi acest lucru îl determină să acţioneze.
Important de ştiut că putem să ne protejăm locuinţa şi să îi descurajăm pe infractori, chiar prin adoptarea unor reguli simple.

Măsuri de pus în practică:
·        Am verificat dacă toate uşile şi ferestrele sunt încuiate, chiar dacă am ieşit din locuință pentru câteva minute.
·        M-am asigurat că nici cheile locuinţei, nici cheile autoturismului nu sunt la vedere și nu pot fi sustrase cu uşurinţă, pe geamul de la parter, lăsat larg deschis pentru aerisire.
·        M-am asigurat că obiectele de valoare precum laptopul sau telefonul mobil nu pot fi văzute de pe fereastră.
·        Nu am lăsat la vedere, în locuință, sume de bani sau bijuterii.
·        Nu am ascuns chei de rezervă în afara locuinței.

Reamintim faptul că multe furturi din locuinţe sunt favorizate de neglijenţa sau naivitatea locatarilor iar hoţii pentru care forţarea yalelor, ca metodă de furt, a apus, exploatează strict aceaste atitudini.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu