Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 19 iulie 2017

Siguranţa elevilor în perioada vacanței de vară

Întrucât prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor este o prioritate constantă a Poliției Române, în acestă perioadă a vacanței școlare, Centrul de Agrement Râul Alb a fost gazda unei activități cu caracter informativ-preventiv organizată de lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin (Serviciul de Ordine Publică şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii), la care au participat aproximativ 50 de elevi din judeţul Timiș care au ales să-şi petreacă o parte din vacanţă în judeţul nostru.

Vacanţa de vară, prin specificitatea ei – deplasarea în zone de agrement, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, crearea de noi prieteni și aderarea la anturaje nepotrivite, circulaţia intensă pe drumurile publice  poate genera o creştere a numărului de minori victime ale unor fapte penale (furturi, tâlhării, acte de violență ec.). Toate aceste aspecte au fost avute în vedere de către poliţiştii care le-au transmis elevilor o serie de recomandări pentru petrecerea perioadei de vacanţă, în siguranţă.
Tinerii au fost de asemenea familiarizați și cu noțiunea de violență în familie, formele de manifestare, drepturile victimei și prevederile codului penal, Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin  având în derulare, până la finele anului, Campania de prevenire a violenței în familieAripi Frânte”.
Nu au fost uitate nici recomandările privind utilizarea în siguranță a internetului, polițiștii promovând și de această dată platforma www.safernet.ro , hotline destinat raportării abuzurilor întâlnite pe internet sau a situaţiiilor în care, în spaţiul virtual, tinerii se simt stânjeniţi sau deranjaţi de materiale care implică nuditate, materiale cu scene de violenţă sau a căror conţinut poate induce sentimente de frică sau intimidare.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu