Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 18 iulie 2017

Noutăți la legea persoanelor cu handicap: mai puține drumuri la comisii

 Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin informează cetățenii județului asupra modificărilor survenite la Legea Nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin publicarea în Monitorul Oficial al României a OUG Nr. 51 din 30 iunie 2017.
Cele mai importante modificări aduse de această ordonanță vizează cererile pentru plata prestațiilor sociale și certificatele de încadrare în grad de handicap pentru copiii cu dizabilități severe.
1. Articolul 57 din Legea nr. 448/2006 se modifică și va avea următorul cuprins: '...Plata prestațiilor sociale se face din oficiu, în baza deciziei directorului executiv al direcției generale de asistență socială și protecția copilului. În situația în care persoana încadrată în grad de handicap nu dorește să beneficieze de prestații sociale poate depune cerere în acest sens.' Cu alte cuvinte a fost eliminată cererea pe care persoana încadrată în grad de handicap trebuia să o depună la DGASPC pentru a beneficia de prestațiile sociale la care are dreptul.
2. O altă modificare la Legea Nr. 448/2006 vizează copiii cu handicap a căror afecțiune necesită îngrijiri medicale paleative, care nu vor mai fi obligați să se prezinte anual la reevaluare, ci vor avea un certificat de handicap valabil până la vârsta de 18 ani.
3. O altă noutate pentru persoanele care solicită încadrarea în grad de handicap vizează contestarea certificatelor eliberate de comisiile de evaluare, care se va face potrivit următorului text de lege: '(5) Certificatele emise potrivit prevederilor alin. (4) pot fi contestate de titularii acestora, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la instanța de contencios administrativ competentă, potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, cererile adresate instanței fiind scutite de taxa judiciară de timbru.'
În baza vechii legislații certificatele de încadrare în grad și tip de handicap puteau fi contestate, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
'În anul 2016 DGASPC Caraș-Severin a eliberat 5975 de certificate de încadrare în grad de handicap, dintre care 1307 pentru copii și 4668 pentru adulți. În acest moment peste 12 200 de persoane cu dizabilități beneficiază de prestații sociale în baza Legii 448/2006', a declarat Daniela Miloș, directorul executiv adjunct al DGASPC Caraș-Severin.
4. De asemenea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin transmite pe această cale, unităților administrativ-teritoriale din județ, rugămintea de a comunica în timp util numărul de asistenți personali, având în vedere modificarea art. 40 din Legea 448/2006, care vine cu o completare în OUG 51: 'Alineatul (1) al articolului 40 se modifică și va avea următorul cuprins:
'(1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale''.
Ordonanța 51/30.06.2017 urmărește eliminarea barierelor, astfel încât nicio persoană cu dizabilități să nu fie discriminată sau marginalizată, și face parte din măsurile de simplificare a documentațiilor din administrația publică. Astfel se facilitează accesul cetățenilor la serviciile sociale pe care au dreptul să le primească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu