Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 8 iulie 2017

Informare privind acordarea drepturilor persoanelor cu dizabilități



Prezintă: Agenţia Judeţeană  pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin.
La nivelul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Caras-Severin in trimestrul I al anului 2017 s-a acordat protectie sociala persoanelor cu dizabilitati, sub diferite forme, conform prevederilor legale in vigoare, respectiv:


·         Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap republicata cu modificarile si completarile ulterioare;
·         Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii republicata cu modificarile si completarile ulterioare;
·         Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile si completarile ulterioare;
·         Legea nr.584/2002 privind masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, cu modificarile si completarile ulterioare;
·         OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, cu modificarile si completarile ulterioare;


          Pentru asigurarea condiţiilor financiare de susţinere a familiilor cu copii cu dizabilitati, in trimestrul I 2017 s-a asigurat plata următoarelor prestaţii sociale: alocaţia de stat pentru copii si alocatia de plasament astfel:
I.Alocatia de stat pentru copii - Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.
Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani. Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
În cazul copiilor cu handicap, alocația de stat pentru copii se acordă pe bază de cerere completată și semnată de reprezentantul legal al copilului, însoțită de originalul și copia certificatului de naștere al copilului și a actului de identitate al reprezentantului legal, documente din care să rezulte situația juridică a copilului față de reprezentantul legal, precum și de copia certificatului de încadrare a copilului intr-un grad de handicap.
Plata alocației de stat în cuantum majorat, pentru copiii cu dizabilități, se face incepând cu luna următoare încadrarii într-un grad de handicap.
Alocaţia de stat pentru copiii cu dizabilitați este în prezent în cuantum de 200 lei/lună și se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR, care conform OUG nr.126/2008 este de 1 ISR = 500 lei, respectiv:
a)  200 lei/lună (0,4 ISR) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani, în cazul copiilor cu handicap;
b) 200 lei/lună (0,4 ISR) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copiilor cu handicap, conform prevederilor art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

La nivelul timestrului I an 2017  AJPIS Caras-Severin a avut inregistrat in plata un numar total de 1129 beneficiari, copii cu dizabilități și a efectuat plați in suma totala de 688.388 lei, iar din evidențele intocmite de agenția teritorială acești beneficiari sunt împărțiți astfel:
·         copii incadrati in grad de handicap cu vârsta de până la 3 ani în număr de 117
·         copii incadrati in grad de handicap cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani în număr de 1012
Din evidentele AJPIS Caras-Severin, inregistrate la finele trimestrului I an 2017, din totalul de 43.525 beneficiari de alocatie de stat pentru copii, un procent de 2,59% sunt copii cu dizabilitati, iar ponderea alocatiei de stat, platita acestei categorii de beneficiari, din totalul platilor efectuate in suma de 13.149.299 lei  este de 5,24%.
II.Alocatia de plasament – plasamentul copilului constituie o masură de protecție specială, având caracter temporar, care poate fi dispusă, în condițiile Legii nr.272/2004, după caz la: o persoană sau familie, un asistent maternal, un serviciu de tip rezidențial.
Pentru fiecare copil faţă de care s-a luat măsura plasamentului la o familie, persoană, asistent maternal, într-un serviciu de tip rezidenţial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela, în condiţiile legii, se acordă o alocaţie lunară de plasament, raportată la indicatorul social de referinţă, în cuantum de 1,20 ISR, respectiv 600 lei/lună.
Alocaţia lunară de plasament se plăteşte persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui şi este destinată asigurării următoarelor drepturi: hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum și sume de bani pentru nevoi personale.
           Persoanele care au în plasament sau tutelă un copil cu dizabilitate, inclusiv asistentul maternal, au dreptul la o alocație lunară de plasament, în cuantum majorat cu 50% respectiv alocația de plasament în acest caz este de 900 lei/lună.
La nivelul timestrului I an 2017  AJPIS Caras-Severin a avut inregistrat in plata un numar total de 152 beneficiari, copii cu dizabilități, și a efectuat plați in suma totala de 411.700 lei.
Din evidentele AJPIS Caras-Severin, inregistrate la finele trimestrului I an 2017, din totalul de 808 beneficiari de alocatie de plasament, un procent de 18,81% sunt copii cu dizabilitati, iar ponderea alocatiei de plasament , platita acestei categorii de beneficiari, din totalul platilor efectuate in suma de 1.634.035 lei  este de 25,20%.

Prestatii sociale acordate in baza Legii nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

Pentru asigurarea protectiei si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap AJPIS Caras-Severin a virat, in trimestrul I an 2017, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, sumele necesare plăţii indemnizaţiilor şi ajutoarelor cuvenite acestor persoane, conform Legii nr. 448/2006 republicata,  in valoare totala de 10.819.956 lei necesara pentru un numar mediu de 23.056 beneficiari.
In baza fundamentarii necesarului de credite bugetare pentru drepturi acordate persoanelor cu handicap si taxele postale ce se transmite lunar de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Caras-Severin catre AJPIS Caras-Severin, agentia teritoriala a virat credite bugetare pentru urmatoarele categorii de prestatii sociale:
I.Indemnizatie lunara, indiferent de venituri:
·         la nivelul trimestrului I 2017 au fost virate credite bugetare pentru plata indemnizatiilor acordate persoanelor cu handicap grav in suma de 2.760.879 lei, pentru un numar mediu de 3.435 beneficiari. Indemnizatia lunara, indiferent de venituri, de care beneficiaza adultul cu handicap grav este in cuantum de 234 lei/luna;
·         la nivelul trimestrului I 2017 au fost virate credite bugetare pentru plata indemnizatiilor acordate persoanelor cu handicap accentuat in suma de 3.703.150 lei, pentru un numar mediu de 6.020 beneficiari. Indemnizatia lunara, indiferent de venituri, de care beneficiaza adultul cu handicap accentuat este in cuantum de 193 lei/luna;

II. Buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
·         la nivelul trimestrului I 2017 au fost virate credite bugetare pentru plata indemnizatiilor acordate persoanelor cu handicap grav  in suma de 1.387.434 lei, pentru un numar mediu de 4.370 beneficiari. Indemnizatia lunara, indiferent de venituri, de care beneficiaza adultul cu handicap grav este in cuantum de 106 lei/luna;
·         la nivelul trimestrului I 2017 au fost virate credite bugetare pentru plata indemnizatiilor acordate persoanelor cu handicap accentuat in suma de 1.594.931 lei, pentru un numar mediu de 6.733 beneficiari. Indemnizatia lunara, indiferent de venituri, de care beneficiaza adultul cu handicap accentuat este in cuantum de 79 lei/luna;
·         la nivelul trimestrului I 2017 au fost virate credite bugetare pentru plata indemnizatiilor acordate persoanelor cu handicap mediu in suma de 1.213.972 lei, pentru un numar mediu de 2.242 beneficiari. Indemnizatia lunara, indiferent de venituri, de care beneficiaza adultul cu handicap mediu este in cuantum de 39 lei/luna;
Bugetul personal complementar, conform prevederilor Legii nr.448/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se ia in calcul la stabilirea altor drepturi si obligatii.

III. Indemnizatia de insotitor pentru adultul cu handicap vizual grav:
·         la nivelul trimestrului I 2017 au fost virate credite bugetare pentru indemnizatia de insotitor acordata persoanelor cu handicap visual grav in suma de 79.295 lei, pentru un numar mediu de 254 beneficiari. Adultul cu handicap visual grav primeste pentru plata insotitorului o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decat cele cu paturi, respectiv de 1065 lei/luna.
IV. Conform prevederilor art.58 alin(2) din Legea nr.448/2006 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, copiii cu handicap de tip HIV/SIDA beneficiaza de o alocatie lunara de hrana, calculata pe baza alocatiei zilnice de hrana stabilite pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice de 15 lei/zi/beneficiar:
·         la nivelul trimestrului I 2017 au fost virate credite bugetare pentru plata alocatiei zilnice de hrana acordata copiilor cu handicap de tip HIV/SIDA in suma de 2.700 lei, pentru un numar mediu de 2 beneficiari. 
De asemeni, din sumele acordate de la bugetul de stat pentru aceste prestatii sociale au fost suportate si taxele postale in valoare totala de 77.595 lei.

Indemnizatii si ajutoare platite conform art.31,32 din OUG nr.111/2010 – copiii cu varsta cuprinsa intre 0-7 ani incadrati in grad de handicap/ parinti incadrati in grad de handicap/parinti sanatosi care au in ingrijire copii cu dizabilitati

La nivelul trimestrului I an  2017  AJPIS Caras-Severin a avut inregistrat in plata un numar mediu de 395 beneficiari si a efectuat plati totale in suma de 848.518 lei, care se imparte pe urmatoarele categorii de beneficii sociale:
·         Conform art.2 alin(1) din OUG nr.111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.233 lei/luna.
In baza prevederilor mai sus mentionate, la nivelul trimestrului I 2017, AJPIS Caras-Severin a avut inregistrat in plata un numar mediu de 97 beneficiari si a efectuat plati totale in suma de 364.375 lei.
·         Conform art.31 alin(1) din OUG nr.111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoana care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament, precum si persoana care a fost numita tutore, beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani.
Indemnizatia lunara acordata persoanelor care au in intretinere un copil cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 7 ani, se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.233 lei/luna.
In baza prevederilor mai sus mentionate, la nivelul trimestrului I 2017, AJPIS Caras-Severin a avut inregistrat in plata un numar mediu de 97 beneficiari si a efectuat plati totale in suma de 321.615 lei.
Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatie lunara acordata in vederea cresterii copilului, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, cu handicap, precum si in cazul indemnizatiei acordata persoanelor care au in intretinere un copil cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 7 ani, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute  de lege, si anume 5,5%, asupra nivelului indemnizatiei acordate.
Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, in varsta de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap, sau dupa caz, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 7 ani, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare, in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj.
 In baza prevederilor mai sus mentionate, la nivelul trimestrului I 2017, AJPIS Caras-Severin a efectuat plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru un numar mediu de 97 beneficiari, in cuantum de 37.729 lei.
·         Conform art.32 alin(1) din OUG nr.111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, oricare dintre parintii firesti sau persoana care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament, precum si persoana care a fost numita tutore, beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
·         sprijin lunar in cuantum de 555 lei/luna calculat prin aplicarea procentului de 45% din cuantumul minim al indemnizatiei, respectiv din 1.233 lei/luna, acordat persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata care nu realizeaza alte venituri in afara beneficiilor de asistenta sociala destinate persoanelor cu dizabilitati, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.
In baza prevederilor mai sus mentionate, la nivelul trimestrului I 2017, AJPIS Caras-Severin a avut inregistrat in plata un numar mediu de 15 beneficiari si a efectuat plati totale in suma de 22.296 lei.
·         sprijin lunar in cuantum de 431 lei/luna calculat prin aplicarea procentului de 35% din cuantumul minim al indemnizatiei, respectiv din 1.233 lei/luna, acordat persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata care nu realizeaza alte venituri in afara beneficiilor de asistenta sociala destinate persoanelor cu dizabilitati, pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani.
In baza prevederilor mai sus mentionate, la nivelul trimestrului I 2017, AJPIS Caras-Severin a avut inregistrat in plata un numar mediu de 17 beneficiari si a efectuat plati totale in suma de 20.465 lei.
·         sprijin lunar in cuantum de 431 lei/luna calculat prin aplicarea procentului de 35% din cuantumul minim al indemnizatiei, respectiv din 1.233 lei/luna, acordat persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.
In baza prevederilor mai sus mentionate, la nivelul trimestrului I 2017, AJPIS Caras-Severin a avut inregistrat in plata un numar mediu de 8 beneficiari si a efectuat plati totale in suma de 9.028 lei.
·         sprijin lunar in cuantum de 185 lei/luna calculat prin aplicarea procentului de 15% din cuantumul minim al indemnizatiei, respectiv din 1.233 lei/luna, acordat persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani.
In baza prevederilor mai sus mentionate, la nivelul trimestrului I 2017, AJPIS Caras-Severin a avut inregistrat in plata un numar mediu de 35 beneficiari si a efectuat plati totale in suma de 17.842 lei.
e)  sprijin lunar in cuantum de 555 lei/luna calculat prin aplicarea procentului de 45% din cuantumul minim al indemnizatiei, respectiv din 1.233 lei/luna, acordat persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata, care are in intretinere un copil si care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
In baza prevederilor mai sus mentionate, la nivelul trimestrului I 2017, AJPIS Caras-Severin a avut inregistrat in plata un numar mediu de 29 beneficiari si a efectuat plati totale in suma de 44.265 lei.
·         sprijin lunar in cuantum de 185 lei/luna calculat prin aplicarea procentului de 15% din cuantumul minim al indemnizatiei, respectiv din 1.233 lei/luna, acordat persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata, care are in intretinere un copil si care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente, pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 2 si 7 ani.
In baza prevederilor mai sus mentionate, la nivelul trimestrului I 2017, AJPIS Caras-Severin a avut inregistrat in plata un numar mediu de 97 beneficiari si a efectuat plati totale in suma de 48.632 lei.
Indemnizatie  lunară de hrană - HIV/SIDA
Beneficiaza de indemnizatia lunara de hrana cuvenita adultilor si copiilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA, adultii si copiii infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA, atat pe perioada cat sunt internati sau institutionalizati cat si in ambulatoriu.
Plata indemnizatiei lunare de hrana se efectueaza de agentia teritoriala, pe baza de cerere insotita de copia actului de identitate si a certificatului medical sau a adeverintei eliberate de medicul specialist, conform prevederilor Ordinului nr.223/2006 pentru aprobarea Metodologiei de acordare a indemnizatiei lunare de hrana cuvenite adultilor si copiilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA.
Dreptul la indemnizatia lunara de hrana se stabileste incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii, prin decizie a directorului executiv al agentiei teritoriale.
Prin HG nr.665/2016 pentru modificarea anexei la HG nr.429/2008 privind nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice, incepand cu octombrie 2016 s-a majorat cuantumul alocatiei de hrana astfel:
·         pentru adulti de la 13 lei/zi in anul 2015 la 16 lei/zi in anul 2016
·         pentru copii de la 11 lei/zi in anul 2015 la 15 lei/zi in anul 2016.
Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Caras-Severin a efectuat plati privind indemnizatia lunara de hrana la nivelul trimestrului I 2017 in suma totala de 317.953 lei pentru un numar mediu de 221 beneficiari astfel:
·         pentru  copiii infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA a fost platita in suma de 4.050 lei pentru un numar mediu de 3 beneficiari;
·         pentru  adultii infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA a fost platita in suma de 313.903 lei pentru un numar mediu de 218 beneficiari.
Ca si concluzie, in ceea ce priveste asigurarea protectiei sociale persoanelor cu dizabilitati, sub diferite forme, conform prevederilor legale in vigoare, precum si in ceea ce priveste plata drepturilor privind beneficiile de asistenta sociala la care are dreptul aceasta categorie de beneficiari, la nivelul trimestrului I 2017, din evidentele Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala Caras-Severin, din totalul beneficiarilor de prestatii sociale enumerate mai sus rezulta ca, ponderea persoanelor cu dizabilitati este de 35,91%, iar plata pentru beneficiile sociale in total plati efectuate inregistreaza o pondere de 40,53%.


DIRECTOR EXECUTIV,                                                                
Jr. Solomonesc Elena                       
                                                                                                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu