Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 25 iulie 2017

EVALUAREA REZULTATELOR OBȚINUTE DE I.P.J. CS ÎN SEMESTRUL I 2017

Priorităţi instituţionale
În anul 2017 întreaga activitate a personalului inspectoratului este  coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite de către conducerea Poliţiei Române:
1). Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;
2). Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale;
3). Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri în domeniul de referinţă: combaterea evaziunii fiscale, achiziţiile publice, contrafacerea de mărfuri, contrabanda, corupţia şi protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
4). Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

Infracţiunile sesizate au scăzut cu 6,96% faţă de anul 2016, în perioada analizată fiind sesizate un număr de 3.488 infracţiuni, din care 265 sunt de natură economico-financiară, 2.142 de natură judiciară şi 1.081 de altă natură.  
Din totalul infracţiunilor sesizate, 2.248 infracțiuni (64,44%) au fost înregistrate în mediul urban, iar 1.239 infracțiuni (35,52%) în mediul rural, înregistrăm scădere atât în mediul urban cât și în mediul rural față de acceași perioada  a anului 2016.

Infracțiuni judiciare
Infracţionalitatea judiciară a înregistrat în 6 luni 2017 o scădere de 9,88% faţă de perioada similară a anului trecut, observându-se existenţa unui trend oscilant comparativ cu valorile existente în ultimii ani, anul 2013 reprezentând un vârf la infracţiunile judiciare sesizate:
- infracţiunile contra persoanei 1.102, scad  cu 7,62% față de 2016,
- infracțiunile de mare violență: omor 3 (+2), tentativa de omor 2 (+2), violul



urmat de moartea victimei 0, uciderea ori vătămarea nou născutului săvârșită de către mamă 0, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte 0, tâlhăria urmată de moartea victimei 0;
- loviri și alte violențe 629, - 5,83% față de anul 2016,
- alte infracțiuni: viol 14 (-3), vătămare corporală 1 (-2), amenințare 218 (-41).

Criminalitatea contra patrimoniului
Infracţiunile sesizate contra patrimoniului scad de la 1.495 la 1.472 (- 23,
- 1,53%):
- furturile scad de la 962 la 905 (- 5,9%),                       
- furturile din locuinţe scad de la 251 la 222 (- 11,5%),
- furturile din societăţi comerciale scad de la 140 la 137 (- 2,1%),
- furturile din buzunare, poşete, genţi scad de la 53 la 46 (- 13,2%),
- furturile din auto cresc de la 62 la 89 (+ 43,5%),
- furturile de componente din exteriorul autoturismelor scad de la 29 la 26 (10,3%),
- furturile de auto cresc de la 6 la 13 (+ 116%),
- tâlhăriile sunt constante, 11,
- înşelăciunile scad de la 124 la 102 (17,7%).

CRIMINALITATEA STRADALĂ

Pentru prevenirea si combaterea fenomenului infracțional stradal la nivelul județului au fost executate 411 acțiuni cu efective mărite, 2.141 controale directe, 412 intervenții la solicitările cetățenilor, 133 intervenții la evenimente ca urmare a unor sesizări din oficiu, 842 intervenții ca urmare a unor sesizări telefonice (altele decât prin 112), 339 participări la măsuri de ordine cu ocazia diferitelor adunări publice, 3.408 activităţi în unitățile de învățământ sau zona adiacenta  acestora.
            Pe raza judeţului au acţionat zilnic, în medie, un număr de 60 patrule, din care 36 în mediul urban și 24 în mediul rural, numărul acestora crescând cu 4 patrule față de  perioada similară a anului 2016.
            În sprijinul lucrătorilor de ordine publică au fost atraşi lucrători jandarmi și poliţişti locali care au acordat un sprijin real la constituirea patrulelor mixte.
         Dispozitivele de siguranţă publică au fost suplimentate după cum urmează :
Ø    în medie cu 16 lucrători jandarmi constituindu-se patrule mixte la poliţiile municipale Reşiţa şi Caransebeş, poliţiile oraşelor Oraviţa, Bocşa, Oțelu Roșu și la Poliţia staţiunii Băile Herculane;




Ø    în medie cu 2 polițiști locali la polițiile orașelor Oțelu Roșu și Moldova Nouă.
            Au fost sesizate 119 infracţiuni stradale, la fel ca în anul 2016, înregistrându-se o creștere în mediul urban de la 104 la 106 infracțiuni şi o scădere în mediul rural de la 15 la 13 infracțiuni.

CRIMINALITATEA ÎN MEDIUL RURAL

            Efectivele de ordine publică din mediul rural au acționat pentru îndeplinirea obiectivelor asumate de comanda inspectoratului, în special pentru creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni.
            În cursul anului 2017, în mediul rural au fost sesizate un număr de 1.239 infracţiuni, -172 fapte, -12,1%, comparativ cu anul 2016, din care: 
-      Infracţiunile contra persoanei scad de la 528 la 444 (- 84),
o   Omorul crește de la 1 la 2,
o   Loviri sau alte violenţe, scad de la 310 la 262,
o   Ameninţarea scade de la 112 la 95,
o   Vătămarea corporală scade de la 2 la 0,
o   Violul scade de la 5 la 3.
- Infracţiunile contra patrimoniului scad de la 415 la 381 (- 34):
o   Furtul scade de la 214 la 179 (- 35),
§  Din locuinţe scade de la 82 la 75,
§  Din societăţi comerciale, este constantă la 10,
§  Din auto, scade de la 12 la 5,
§  Din exteriorul auto, crește de la 0 la 5,
§  De auto, crește de la 2 la 3,
§  De animale, scade de la 7 la 5,
o   Tâlhăria scade de la 2 la 0,
o   Ultrajul scade de la 3 la 2.
-    Infracţiunile incriminate în legi speciale cresc de la 130 la 141 (+ 11), din care infracţiuni prevăzute de Legea 46/2008 (Codul Silvic) cresc de la 73 la 100.

SIGURANŢA RUTIERĂ

Au fost organizate 110 acțiuni de structurile rutiere, 62 cu efective proprii și 48 împreună cu alte formațiuni de poliție sau cu alte instituții. Din acestea, ponderea o dețin acțiunile privind, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice: 21, depășirile neregulamentare: 21, încălcarea regimului legal de viteză: 19, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor: 12, nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni: 14. 


În urma eforturilor depuse de efectivele de Poliție Rutieră în semestrul I 2017, dinamica accidentelor rutiere înregistrate pe raza judeţului a cunoscut un trend descrescător, fiind înregistrate în total 147 accidente cu victime (- 43, -23%).
Numărul total al accidentelor grave a scăzut, fiind înregistrate 60 accidente (- 10), dar în perioada analizată au fost înregistrate 16 persoane decedate (+ 3), însă răniţii grav scad de la 80 la 55 (- 25), iar răniţii uşor scad de la 45 la 30 (- 15).

Pe cauze generatoare, situația se prezintă astfel:
-      Nerespectarea regimului legal de viteză = 41 accidente, rămâne principala cauză la nivelul judeţului.
-      Indisciplina pietonală = 13 accidente,
-      Abateri ale bicicliștilor = 12 accidente,
-      Neacordare prioritate vehicule = 12 accidente.
Sub aspectul infracţiunilor descoperite, au fost efectuate activităţi de cercetare cu privire la 78 fapte sesizate. Ponderea o deţin infracţiunile de  conducere a unui autovehicul de către o persoană fără a deţine permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei (15), conducerea unui autovehicul de către o persoană având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală, refuzul ori sustragerea de la prelevarea probelor biologice (14), conducerea unui autovehicul neînmatriculat/neînregistrat sau cu număr fals (9).
Ca urmare a activităţilor executate s-au constatat 20.860 contravenţii (-4.362) la OUG 195/2002 rep., din care 17.019 de efectivele de poliţie rutieră şi 3.819 de ordinea publică.
             Din aceste contravenţii un număr de 1699 au fost aplicate altor categorii de participanţi la trafic decât conducătorilor auto (pietoni – 1413; biciclişti - 168; conducători de mopede – 14; căruţaşi - 50).
             Au fost dispuse măsuri de sancționare complementară ca urmare a contravențiilor constatate:
-         au fost reţinute 349 permise de conducere (depășire: 228, alcool: 22, viteză: 36, neacordarea priorității de trecere pietonilor: 23)
-         au fost retrase 112 certificate de înmatriculare (defecțiuni tehnice: 30, alte cauze: 82).

SIGURANŢA COMUNITĂŢII

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost preluate un număr de 5838 apeluri, dintre acestea 3528 au fost apeluri din mediul urban şi 2310 apeluri din mediul rural.



Înregistrăm o creștere de 10,9%. Media de apeluri 112 pe zi este de 32,2, faţă de 28,9 în anul 2016. Ca pondere, cele mai multe apeluri sunt în intervalul orar 14.00 – 22.00 (49%). 22,9% dintre apelurile prin SNUAU 112 nu se confirmă.
Pe urgenţe, situaţia apelurilor se prezintă astfel:

Până la 10 minute
Până la 15 minute
Până la 20 minute
Peste 20 minute
Număr
%
Număr
%
Număr
%
Număr
%
Total apeluri
4965
85%
500
8,6%
234
4%
139
2,4%
Urban
3439
97,4%
69
2%
11
0,3%
9
0,3%
Rural
1526
66,1%
431
18,7%
223
9,6%
130
5,6%

În mediul urban, în municipiul Reşiţa au fost efectuate 1866 de apeluri, reprezentând 53,38% din urban, respectiv 32,1% din total apeluri, (+186 faţă de 2016), iar în municipiul Caransebeş au fost efectuate 486 apeluri, 13,90% din urban (+8,2% faţă de 2016). În mediul rural cele mai multe apeluri au fost efectuate din: Mehadia – 74, Obreja – 72, Zăvoi - 65, Dognecea – 64, Bozovici – 61.
Majoritatea apelanţilor sesizează: scandaluri (25,0%), agresiuni (12,1%), accidente (10,9%), furturi (10,3%), loviri (7,3%), incendii (4,8%), ameninţări (3,9%), aceste genuri de sesizări reprezentând peste două treimi (74,3%) din totalul apelurilor efectuate prin SNUAU 112.
            Numărul sancţiunilor aplicate în primul semestru al acestui an crește faţă de aceeași perioadă a anului trecut (+ 294, + 17,1%), fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în urma a aproximativ 34,7% dintre apeluri, 1103 avertismente şi 885 de amenzi, din care la Legea 61/1991 au fost aplicate 852 sancţiuni iar pentru apeluri neconfirmate, au fost aplicate în total 362 de sancţiuni conform OUG 34/2008, +14,2% (în total, 27,1% dintre apelurile neconfirmate au fost sancționate).




CONCLUZII

·        Am înregistrat rezultate bune în toate domeniile privind siguranţa cetățeanului: au scăzut infracțiunile contra persoanei (-7,62%), contra patrimoniului (-1,53%), din care furturile scad cu 5,9%. Am reușit menținerea infracționalității stradale la același nivel din 2016 (deși s-au redus patrulele de ordine publică din mediul urban) iar infracționalitatea din mediul rural a scăzut cu 12,1%.
·        Avem rezultate foarte bune și în combaterea infracțiunilor economico-financiare: 53 dosare penale finalizate cu RTUP (+6),  35 rechizitorii (+8), din care privind evaziunea fiscală 8 rechizitorii (+3), 162 dosare penale în care s-au desfășurat cercetări.
·        Înregistrăm scăderi la numărul total al infracţiunilor  sesizate, iar numărul infracţiunilor cu mare violenţă este scăzut.
·        Ca neîmpliniri, deși dinamica accidentelor rutiere de pe raza judeţului a cunoscut o scădere, totuși, înregistrăm o creștere a numărului de persoane decedate, un trend crescător, început din semestrul I 2016. Am dispus o serie de măsuri organizatorice și operative și sperăm să stopăm acest trend crescător în semestrul II 2017.

PRIORITĂȚI PENTRU SEMESTRUL al II-lea

·        Asigurarea unui climat de siguranță publică pe raza județului Caraș-Severin (diminuarea infracționalității stradale, gestionarea stărilor conflictuale, prevenirea ilegalităților în domeniul silvic).
·        Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri: combaterea evaziunii fiscale, combaterea contrabandei.
·        Destructurarea grupărilor infracționale.
·        Diminuarea riscului rutier prin reducerea numărului de:
ž accidente grave;
ž persoane decedate;
ž persoane rănite grav.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu