Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 23 martie 2016

UVT are un nou domeniu în top 500 mondial pe specializări. După Limbi moderne, intră în clasament și Informatica

Ediția 2016 a clasamentului mondial al universităților în funcție de domeniu a fost lansată astăzi pe TopUniversities.com și include un record al specializărilor analizate, fiind astfel cel mai mare top de acest fel.

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a reușit să își consolideze poziția în clasamentul mondial al celor 500 de universități realizat de QS Quacquarelli Symonds. Astfel, în tradiția ultimilor ani, domeniul Limbi moderne se menține pe poziții favorabile, UVT poziționându-se în categoria 151 – 200. De asemenea, pentru prima dată în topul celor 500 de universități, UVT este reprezentată și de domeniul Informatică, unde se poziționează în intervalul 401-500. În prezent, UVT și Universitatea Babeș-Bolyai sunt singurele din țară situate în clasament cu specializarea Informatică.

De remarcat este faptul că în clasament sunt prezente doar patru universități românești: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1 domeniu), Universitatea Babeș-Bolyai (3 domenii), Universitatea din București (5 domenii), Universitatea de Vest din Timișoara (2 domenii), toate aceste universități fiind membre ale Consorțiul Universitaria la nivel național.

Clasamentul este un bun indicator al nivelului nostru pe plan internațional, dar și național. Trebuie constatat că din cele 100 de universități românești, doar patru reușesc să se poziționeze în mod constant în rândul celor mai bune din lume și, foarte important, reușesc să și crească prin îmbunătățirea continuă a ofertelor educaționale. Important este că topul folosește indicatori indiscutabili care măsoară calitatea resursei umane, dar și a produsului final, fie că vorbim de lucrările științifice sau de absolvenții noștri”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

În generarea clasamentului, compania QS Quacquarelli Symonds s-a bazat pe analiza reputației academice, a celei din rândul angajatorului și pe indicatori privind activitatea științifică: numărul de citații/articol și h-index.

Clasamentul a presupus analiza specializată a 76.798 de membri ai comunității academice și 44.426 dintre angajatori din întreaga lume, precum și analizarea celor 28.5 milioane de lucrări de cercetare și peste 113 milioane de citări (prin Scopus/baza de date bibliometrică Elsevier).

QS Quacquarelli Symonds oferă analize specializate asupra mediului academic universitar și de afaceri încă din anul 1990. Clasamentele internaționale ale universităților (QS World University Rankings) sunt cele mai populare din lume (conform statisticilor Alexa și indicatorilor social media), oferind anual studenților, părinților, angajatorilor și universităților informații și analize asupra învățământului universitar la nivel mondial. Clasamentul internațional al universităților în funcție de specializare poate fi consultat aici.

 COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu